PREGLEDAJ
05/06/2023. - 05/06/2023..
_50UNIRI
Philip Kitcher, John Dewey professor emeritus of philosophy, Columbia University (SAD): napredak u znanostima - i u umjetnosti
Rektorat

Sa zadovoljstvom Vas pozivamo na predavanje Philipa Kitchera, jednog od najpoznatijih svjetskih filozofa znanosti koji promišlja kakva treba biti znanost i obrazovanje u demokratskom svijetu. Tom prigodom profesoru Kitcheru bit će dodijeljeno počasno zvanje Honoris professor Sveučilišta u Rijeci.

Predavanje će se održati u ponedjeljak, 05. lipnja 2023. u 11 sati na rektoratu Sveučilišta u Rijeci.

Stav da znanosti napreduju, a umjetnosti stagniraju, vrlo je čest. Ovo će predavanje preispitati to mišljenje, počevši od razlike između teleološkog i pragmatičnog tumačenja napretka. Pragmatičan napredak ne postiže se približavanjem cilju, već rješavanjem problema u trenutnom stanju. Na znanstveni napredak treba gledati kao na pragmatičan – kada shvatimo bit, postaje očito da znanstveni napredak ima društvene dimenzije. Društveno ugrađen pojam znanstvenog napretka tada omogućava da se paralelni koncept napretka primijeni i na umjetnost.

Prof. dr. sc. Philip Kitcher istaknuti je britanski filozof koji je više od 20 godina radio kao profesor na Sveučilištu Columbia, gdje mu je 2020. dodijeljena titula John Dewey Professor Emeritus of Philosophy. U svijetu filozofije najpoznatiji je po svojim revolucionarnim idejama o obrazovanju, moralnom napretku i funkciji znanosti u demokratskim društvima.

Kopiraj link

Link kopiran
Skip to content