Prvi dan HEISEE radionice
Utorak, 23.02.2016.

utorak, 23. veljače 2016.

Na Kampusu Sveučilištu u Rijeci danas je održano otvaranje i prvi dan trodnevne radionice pod nazivom ''Institucijsko istraživanje i učinkovitost institucije''. Prigodnim pozdravima sudionicima su se obratili ministar znanosti, obrazovanja i sporta izv. prof. dr. sc. Predrag Šustar i rektora Sveučilišta u Rijeci prof. dr. sc. Pero Lučin.

Radionica je organizirana u sklopu projekta Unapređivanje postupka vrednovanja programa Sveučilišta u Rijeci (UNAPRORI) i Inicijative u visokom obrazovanju za jugoistočnu Europu (Higher Education Initiative for Southeastern Europe – HEISEE). Inicijativa HEISEE  temeljena je na partnerstvu Sveučilišta u Rijeci, Instituta za društvena istraživanja u Zagrebu, Instituta za visoko obrazovanje Sveučilišta u Georgiji (Institute of Higher Education, University of Georgia), Instituta za razvoj obrazovanja te Agencije za znanost i visoko obrazovanje.

Potporu radionici koja je okupila predstavnike Rektorskog zbora, kao i svih hrvatskih sveučilišta, dalo je i Veleposlanstvo SAD-a, a cilj je uspostaviti niz programa cjeloživotnog obrazovanja kao i poslijediplomski specijalistički studijski program o upravljanju i rukovođenju u visokom obrazovanju. Tijekom tri dana polaznici radionice obradit će jednu od ključnih tema strateškog upravljanja u visokom obrazovanju, koja je obuhvaćena i kurikulumom planiranog specijalističkog programa o upravljanju u visokom obrazovanju.

Navodeći kako je lijepo biti doma ministar, kojem je to bio prvi službeni posjet riječkom Sveučilištu, pozvao je članove riječke akademske zajednice na suradnju te se zahvalio američkom Veleposlanstvu na podršci.

''Ovo je treći skup s našim partnerima iz SAD-a, jakim partnerima partnere koji nas uče kako poboljšati kvalitetu obrazovanja. Ova Vlada inzistira na suradnji s gospodarstvom i na ukupnom stručnom razvitku. Ovo je sjajan način da uz dobro funkcionirajuće modele to poboljšamo. Zahvaljujem svim partnerima, američkom Veleposlanstvu i kolegama iz SAD-a. Posebno mi je drago da Rektorski zbor ovdje i da su zastupljena sva hrvatska sveučilišta, zaključio je ministar.

Rektor Lučin kazao je kako ovdje pokušavamo s kolegama sa Sveučilišta u Georgiji i s Instituta za razvoj visokog obrazovanja razviti program kroz koji bi se  s istraživačima učilo, ne samo stručna znanja, nego bi se s istraživačima i istraživanjem utjecalo na razvoj Sveučilišta. Prije svega to se odnosi na ljude koji upravljaju sustavom, kao što su dekani, prodekani i pročelnici odjela. Kroz ovaj program najprije želimo pokrenuti program cjeloživotnog obrazovanja, a nakon toga i poslijediplomski specijalistički studij. Želimo steći iskustvo i Rijeku pretvoriti u Centar izvrsnosti za obrazovanje menadžera u obrazovanju, najprije u visokom obrazovanju, a onda to znanje pretočiti i proširiti u centre za obrazovanje svih rukovoditelja obrazovnih institucija, srednje i osnovne škole. Ovo je začetak jednog vrlo velikog projekta koji zahtjeva ekspertizu i jako puno istraživanja, istaknuo je rektor.

Tijekom trodnevne radionice članovi hrvatske akademske zajednice nova će znanja steći od izv. prof. dr. sc. Karen Weber s Instituta za visoko obrazovanje Sveučilišta u Georgiji te Charlesa Mathiesa, višeg stručnog savjetnika u Odjelu za strateško planiranje i razvoj Sveučilišta Jyväskylä, Finska.

 

 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk