Potpisan sporazum
Srijeda, 01.04.2015.

srijeda, 1. travnja 2015.

Na Rektoratu Sveučilišta u Rijeci jučer je potpisan Sporazum o suradnji između Sveučilišta i Hrvatske radiotelevizije. Potpisnici Sporazuma su rektor Sveučilišta u Rijeci prof. dr. sc. Pero Lučin i Goran Radman, glavni ravnatelj HRT-a. Sporazumom se definira suradnja na postojećim i budućim projektima.

Sporazumom o suradnji definirana su načela dugoročne suradnje između potpisnih strana, na zajedničkim projektima iz područja njihovih djelatnosti. Hrvatska radiotelevizija i Sveučilište u Rijeci surađivat će na budućim projektima na područjima od zajedničkog interesa te učvrstiti i unaprijediti suradnju na dosadašnjim projektima. Ti su projekti: Radio Sova – realizacija emisije studenata UNIRI u programu Radija Rijeke te suradnja u pripremi, organizaciji i provedbi programa cjeloživotnog obrazovanja UNIRI ''Produkcija zvuka i glazbe''.

Osim potpisnika, svečanosti potpisivanja prisustvovali su: ravnatelj HRT-a Rijeka Vladimir Rončević, glavni urednik Radija Rijeke Alen Čemeljić, prorektorica za studije i studente UNIRI prof. dr. sc. Snježana Prijić Samaržija, glasnogovornica UNIRI Elvira Marinković Škomrlj te studenti s Radija Sove: Iva Črnjar i Boris Kanazir.

''HRT okuplja velik broj dobro obrazovanih ljudi, koji kroz medijsko djelovanje formatiraju stavove naših građana. To isto, na nešto drukčiji način radi i Sveučilište, pa je logično da okupimo glave te razmijenimo obrazovanje za znanje i iskustvo. Naš najjači program cjeloživotno obrazovanja na Sveučilištu ''Produkcija zvuka i glazbe'' ima ambiciju prerasti u diplomski sveučilišni studij i a suradnja s HRT-om tu će nam uvelike pomoći. Sveučilište također pokušava ''dignuti na noge'' sveučilišnu televiziju – RITV i pretvoriti je u mjesto učenja i poligon za izražavanje kreativnosti. Moramo početi koristiti sve dostupne medije u procesu visokoškolskoga obrazovanja, a ne samo klasična nastavna pomagala.'', istaknuo je rektor Lučin te zahvalio glavnom ravnatelju i predstavnicima Hrvatske radiotelevizije na dosadašnjoj dobroj suradnji.

''Program Radio Sova nedavno je proslavio svoju petu godišnjicu djelovanja i u to je vrijeme postao živi medijski praktikum. Općenito smo vrlo ponosni na naš Centar u Rijeci, a suradnju naših dviju institucija smatramo uzornom. Sveučilište omogućuju HRT-u pristup znanju i talentima, a bez takvih pristupa ne možemo računati na uspjeh. Radujem se nastavku suradnje na ovome projektu, ali nadam se i brojnim drugima.'', naglasio je g. Radman, glavni ravnatelj Hrvatske radiotelevizije.

Prorektorica Prijić Samaržija pojasnila je da ono što novo studentima riječkog Sveučilišta donosi ovaj Sporazum jest to što je Senat Sveučilišta donio odluku prema kojoj se u dopunsku ispravu o studiju (diploma supplement) mogu upisati stečene vještine tijekom praktičnoga rada na ovakvim projektima te broj utrošenih sati. Postoji i (zasada samo) preporuka da se takve aktivnosti vrednuju i ECTS bodovima te time potiče studente da se uključuju u praktične programe umjesto, recimo upisivanja nekih izbornih predmeta.

''Dužni smo posebno zahvaliti prvoj generaciji studenata koji su ''probili led'' na Radiju Sovi te novinarki HRT-a Rijeka Antoneli Galić Pruši, koja je, uz Alena Čemeljića, bila mentorica tim prvim generacijama. Također zahvaljujemo tiskanim medijima riječkoga područja Novome listu i La Voceu na medijskom praćenju ovog projekta.'', zaključila je glasnogovornica Sveučilišta u Rijeci Elvira Marinković Škomrlj. 

Neven Protić


 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk