Održana 13. sjednica Savjeta
Utorak, 10.11.2015.

utorak, 10. studenoga 2015.

U četvrtak, 5. studenoga 2015. na Rektoratu je održana 13. sjednica Savjeta Sveučilišta u Rijeci. Članovi Savjeta suglasni su u zaključku da je uspostavljen koordinirani razvoj Sveučilišta u Rijeci, da su vidljivi pozitivni pomaci i da se Sveučilište mijenja nabolje, kako u obrazovnome, tako i u istraživačkome dijelu.

Na 13. sjednici Savjeta Sveučilišta u Rijeci održanoj 5. studenoga 2015. godine, Rektor Sveučilišta u Rijeci prof. dr. sc. Pero Lučin izvijestio je članove Savjeta o poslovanju Sveučilišta za  2014. godinu, istaknuvši kako su ukupni prihodi Sveučilišta, kada je riječ o dijelu koji dolazi iz Državnog proračuna bili na istoj razini kao i prethodne godine, dok su oni iz vlastitih sredstava u blagom padu zbog činjenice da su smanjene kvote što predstavlja doprinos kvaliteti studiranja zbog odnosa broja studenata i nastavnika. Ono što je posebno važno, naglasio je rektor, nitko na Sveučilištu ne posluje negativno, a porast financijskih sredstava može se očekivati već iduće godine kada se očekuju i prvi rezultati poslovanja, odnosno prihodi nastali korištenjem opreme dobivene sredstvima iz EU fondova, prije svega iz projekta Razvoj istraživačke infrastrukture na Kampusu Sveučilištu u Rijeci. Podsjetimo, Sveučilištu u Rijeci odobreno je financiranje projekta ''Razvoj istraživačke infrastrukture na Kampusu Sveučilišta u Rijeci'' u iznosu od 100% traženih sredstava odnosno 180.182.048,91 kn prema Odluci Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta RH, a koja je bila temelj za potpisivanje Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava. Projekt je započeo 19. travnja 2014. godine i financiran je iz Europskog fonda za regionalni razvoj (EFRR).

Što se tiče suradnje s gospodarstvom, rektor je izvijestio da je dobar dio prijavljenih i realiziranih projekata, itekako povezan s gospodarstvom i da ima razloga za pohvaliti se, međutim kako cjelokupna situacija zahtjeva još više truda kako bi Sveučilište počelo znatno više poduzetnički razmišljati  i ponašati se te tako napustiti model ponašanja prema kojemu se samo bilježilo, odnosno raspolagalo samo s  dobivenim od države. Dakle, zaključio je rektor,  Sveučilište u Rijeci, ne vidi razvoj kroz „ubiranje školarina“, već kroz ponudu usluga i profesionalnih servisa.

Sveučilište u Rijeci može biti ponosno i na uvođenje programskih ugovora  za financiranje studija i studenata te istraživanje čime se nastoji uvesti projektna kultura, tako da je već evaluirano  oko 600 projekta, uključujući i studentske. U protekloj godini učinjeno je mnogo, rekao je rektor prof. dr. sc. Lučin, no  ima i onog čime nismo zadovoljni, a to je prije svega nedovoljno uspjela funkcionalna integracija Sveučilišta, nije uspostavljena doktorska škola, premalo je diplomskih studija, a pred nama je i još ozbiljniji rad na konceptu integracije KBC-a, sveučilišne bolnice i traženju prostora za razvoj novog tehnološkog parka.  U izvješću o razvoju Kampusa, prorektorica za investicije  razvoj, prof. dr. sc. Nevenka Ožanić je izvijestila članove Savjeta kako je dosadašnjim Odlukama Senata izgradnja Kampusa proglašena I. fazom pogotovo što se tiče zgrada studentskog smještaja u okviru financiranja kroz europske fondove. Planira se i II. faza izgradnje Kampusa, izgradnja fakulteta odnosno 3 zgrade i 4 fakulteta, (Tehnički, Ekonomski i Medicinski fakultet s Fakultetom zdravstvenih studija), infrastruktura te prometnice koje su za to potrebne, sportska dvorana sa sportskim terenima te Društveno kulturni centar (DKC) i zgrada Sveučilišne knjižnice, a koji se nalaze na indikativnim listama. U III. fazi planira se izgradnja bazena te popratnih sadržaja koji su za to potrebni. Za projektiranje zgrade za Translacijsku medicinu (TransMedRi) je gotova dokumentacija, dobivena lokacijska dozvola, odobrena sredstva za glavni i izvedbeni projekt i studiju izvodljivosti, a Projekt (za sredstva za gradnju objekta) stavljen je na Indikativnu listu projekata prijavljenog na javni poziv za pripremu zalihe infrastrukturnih projekta za Europski fond za regionalni razvoj 2014.-2020. O iznesenom Izvješću o provedbi Strategije Sveučilišta u Rijeci u 2014. godini, članovi Savjeta usuglasili su se, kako je provedba strategije uspjela uspostaviti koordinirani razvoj Sveučilišta, da se Sveučilište mijenja i u obrazovnom i u istraživačkom dijelu, da se u većini indikatora vide pozitivni pomaci te da je dio koji se odnosi na gospodarstvo još uvijek skroman i kako ima puno prostora za umrežavanje gospodarstva i Sveučilišta, a predsjednik Savjeta Ivo Usmiani, mr. pharm. spec. je zaključio kako se riječko Sveučilište može reći da je uzorno i dinamično s ambicioznim ciljevima postavljenim u dokumentu Strategija razvoja Sveučilišta 2014 – 2020. 
  
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk