Objavljen članak u Nature Medicine
Srijeda, 24.12.2014.

srijeda, 24. prosinca 2014.

Dr. sc. Antoniji Jurak Begonji, asistentici na Odjelu za biotehnologiju Sveučilišta u Rijeci objavljen je članak u jednom od najprestižnijih časopisa za biomedicinu Nature Medicine. Dr. Jurak Begonja koautorica je članka The Ashwell-Morell Receptor Regulates Hepatic Thrombopoietin Production Via JAK2-STAT3 Signaling in Vivo and in Vitro, koji je nastao na Sveučilištu Harvard na kojem je dr. Jurak Begonja boravila šest godina prije dolaska na Sveučilište u Rijeci.

Rad je također predstavljen na plenarnom predavanju na kongresu Američkog društva za hematologiju (American Society of Hematology, ASH) u San Franciscu 7. prosinca 2014. te je ocijenjen najboljim radom na području hemostaze i tromboze, dobivši prestižnu nagradu Mary Rodes Gibson Memorial.

Ovaj rad prikazuje bazični mehanizam kojim organizam regulira broj trombocita u krvi, stanica zaduženih za zaustavljanje krvarenja, što bi moglo rezultirati novim pristupima liječenju. Stvaranje trombocita kontrolirano je hormonom koji se naziva trombopoetin, međutim do sada nije bilo poznato na koji način je regulirana njegova produkcija. U radu je pokazano da trombociti starenjem gube sijalinsku kiselinu na svojoj površini te ih takve prepoznaje jetra i uklanja iz cirkulacije. Osim toga, otkriveno je da uklanjanje starih trombocita dovodi do stimulacije signalnih puteva u stanicama jetre koji za posljedicu imaju stvaranje novog trombopoetina i stimulaciju produkcije novih trombocita. 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk