Ženom se ne rađa, ženom se postaje
Ponedjeljak, 14.03.2016.

ponedjeljak, 14. ožujka 2016.


Centar za napredne studije jugoistočne Europe Sveučilišta u Rijeci (CAS SEE) i Centar za ženske studije Filozofskog fakulteta Rijeka pozivaju zainteresirane na predstavljanje prvog hrvatskog prijevoda knjige ''Drugi spol'' autorice Simone de Beauvoir, u izdanju Naklade ''Ljevak'', koje će biti održano u četvrtak, 17. ožujka 2016. s početkom u 14 sati u ''Akvariju'' Studentskog centra na Kampusu Sveučilišta u Rijeci, Ulica Radmile Matejčić 2.


Razgovorom o knjizi Drugi spol, također će biti obilježeno osnivanje Centra za ženske studije Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, prvoga takve vrste u sklopu hrvatskog akademskog sustava. 

Moderatorice razgovora su voditeljica Centra za ženske studije (CŽC) dr. sc. Brigita Miloš i izvršna direktorica Centra za napredne studije doc. dr. sc. Sanja Milutinović Bojanić, dok u razgovoru sudjeluju prevoditeljica Mirna Šimat, urednica Nives Tomašević i posebna gošća Mira Furlan

U trenutku izdavanja ''Drugog spola'', 1949. godine, Simone de Beauvoir, francuska filozofkinja, zatečena je poplavom reakcija. Stigmatizirana kao "nimfomanka", "pornograf" i "buržujka", autorica je napadana na svim frontama. Optužuju je da ignorira uzroke ekonomske potlačenosti žena, da obezvrjeđuje majčinski osjećaj, želeći čak i relativizirati ljubav. Knjigu kao nepoželjnu indeksira Vatikan. 

Uvjerena u strogost svoje metode i sigurna u emancipacijski doseg svoje poruke, de Beauvoir ne posustaje i niti u jednom trenutku ne želi zanijekati univerzalne premise svoga promišljanja. 

Sedamdeset sedam godina nakon nastanka ''Drugi spol'' i dalje snažno emitira svoju pokretačku snagu djelovanja, hrabrost mišljenja i pravo na slobodu ljubavnog izbora. 

Posebna gošća predstavljanja, Mira Furlan postaje ikonom jugoslavenskog filma i teatra 1980-ih godina, osobito se ističući u filmovima ''Kiklop'' (1982.), ''U raljama života'' (1984.) i ''Za sreću je potrebno troje'' (1986.)  te u filmu ''Lepota poroka'' (1986.). Od 1990-ih živi i radi u SAD-u, gdje postepeno stječe ugled i gradi kazališnu, filmsku i televizijsku karijeru. Godine 2002. Furlan se vraća u Hrvatsku nakon jedanaest godina i igra glavnu ulogu u predstavi ''Medeja'' Kazališta Ulysses na Brijunima. Knjiga ''Totalna rasprodaja'' nastaje iz njezinih kolumni pisanih za splitski tjednik Feral Tribune. Predstavom ''Kasandra'', koja će se u ožujku izvoditi u Hrvatskom narodnom kazalištu Ivana pl. Zajca u Rijeci, redateljice i koreografkinje Nade Kokotović, Furlan se po prvi puta vraća na pozornicu jednog nacionalnog kazališta, nakon 1991. godine.