PREGLEDAJ
31/05/2023. - 31/05/2023..
_50UNIRI
Predstavljanje knjige Why Humans Fight prof. dr. sc. Siniše Maleševića i Okrugli stol
Akvarij
U sklopu obilježavanja pedesete obljetnice djelovanja Sveučilišta u Rijeci, Centar za studije mira i konflikata u Rijeci ima čast ugostiti prof. dr. sc. Sinišu Maleševića, koji će riječkoj javnosti predstaviti svoju najnoviju knjigu Why Humans Fight: The Social Dynamics of Close-Range Violence (Cambridge University Press, 2022.).

Okrugli stol:
Nakon predstavljanja knjige Why humans fight održat će se okrugli stol pod nazivom Zašto se ljudi (ne) bore: (de)normalizacija ratnog nasilja u društvu, nekad i danas. Uz profesora Malešića u okruglom stolu sudjelovat će poznati novinar i publicist Viktor Ivančić te dr. sc. Valentina Otmačić. Okrugli stol moderirat će predstojnik Centra za studije mira i konflikata Sveučilišta u Rijeci dr. sc. Nebojša Zelič.

Profesor Malešević jedan je od vodećih svjetskih stručnjaka iz područja istraživanja rata, nasilja, etniciteta i nacionalizma. Redoviti je profesor sociologije i predstojnik Odsjeka za sociologiju University Collegea u Dublinu te viši znanstveni suradnik u Nacionalnom konzervatoriju umjetnosti i obrta u Parizu. Član je Kraljevske irske akademije znanosti od 2010. godine te Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine od 2012. godine. Autor je brojnih knjiga koje su prevedene na trinaest jezika. Na hrvatskom su dosad objavljene njegove knjige Zašto je nacionalizam tako moćan? Sociološka analiza (2021.), Države-nacije i nacionalizmi (2017.), Sociologija rata i nasilja (2011.) te Ideologija, legitimnost i nova država: Jugoslavija, Srbija i Hrvatska (2004.). Sve prijevode na hrvatski jezik objavila je izdavačka kuća Jesenski Turk. Profesor Malešević autor je i više od 120 znanstvenih članaka i poglavlja u knjigama te je održao više od 160 pozvanih predavanja diljem svijeta. Dobitnik je nagrade Američkog sociološkog društva za najbolju knjigu iz područja nasilja rata i mira za djelo The Rise of Organized Brutality (Cambridge University Press, 2017.).

Kopiraj link

Link kopiran
Skip to content