Sveučilište za 3. dob
 
051-584-860 // Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript  


Sveučilište za treću dob
namijenjeno je građanima i građankama Primorsko-goranske županije, iznad 55 godina, sa završenom srednjom školom ili fakultetom. Edukativni programi, u organizaciji Sveučilišta u Rijeci, nude neformalni oblik obrazovanja koji osobama treće životne dobi omogućuje stjecanje novih spoznaja i povezivanje stečenog znanja s osobnim životnim iskustvom.

Želite li primati obavijesti Sveučilišta za 3. dob pošaljite e-mail na  Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript i uvrstit ćemo vas u listu kontakata.Novosti: 

Objavljen je raspored za proljetni ciklus predavanja
alt

3Dob_drndic.JPG


Jesenji ciklus predavanja 2018. godine

Sveučilište u Rijeci, u suradnji s Gradom Rijekom i Gradom Opatijom, zainteresiranim građankama i građanima s prebivalištem u PGŽ, starijim od 55 godina, sa završenom srednjom školom i više, nudi novi proljetni ciklus u sklopu projekta Sveučilište za 3. dob.

U ovome cilkusu nudimo programe iz područja povijesti umjetnosti i psihologije.

Upisi se održavaju od 22. do 25. listopada
 (od 9 do 11 sati), tel. 584 – 860; e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript .

RAZVOJ CRKVENOG SVETIŠTA OD 400. DO 1400. (
s osvrtom na lokalne i regionalne primjere)

30. 10. 2018. - 15. 11. 2018.

Predavačica: prof. Nikolina Belošević

Upisnina: 150,00 kn

Postanak  i razvoj kršćanskoga svetišta, Morfologija kršćanskoga svetišta, Promjene u dispoziciji crkvenoga prostora kroz nekoliko stoljeća – povezanost s povijesnim i liturgijskim promjenama, Ikonografija i ikonografska topografija vezana uz prostor svetišta, Odnos forme i funkcije u razvoju kršćanskih sakralnih građevina i uređenju njihovih interijera.


PSIHOLOGIJA (I)RACIONALNOG MIŠLJENJA

20. 11. 2018. - 4. 12. 2018.

Predavač: izv. prof. dr. sc. Igor Bajšanski

Upisnina: 150,00 kn

U prvom dijelu ciklusa predavanja upoznat ćemo se temeljnim spoznajama o funkcioniranju ljudskoga uma. Vidjet ćemo kako funkcioniraju pamćenje i mišljenje, temeljni kognitivni procesi koji ljudima osiguravaju snalažljivost i domišljatost, ali koji isto tako često mogu dovesti do različitih pogrešaka. Definirat ćemo pojam racionalnosti i upoznat ćemo se s pojmovima heuristika i pristranosti, koji predstavljaju glavne izvore iracionalnog mišljenja. U drugom dijelu ciklusa, razmotrit ćemo nekoliko područja ljudskoga mišljenja, kao što su prosuđivanje vjerojatnosti ishoda, zaključivanje o uzrocima događaja i donošenje odluka.
 

 

UPISI U PROLJETNI CIKLUS PREDAVANJA SVEUČILIŠTA ZA 3. DOB

 

Sveučilište u Rijeci, u suradnji s Gradom Rijekom i Gradom Opatijom, zainteresiranim građankama i građanima s prebivalištem u PGŽ, starijim od 55 godina, sa završenom srednjom školom i više, nudi novi proljetni ciklus u sklopu projekta Sveučilište za 3. dob.

Ovog proljeća, od 9. travnja do 28. svibnja Sveučilište za 3. dob nudi čak tri različita ciklusa: kreativne radionice kiparstva i akvarela te ciklus teorijskih predavanja iz područja filozofije religije.
Radionica kiparstva je zbog ograničenog broja polaznika već popunjena.


Upisi u cikluse
mogući su od 3. – 6. travnja 2018. (od 14 do 16 sati), tel. 584 – 861; e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript ili osobno na lokaciji: 
Kampus Sveučilišta u Rijeci, zgrada Građevinskog fakulteta / prizemlje / prostorija G-038.

alt

 
10. travnja – 15. svibnja

Predavačica: izv. prof. dr. sc. Aleksandra Golubović

Broj polaznika: neograničen

Kroz ciklus od 10 predavanja polaznici će obraditi i raspraviti neke od ključnih tema iz područja filozofije religije : mogućnosti dokazivanja ili opovrgavanja Božjeg postojanja, Božje atribute, odnos morala i religije, odnos znanosti i religije, religijsko iskustvo, problem zla, problem sveznanja i slobode volje.

Predavanja se održavaju utorkom i četvrtkom od 17:00 do 18:30 sati na Filozofskom fakultetu u Rijeci (Kampus Sveučilišta u Rijeci). Upisnina za ovaj ciklus predavanja iznosi 250,00 kn.
 
9. travnja – 28. svibnja

Voditeljica radionice: mag.art Mirna Kutleša

Broj polaznika: 10

Ovaj slikarski tečaj u potpunosti je posvećen akvarelu, poetičnoj slikarskoj tehnici koja je po svojoj preciznosti, lakoći i dojmu jednostavnosti bliska haiku poeziji ili umjetnosti zena. Polaznicima će tečaj omogućiti upoznavanje s tehnikom i njenim mogućnostima, a namijenjen je kako početnicima tako i onima koji već posjeduju određeno iskustvo u slikarstvu. Tečaj je osmišljen kroz sedam radionica u trajanju od tri školska sata u bloku.

Predavanja se održavaju ponedjeljkom od 17:00 do 20:00 sati na Akademiji primijenjenih umjetnosti. Upisnina za ovaj ciklus radionica iznosi 250,00 kn.

RADIONICA KIPARSTVA: PORTRET I FIGURA MALOG FORMATA

9. travnja – 28. svibnja

Voditelji radionice: doc.mr.art Darija Žmak Kunić, mag.art Silvester Nirić, mag.art Nikola Nenadić

Broj polaznika: 10

Program Kiparske radionice Portret i figura malog formata zasniva se na procesu osvještavanja osnova vizualnog jezika i percepcije, kao preduvjeta za razvoj kreativne i kulturne osjetljivosti polaznika. Taj se proces ostvaruje uz teoretsko upoznavanje sa osnovama likovnog govora (s naglaskom na kiparstvo – puna plastika) i  praksu koja u ovom slučaju podrazumijeva crtanje i oblikovanje po promatranju i mašti.

Predavanja se održavaju ponedjeljkom ili srijedom od 17:00 do 19:30 sati na Akademiji primijenjenih umjetnosti (Odjel za keramiku, prizemlje desno). Upisnina za ovaj ciklus radionica iznosi 250,00 kn.

više o predavanju i uplati

 

 
  • Otvorenje izložbe polaznica i polaznika Radionice kiparstva - skulptura malog formata 2017. godineSveučilišta za 3. dob.
 
alt           
5. ožujak 2018Akademija primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci
alt

alt
 
 
 

alt
              

CIKLUS KRATKIH BESPLATNIH PREDAVANJA
alt
  •  
  •  
  •  
24.01.2018  

 
FAKULTET / ODSJEK RIJEKA 2020 d.o.o.
PREDAVAČICA Emina Višnić
  Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture
SAŽETAK TEME Predstavljanje će uključivati predstavljanje tema EPK, pregled glavnih programa i projekata te značaj projekta u kontekstu razvoja Rijeke i županije. Osim toga, polaznike će se informirati o trenutnoj fazi razvoja projekta.
31.01.2018  
FAKULTET / ODSJEK Filozofski fakultet u Rijeci/Odsjek za kroatistiku
PREDAVAČICA Doc. dr. sc. Mihaela Matešić
  Uljudnost i jezik: novi izazovi javne komunikacije
SAŽETAK TEME Uljudnost je u društvenoj zajednici konsenzusni koncept koji se odnosi na ponašajne obrasce. Najčešće u praksi govorimo o pravilima lijepog ponašanja ili o bontonu, što znači da uljudnošću nazivamo niz pravila u ponašanju prema drugim pojedincima u zajednici. Ta pravila učimo, prihvaćamo i primjenjujemo ih, a služe nam da bismo pomoću njih pokazali drugim članovima društvene zajednice da prihvaćamo njihove vrijednosti. Drugim riječima, pojedinac koji želi biti prihvaćen u zajednici najbrže će tu svoju želju ostvariti primjenjujući pravila koja zajednica visoko vrednuje i smatra ih poželjnima. Uljudnost je moguće iskazati: neverbalno, verbalno te udruživanjem verbalnih i neverbalnih znakova. U ovome izlaganju usmjerit ćemo se na jezična sredstva kojima se iskazuje uljudnost, što znači da ćemo razmatrati jezični bonton. U takvim razmatranjima na planu pragmalingvistike i zanima nas jezičnokomunikacijska stvarnost u suvremenoj hrvatskoj jezičnoj zajednici.
07.02.2018  
FAKULTET / ODSJEK Medicinski fakultet u Rijeci/Zavod za histologiju i embriologiju
PREDAVAČICA doc. dr. sc. Vanda Juranić Lisnić
  Borba za život – kako se branimo od zaraznih bolesti
SAŽETAK TEME Iako toga niste svjesni, vaše je tijelo svake sekunde svakoga dana pod napadom. Napadaju nas oku nevidljivi neprijatelji: bakterije, virusi, gljivice, spore i sićušni paraziti. Jedino što stoji između tih sićušnih napasti i našeg zdravlja je imuni sustav. Na ovome predavanju naučit ćete koje su obrambene snage našeg organizma i kako nas brane od nevidljivih neprijatelja, koji su to tipovi neprijatelja i kakvu strategije koriste da bi nas zarazili. Zašto se ponekad razbolimo, a zašto smo na neke doživotno imuni.
14.02.2018  
FAKULTET / ODSJEK Filozofski fakultet u Rijeci/Odsjek za filozofiju
PREDAVAČ Doc. Dr. sc. Neven Petrović
  Društveni i ekonomski učinci mjera socijalne države
SAŽETAK TEME Predavanje želi prikazati jedan, na Zapadu već odavno standardan ali u Hrvatskoj još nedovoljno poznat, pristup razmatranju mjera i politika socijalne države koji ne gleda na njihovu moralnu i političku poželjnost već prvenstveno na to što one u praksi postižu, tj. na njihove posljedice, te ih zatim u odnosu na to i procjenjuje. Na taj način razmotrit će se redistribucija dohotka, mirovinski sustav te razne mjere radnog zakonodavstva i slično tome.
21.02.2018  
FAKULTET / ODSJEK Odjel za fiziku
PREDAVAČICA Izv. prof. dr. sc. Rajka Jurdana Šepić
  Vidjeti svijet u zrnu pijeska – poetika i poetičnost fizike
SAŽETAK TEME Predavanje će raspraviti pitanja: Zašto često mislimo da poezija i fizika nemaju ništa zajedničko? U čemu je poetičnost fizike i prirodnih znanosti? Što je uopće poetičnost?  Što je zajedničko umjetnosti i znanosti?
   
07.03.2018  
FAKULTET / ODSJEK Filozofski fakultet u Rijeci / Odsjek za kulturalne studije
PREDAVAČICA  izv. prof. dr. sc.  Diana Grgurić
PRIJEDLOG NASLOVA Zvukovi prošlosti
SAŽETAK TEME Koncept zvučnog okoliša - soundscape - omogućava interpretaciju i analizu ukupnog zvuka koji se doživljava u određenome prostoru. Taj holistički koncept poimanja okoliša podrazumijeva složen (aktivan) međuodnos korisnika, fizičkog (izgrađenog) okoliša i zvuka. Predavanje se temelji na pregledu zvučnog okruženja kroz povijest.  
 13.03.2018  UTORAK  
FAKULTET / ODSJEK Dom zdravlja Primorsko - goranske županije
PREDAVAČICA mr.sc. Dolores Baričević Mavrinac, dr.med., specijalistica oftalmologije
  Kako živjeti s glaukomom
SAŽETAK TEME U oku se neprestano stvara svježa tekućina, očna vodica, koja mu daje kuglasti oblik i napetost. Koliko se te vodice proizvede, toliko je mora iz oka i isteći. Zdravo oko posjeduje regulacijske mehanizme koji održavaju ovu ravnotežu. Kad ti zaštitni mehanizmi zakažu, bilo da se očne vodice previše stvara ili, pak nastane zapreka u odvodnom sustavu, dolazi do povećanja količine tekućine u oku, a time i do povišenja očnog tlaka. Kažemo da takva osoba boluje od - glaukoma.
Kad se nekome postavi dijagnoza glaukoma, preporuči mu se terapija koja se u početku sastoji od jedne ili dvije vrste kapljica u kombinaciji. Kad ovo liječenje nije dovoljno, može se učinak pojačati davanjem tableta. Krajnje liječenje je operacija oka (antiglaukomska filtracijska) pri čemu se načini novi odvodni kanal i omogući lakše istjecanje očne vodice.
Osim liječenja povišenog očnog tlaka, nužno je poboljšati cirkulaciju krvi u području vidnog živca. Uputno je održavati dobru tjelesnu kondiciju i izbjegavati stres, sve sa ciljem da vidni živac dobije što više hranjivih sastojaka putem krvi.
Stalno treba imati na umu da je oštećenje vidnog živca nepopravljivo i da sve metode liječenja imaju zadatak spasiti ono što je još od vida preostalo. Od glaukoma može oboljeti svatko, a da toga uopće nije svjestan dok već ne postane kasno za vid. Najugroženije su osobe starije životne dobi pogotovo boluju li usput od hipertonije i/ili dijabetesa. Zato bolest treba otkriti u najranijem stadiju kad još nema zamjetnog oštećenja vida kako bi se na vrijeme počelo s liječenjem. Jednom ustanovljen glaukom ne znači i gubitak vida. Uz konstantno liječenje, vid se može očuvati još dugi niz godina.
 
15.03.2018 ČETVRTAK  
FAKULTET / ODSJEK Filozofski fakultet u Rijeci / Odsjek za kulturalne studije
PREDAVAČ Hajrudin Hromadžić
  Mediji i kapitalizam – mediji u kapitalizmu
SAŽETAK TEME Predavanje će imati za cilj pokazati zašto mediji (misleći pritom prije svega na mainstream, srednjostrujaške medije) u kapitalističkom sustavu nisu i ne mogu biti slobodni. U tu svrhu mapirat ćemo osnovnu strukturu odnosa medija i društvenog svijeta, odrediti se prema paradigmi političke ekonomije medija i skicirati dominantan profil medijske institucije danas, promisliti udio tržišta, marketinga i oglašivačkih politika u medijima, te na kraju otvoriti perspektivu alternativa ovim problemskim izazovima.
   
PREBAČENO za 29.03.2018.  
FAKULTET / ODSJEK Filozofski fakultet u Rijeci/Odsjek za filozofiju
PREDAVAČICA Izv. prof. dr. sc. Aleksandra Golubović
  Aktualnost pitanja iz domene filozofije religije  za suvremenog čovjeka
SAŽETAK TEME U predavanju će biti rijeci o glavnim raspravama iz domene suvremene
filozofije religije, osobito o problemu zla, mogućnosti religioznog iskustva, problemu sveznanja i slobode volje, kao i o racionalnosti vjerovanja u boga. Najaviti će se i ukratko predstaviti ove uvijek aktualne i zanimljive teme te će biti rijeci o statusu religije u naše doba.
28.03.2018  
FAKULTET / ODSJEK Filozofski fakultet u Rijeci/Odsjek za psihologiju
PREDAVAČ Izv. prof. dr. sc. Igor Bajšanski
  Znanstvena psihologija i neke popularne zablude o psihologiji
SAŽETAK TEME Mnoga popularna gledišta o ljudskom ponašanju i doživljavanju, o uzrocima ponašanja, kao i o našim osobinama nemaju nikakvu potporu u psihologijskim istraživanjima. Takva gledišta nazivamo i psihološkim miskoncepcijama, pogrešnim vjerovanjima, zabludama, koje se čine ispravnima i uvjerljivima velikom broju ljudi, a znanost ih smatra pogrešnima. Primjeri takvih zabluda su tvrdnje da ljudi koriste samo 10 posto mozga, da horoskopski znak određuje osobine ličnosti, da se u našem  mozgu nalaze sjećanja na sve što smo ikad doživjeli i da je nisko samopoštovanje glavni uzrok psiholoških problema. U predavanju će biti prikazane neke od najpopularnijih miskoncepcija, raspravit će se o njihovim izvorima i o tome što znanstvena psihologija ima za reći o takvim gledištima.
 
  
   
 4.04.2018  
FAKULTET / ODSJEK Epidemiološki odjel  Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije
PREDAVAČICA Dorotea Gastović- Bebić, dr. med., specijalist epidemiolog i voditeljica Odsjeka za cijepljenje
  Cijepljenje u svim životnim dobima 
SAŽETAK TEME Cijepljenje specifičnim cjepivima najbolja je moguća dosad poznata preventivna mjera protiv obolijevanja od određenih zaraznih bolesti. Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) ulaže velike napore i sredstva kako bi raznim programima omogućila procjepljivanje što većeg broja ljudi i tako spasila što više  života. Uzročnici zaraznih bolesti prisutni su svuda oko nas i vrebaju neimune osobe.

 

   Svake godine obilježava se Europski  i Svjetski tjedan cijepljenja čime se ističe važnost cijepljenja kao najefikasnije metode u prevenciji zaraznih bolesti. Cijepljenje  prevenira  ne samo bolest  već  i invalidnost i smrt od bolesti preventabilnih cijepljenjem. Ove godine  Europski  i Svjetski tjedan cijepljenja naglašava važnost promicanjem cijepljenja  i to ne samo bolesti djece već i adolescenata i odraslih ljudi, pa i u trećoj životnoj dobi, od bolesti za koja su dostupna cijepljenja

   Mnoge  odrasle osobe  nisu dovoljno svjesne bolesti koje prijete njihovom zdravlju, a koje su preventabilne cijepljenjem.

   Najbolje bi bilo svake godine cijepiti se protiv gripe, a jednom ili dva puta (ovisno o dobi) i zaštititi se protiv upale pluća koju izaziva Pneumokok.

   Kako se mnoge osobe koje idu u mirovinu vesele radu u vrtu ili izradi i popravljanju raznih predmeta, podložne su ozljeđivanju prljavim predmetima i samim time podložne obolijevanju od Tetanusa. Zato je u Provedbeni program obveznog cijepljenja uvedeno i cijepljenje protiv tetanusa za osobe s navršenih 60 godina života.

 Osobe treće životne dobi rado i planinare ili samo borave u prirodi gdje ih u proljeće i ljeto vrebaju krpelji. Najteža bolest koju oni prenose je Krpeljni meningoecefalitis koji se također može prevenirati cijepljenjem.

    Zarazne bolesti koje se mogu spriječiti cijepljenjem su još uvijek veliki globalni problem koji ne želimo da se ponovno dogodi i nama.

 5.04.2018  
FAKULTET / ODSJEK Katedra za ustavno pravo Pravnog fakulteta Sveučilišta u Rijeci
PREDAVAČICA prof. dr. sc. Sanja Barić, predstojnica Katedre za ustavno pravo Pravnog fakulteta Sveučilišta u Rijeci
  Načelo ravnopravnosti spolova u RH s posebnim naglaskom na tzv. Istambulsku konvenciju
SAŽETAK TEME Ustav RH sadrži izričito nabrojanih 11 temeljnih vrednota ustavnog poretka. Jedna od njih jest i načelo ravnopravnosti spolova. Predavanje će pojasniti smisao i učinak ustavnih vrednota te prikazati pravnu konkretizaciju načela ravnopravnosti spolova u RH. Posebno će se analizirati tzv. Istambulska konvencija, njen sadržaj, doseg i utjecaj na nacionalno zakonodavstvo. Polaznicima će se pružiti prilika da razjasne svoje dvojbe i dobiju odgovore na aktualna pitanja vezana uz ovu tematiku.
 
   
   
   
 
 
 

 
 
 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk