Nagrada Ivan Filipović za 2014.
Petak, 16.10.2015.

petak, 16. listopada 2015.

Odbor za dodjelu "Nagrade Ivan Filipović" odlučio je o dodjeli godišnjih i nagrada za životno djelo za značajna ostvarenja u odgojnoobrazovnoj djelatnosti za 2014. godinu. Među nagrađenima nalaze se prof. dr. sc. Jasminka Zloković s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci i prof. dr. sc. Saša Ostojić s Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci.Prof. dr. sc. Jasminka Zloković svojim dugogodišnjim znanstvenim radom, a posebice znanstvenim doprinosom tijekom 2014. godine značajno pridonosi razvoju visokog školstva i razvoju odgojno-obrazovnih potreba cjelokupne društvene zajednice na razini Republike Hrvatske i šire.

Osobito se ističe jedinstveni iskorak u mnoge teme koje su dugo vremena u znanstvenom diskursu bile prilično zanemarene kao što su: nasilje u obitelji, različiti oblici zlostavljanja, nasilje maloljetne djece nad roditeljima, rizične obitelji i djeca u riziku.

Osim brojnih znanstvenih radova i monografija, kao rezultat tog rada kreirani su visokoškolski programi koji se realiziraju na studiju Pedagogija na Filozofskom fakultetu u Rijeci na preddiplomskoj, diplomskoj razini te na razini doktorskog studija. Njen znanstveni interes profilirao je prof. dr. sc. Jasminku Zloković u jednu od najeminentnijih znanstvenica iz obiteljske pedagogije na području Republike Hrvatske, ali i u drugim zemljama.

Značajan doprinos visokom školstvu predstavlja i znanstvena monografija prof. dr. sc. Zloković ''Obiteljski diskurs u kontekstu nasilja maloljetne djece nad roditeljima'', koja je nastala na temelju istraživačkog rada autorice. Ovaj fenomen do sada je rijetko analiziran te ova monografija predstavlja značajan doprinos u ne samo teorijsko-metodološkoj utemeljenosti obiteljske pedagogije, već je i značajna građa za rad u visokoškolskoj nastavi. Prof dr. sc. Jasminka Zloković organizirala je brojne humanitarne aktivnosti te sudjeluje i u mnogim volonterskim aktivnostima u čemu joj se pridružuju i studenti.

 

Prof. dr. sc. Saša Ostojić dobitnik je godišnje ''Nagrade Ivan Filipović'' za izniman stručni i znanstveni rad te doprinos razvoju i unapređenju visokoga školstva inovativnim pedagoškim pristupom i jedinstvenim interdisciplinarnim povezivanjem suvremene biomedicine s humanističkim znanostima i umjetnošću, prvenstveno na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci, ali jednakovrijedno i u široj obrazovnoj i društvenoj znanosti.

Vrijednost njegova doprinosa očituje se svakodnevno kroz neprekidno istraživanje novih načina kvalitetnog poučavanja u različitim pojavnim oblicima, ali i razvojem i uvođenjem brojnih novih nastavnih predmeta na preddiplomskim, diplomskim i doktorskim studijima. Kao dugogodišnji član Odbora za upravljanje i unaprjeđenje kvalitete predlaže i provodi mjere kontinuiranog razvoja poboljšanja odgojno-obrazovnog procesa na visokom učilištu.

Pedagoški rad prof. dr. sc. Saše Ostojića očituje se na sedam doktorskih i poslijediplomskih studija, tri stručna studija te osam sveučilišnih studija, a doprinos daje i potpunim reformiranjem časopisa ''Medicina Fluminensis".

Kao prodekan Medicinskog fakulteta zadužen za razvojne programe i studij Sanitarno inženjerstvo potiče unapređenje kvalitete odgojno-obrazovnog procesa na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci. U strategiji obrazovanja, odnosno standardizaciji podizanja izvrsnosti, predlaže i radi na organizaciji uvođenja obvezne metodološko-pedagoške edukacije za same sveučilišne nastavnike pri fakultetu, kao i njihovoj trajnoj evaluaciji i samoevaluaciji tijekom odgojno-obrazovnog procesa.

Od brojnih javnih nastupa izdvajaju se najznačajniji i najposjećeniji na Festivalu znanosti te brojna druga predavanja medu znanstvenicima, stručnjacima, profesorima i pedagozima, a posebnosti pedagoškog pristupa prof. dr. sc. Saše Ostojića prepoznate su i u Agenciji za odgoj obrazovanje, koja je organizirala predavanja na stručnim skupovima, kao i Udruzi za razvoj visokoga školstva ''Universitas'' Sveučilišta u Rijeci. 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk