Znanost je ženskog roda
Utorak, 28.04.2015.

utorak, 28. travnja 2015.

Udruga za ljudska prava i građansku participaciju PaRiter i Sveučilište u Rijeci pozivaju zainteresirane na otvorenje izložbe portreta znanstvenica ''Znanost je ženskog roda'', koje će biti održano u srijedu, 29. travnja 2015. u 15 sati na Građevinskom fakultetu na Kampusu Sveučilišta u Rijeci.

Znanost i tehnologija, često neopravdano, doživljavaju se muškim područjem te je zato Udruga PaRiter odlučila postaviti izložbu portreta koja želi predstaviti žene koje su odigrale važnu ulogu u znanosti, kako u bližoj, tako i u daljoj povijesti. Izložba sadrži 20 portreta, koje je za ovu priliku izradilo 12 autorica i autora s područja Rijeke, Krka, Opatije i Istre. Portretirane su žene iz područja fizike, kemije, botanike, genetike, astronomije, raketne znanosti, komunikacijske tehnologije...Autori/ce portreta su sami/e birali/e tehniku portretiranja prema zadanoj fotografiji. Bez ikakve novčane naknade izradili/e su portrete koji u sebi nose njihov jedinstveni kreativni potpis i umjetnički izraz.

Ova izložba dio je šireg programa, kojim Udruga PaRiter kroz različite aktivnosti želi upoznati javnost s iznimnim ženskim ličnostima i njihovim postignućima, koja su u javnosti često zanemarena ili nedovoljno prepoznata. Iz tog razloga, Udruga PaRiter je povodom Međunarodnog dana žena, zajedno sa SOS telefonom - grad Rijeka i udrugom Druga Rijeka, organizirala aktivističku akciju u kojoj su nazivi riječkih ulica privremeno bili prelijepljeni novim, ženskim imenima. Cilj akcije bio je upozoriti javnost na uvriježeno neprepoznavanje istaknutih ženskih ličnosti u dodjeljivanju imena ulicama, parkovima, trgovima te javnim ustanovama.

Neke od tih žena detaljnije će biti predstavljene javnosti upravo kroz ovu izložbu portreta. Izložba na taj način spaja umjetnost s informiranjem i edukacijom studenata i šire javnosti.

Autori/ce portreta su: Anja Ferenčić, Antonia Radošević, Jadranka Lacković, Karin Bogdanić, Lea Županović, Marin Nižić, Nika Krajnović, Nives Žarković, Sara Pečanić, Tamara Travaš, Tina Baisjol i Višnja Laginja.

Izložba je otvorena do 15. svibnja 2015. 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk