Laboratorij aplikacija
Utorak, 09.12.2014.

utorak, 9. prosinca 2014.


Na Kampusu Sveučilišta u Rijeci otvoren drugi Laboratorij aplikacija u Hrvatskoj. Riječki se laboratorij sastoji od dvije prostorije, od kojih se jedna nalazi na Kampusu u zgradi sveučilišnih Odjela, a druga na Tehničkom fakultetu. Laboratorij Aplikacija zajednički je projekt CARNeta i tvrtke Samsung Electronics Adriatic, ostvaren uz podršku Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta. Studenticama i studentima Sveučilišta u Rijeci novi će Laboratorij omogućiti interaktivno učenje o programiranju i razvoju mobilnih aplikacija.

Studentice i studenti Sveučilišta u Rijeci, nakon onih Elektrotehničkog fakulteta u Osijeku, imaju mogućnost dodatne edukacije, istraživanja i razvoja novih programskih rješenja uz podršku najnovijih informacijskih tehnologija. Dva će nova laboratorija na Sveučilištu u Rijeci, jedan na Kampusu u zgradi sveučilišnih Odjela, a drugi na Tehničkom fakultetu, zajednički projekt CARNeta i tvrtke Samsung Electronics Adriatic, uz podršku Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta omogućiti interaktivno učenje o programiranju i razvoju mobilnih aplikacija. Labos će ujedno stvoriti dodatne prilike za umrežavanje dvaju sveučilišta u razmjeni znanja i iskustava, moglo se čuti na današnjem otvaranju.


Izuzetno mi je drago što otvorenjem Laboratorija aplikacija na Sveučilištu u Rijeci omogućavamo pristup najnovijim tehnologijama i razvojnim alatima svim studentima. Očekujemo da će Laboratoriji uvelike pomoći u unaprjeđivanju sustava obrazovanja te da će postati jedna od infrastrukturnih jezgri za projekt e-Škola, kao katalizator novih modela i sadržaja učenja. Ovo što radimo razvijanje je koncepta pametne specijalizacije jer, i simbolički, riječ je o pametnim uređajima i integraciji Sveučilišta, partnera i zajednice. Ovi laboratoriji jedan su od simbola pametne specijalizacije u Rijeci, kao temelj stvaranja jedne od novih riječkih industrija. Pozivam sve studentice i studente da i sami pristupe programu dodatnog obrazovanja i tako stvore nove prilike za svoj osobni razvoj. - izjavio je rektor Sveučilišta u Rijeci prof. dr. sc. Pero Lučin.


Samsungov Laboratoriji aplikacija na Kampusu i Tehničkom fakultetu Sveučilišta u Rijeci opremljeni su nastavničkim računalima, tablet računalima, SmartTV prijamnicima i pametnim telefonima koji će omogućiti interaktivno učenje o programiranju kao i razvoju mobilnih aplikacija svim studenticama i studentima Sveučilišta. Također, Laboratorij će razvijati softver Samsung School u smjeru prilagodbe postojećeg za potrebe studenata i nastavnika na fakultetima, potrebe visokog obrazovanja općenito, ali i za povezivanje Samsung Schoola i postojećih sustava koji su trenutačno rašireni na sveučilištima u Hrvatskoj, ali i diljem svijeta.

Zahvaljujem u ime Tehničkog fakulteta Sveučilištu u Rijeci, CARNetu i Samsungu, što je upravo jedan od laboratorija uređen i na Tehničkom fakultetu. To je u svakom slučaju važan iskorak u izobrazbi studenata tehničkog fakulteta u informacijskih tehnologijama. Fakultet već niz godina sudjeluje s gospodarstvom, pa tako i sa značajnim poslovnim subjektima u Republici Hrvatskoj, u razvoju laboratorijske nastavne podrške u informacijskim tehnologijama. Također, područje ICT-a je uključeno u nastavni kurikulum svih četiriju studija Tehničkog fakulteta, a naročito u studiju računarstva, na kojem je izobrazba započela 2008. godine, otvaranjem preddiplomskog studija odnosno 2010., otvaranjem diplomskoga studija. – dodao je dekan Tehničkog fakulteta u Rijeci prof. dr. sc. Goran Turkalj.

Zadovoljstvo mi je danas u Rijeci otvoriti još dva Laboratorija aplikacija koje smo realizirali u suradnji sa Sveučilištem u Rijeci i tvrtkom Samsung. Stavljajući riječkim studentima na raspolaganje ova dva laboratorija sigurni smo da smo uređaje i opremu dali u prave ruke budući da ovi mladi studenti sada imaju priliku realizirati svoje ideje i nastaviti obrazovanje koristeći najmodernije tehnologije. CARNet će i dalje prepoznavati i podupirati projekte koji će stvarati obrazovane i kompetentne stručnjake spremne da se znanjem i idejama uspješno priključe tržištu rada i tržišnoj utakmici koja se vodi u svijetu novih tehnologija. -  izjavio je Zvonimir Stanić, ravnatelj Hrvatske akademske i istraživačke mreže CARNet.

Izuzetno me raduje otvorenje novog Laboratorija aplikacija u Hrvatskoj, kao dio globalne predanosti poboljšanju obrazovanja i pomoći u stvaranju radnih mjesta budućnosti. Samsungov program digitalnog obrazovanja trenutno obuhvaća više od 45.000 školaraca i 6000 nastavnika diljem svijeta. U sklopu europske strategije, do 2019. godine osigurat ćemo pristup najnovijim tehnologijama u obrazovanju za više od 400.000 mladih u Europi. Prepoznali smo i golem potencijal studenata i učenika u Hrvatskoj te vjerujem da će dodatno umrežavanje fakulteta u Osijeku i Rijeci biti poticaj stvaranju proizvoda i usluga visoke dodane vrijednosti. Ponavljam, od iznimne je važnosti približiti akademski razvoj poslovnom razvoju budućih stručnjaka, kako bi mladi imali priliku raditi i razvijati svoja znanja i vještine koje su temelj razvoja budućih tehnologija. - zaključio je Danijel Bačelić, voditelj odjela za rad s poslovnim korisnicima tvrtke Samsung Electronics.


 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk