U 2 dana obilježen Dies Academicus


petak, 21. travnja 2017.

U Auli Magni Rektorata Sveučilišta u Rijeci obilježen je Dies Academicus – 44. Dan Sveučilišta u Rijeci. U četvrtak, 20. travnja održana je svečana sjednica Senata i proglašena su tri nova professora emeritusa, a u petak, 21. travnja održana je dodjela potvrdnica , zahvalnica i nagrada te proglašen student generacije.

Na svečanoj sjednici Senata za Dan Sveučilišta rektor prof. dr. sc. Pero Lučin i predsjednik Studentskog zbora Sveučilišta u Rijeci Kruno Topolski podnijeli su izvješća o radu u protekloj godini.

Počasnog zvanja i titula professor emeritus dodjeljena je prof. dr. sc. Mehmedu Čauševiću s građevinskog fakulteta te prof. dr. sc. Pavlu Komadini s Pomorskog fakulteta i red. prof. art. Radi Šerbedžiji s Akademije primijenjenih umjetnosti (u odsustvu).

Pozdravne govore održali su: rektor Sveučilišta u Rijeci prof. dr. sc. Pero Lučin, predsjednik Rektorskog zbora Republike Hrvatske prof. dr. sc. Šimun Anđelinović, zamjenik gradonačelnika Rijeke Marko Filipović, zamjenica primorsko-goranskog župana Marina Medarić i državni tajnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja doc. dr. sc. Matko Glunčić.

Kako je ovo bio posljednji Dies Academicus u mandatu rektora Lučina, on je iskoristio priliku da u svojem obraćanju rezimira ne samo posljednju godinu, već i svih osam godina svojega mandata. ''Proveo sam sedamnaest godina na Rektoratu, prvo kao prorektor, a posljednjih osam godina kao rektor. Dug je to period u kojem sam nastojao nastaviti ''gurati'' projekte svojih prethodnika, kao i razvijati implementaciju strateškog menadžmenta na Sveučilištu. Napisali smo i dvije Strategije, kako bismo što bolje razumjeli u kojem smjeru idemo i da svi idemo u istom smjeru. Otpočeli su procesi transformacije Sveučilišta u sveučilište treće generacije – ono koje direktno utječe na razvoj zajednice, a opredijelili smo se za to da kao i većina zapadnoeuropskih i američkih sveučilišta težimo postati sveučilište s visokom razinom istraživačke aktivnosti. Nemam vremena nabrojiti sve čime bismo se mogli pohvaliti, ali zato smo izdali brošuru pod nazivom ''UNIRI za Rijeku znanja – Sveučilište u Rijeci od 2009. do 2017.'' u kojoj su ta postignuća rezimirana na 220 stranica. Zahvaliti želim svima s kojima sam surađivao, studentima, profesorima, administraciji… i svi su oni navedeni u ovoj knjižici. Ipak, prorektorima iz prvoga i drugog mandata: prof. dr. sc. Goranu Kalogjeri, prof. dr. sc. Damiru Zecu, prof. dr. sc. Pavlu Komadini i prof. dr. sc. Tončiju Mikcu, prof. dr. sc. Snježani Prijić Samržiji, prof. dr. sc. Nevenki Ožanić, prof. dr. sc. Joži Periću i prof. dr. sc. Zlatanu Caru te najužem timu suradnika: šefici Kabineta Danijeli Bradamante, glasnogovornici Elviri Marinković Škomrlj, glavnoj tajnici Roberti Hlači Mlinar te vozaču Edi Ribariću još jednom veliko hvala.'', zaključio je rektor Lučin.
 

Drugoga dana Diesa, održana je dojela potvrdnica redovitim profesorima izabranima u trajna zvanja, kojima je izbor potvrđen na sjednicama Senata tijekom 2016. godine, a to su:

Nadia Pavia s Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu

Elvio Baccarini, Boran Berčić, Branka Kalogjera, Nina Kudiš, Vjekoslav Perica, Nikola Petković, Vladimir Takšić, Mladenka Tkalčić, Silvana Vranić i Ivanka Živčić Bećirević s Filozofskog fakulteta

Alan Bosnar, Tanja Frančišković, Marija Kaštelan, Ksenija Lučin, Vladimir Mićović, Biserka Mulac Jeričević, Ivica Pavić, Sonja Pezelj Ribarić i Vera Vlahović Palčevski s Medicinskog fakulteta

Nada Bodiroga Vukobrat i Edita Čulinović Herc s Pravnog fakulteta

Neven Lovrin i Livio Šušnjić s Tehničkog fakulteta

Roberto Antolović s Odjela za biotehnologiju.

U trajna naslovna zvanja redovitih profesora potvrđeni su i Vesna Eraković Habrer, Dragan Primorac i Radan Spaventi, svo troje na Odjelu za biotehnologiju.

 

Dobitnice/dobitnici Nagrade za nastavnu izvrsnost:

Emilija Duparova i Danijel Ciković s Akademije primijenjenih umjetnosti;

Lara Jelenc i Dejan Miljenović s Ekonomskog fakuteta

Marinela Krstinić Nižić i Ivana Licul s  Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu Opatija

Vlatka Sotošek Tokmadžić i Sandra Bošković s Fakulteta zdravstvenih studija

Mladenka Tkalčić i Maja Čutić Gorup s Filozofskog fakulteta

Maja Gaćeša i Alka Korin Lustig s Građevinskog fakulteta

Jadranka Varljen s Medicinskog fakulteta

Sandra Kraljević Pavelić i Sanja Dević Pavlić s Odjela za biotehnologiju

Rajka Jurdana Šepić i Klaudija Lončarić s Odjela za fiziku

Ana Meštrović i Danijela Jakšić s Odjela za informatiku

Andrea Švob i Ivona Novak s Odjela za matematiku

Srđan Žuškin i Mladen Jardas s Pomorskog fakulteta

Vanja Smokvina i Matija Miloš s Pravnog fakulteta

Tomislav Mrakovčić i Elisa Velčić Janjetić s Tehničkog fakulteta

Sanja Tatalović Vorkapić i Jasna Arrigoni s Učiteljskog fakulteta.

 

Studentice/studenti dobitnice/dobitnici Rektorove nagrade za izvrsnost:

Korina Hunjak, Akademija primijenjenih umjetnosti

Ivana Pajković, Ekonomski fakultet

Ana Nikšić, Filozofski fakultet

Kristina Ždravac, Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu

Dorotea Šulajvjak, Fakultet zdravstvenih studija

Daniel Brusić, Građevinski fakultet

Josip Aničić, Medicinski fakultet

Hrvoje Marinović, Pomorski fakultet

Armando Demark, Pravni fakultet

Nikola Lopac, Tehnički fakultet

Barbara Radovani, Odjel za biotehnologiju

Mario Vretenar, Odjel za fiziku

Tanja Miličić, Odjel za informatiku

Emma Šepić, Odjel za metematiku

Marina Kefelja, Učiteljski fakultet

 

 

Josip Aničić, student šeste godine integriranog sveučilišnog studija Medicina proglašen je studentom generacije. Osim izuzetnog uspjeha na studiju pokazao je iznadprosječnu razinu opće medicinske i znanstveno-metodološke osposobljenosti za znanstveni rad; uz sudjelovanje na projektu Molekularni mehanizmi progresije i metastaziranja raka dojke, financiranog kroz sveučilišne potpore za znanstvena istraživanja, bio je koautor pet znanstvenih radova od kojih su neki Prikaz slučaja sekundarnog angiosarkoma dojke i Molekularni mehanizmi progresije i metastaziranja raka dojke. Josip je bio organizator ili sudjelovao u organizaciji te bio voditelj velikog broja projekata, od konferencija do koncerata, proslava obljetnica, humanitarnih akcija i sportskih događanja. Tijekom studija bio je članom raznih radnih skupina, povjerenstava, organizacija i predstavničkih tijela. Njegov potencijal prepoznali su i njegovi kolege studenti pa ga od prve godine studija do danas birali kao svojeg predstavnika u Studentskom zboru Fakulteta. Pored raznih studentskih, volonterskih i drugih izvannastavnih aktivnosti, Josip je pokazao interes i za nastavu te je bio demonstrator na Zavodu za histologiju i embriologiju, Zavodu za fiziologiju, patofiziologiju i imunologiju te na Katedri za internu medicinu Medicinskog fakulteta.

 

Rektorovu nagradu za studentski stručni / znanstveni / umjetnički rad dobili su:

Franko Hržić
, student Računarstva na Tehničkom fakultetu

za rad Secure operation as congestion control mechanism within OpenStack based cloud laboratory

Ivan Jakopčić
, student Medicine na Medicinskom fakultetu
za rad Nonalcoholic fatty liver disease – A multisystem disease

Tanja Miličič
, studentica Informatike na Odjelu za informatiku
za rad Text Type Differentiation Based on the Structural Properties of Language Networks


Rektorovu nagradu ''Volonter godine'' dobila je Matea Babić, studentica Fizioterapije na Fakultetu zdravstvenih studija. Josip Aničić dobio je također Rektorovu nagradu za studenski aktivizam. Rukometašica Ella Bukvić, studentica Logistike i menadžmenta u pomorstvu na Pomorskom fakultetu dobila je Rektorovu nagradu za sport. Zahvalnicu za izniman doprinos studentskom aktivizmu dobio je Ljubomir Pozder, student Brodogradnje na Tehničkom fakultetu.

 

 

 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk