Tribina u Sušačkoj gimnaziji
Srijeda, 14.06.2017.
srijeda, 13. lipnja 2017.

Jučer, 12. lipnja 2017. s početkom u 19 sati u Svečanoj dvorani dr. Izidora Kršnjavog u Prvoj hrvatskoj sušačkoj gimnaziji održana je tribina o riječkim fizičarkama Vesni Švarcar i Nadi Stipčić-Šolić, poslijednja, nakon tema o arhitekturi, javnome djelovanju i kulturi, posljednja u nizu tribina Zaklade Sveučilišta u Rijeci pod nazivom ''Nevidljive sile: Žene koje su oblikovale naš grad''. Na tribini je bilo riječi i o ženama i znanosti u širem kontekstu.

Izv. prof. dr. sc. Marta Žuvić s Odjela za biotehnologiju Sveučilišta u Rijeci, održala je prezentaciju o ovim dvjema riječkim fizičarkama, budući da su njihove obitelji bile kućni prijatelji.

Fizičarka Neda Stipčić Šolić provodila je kompleksna istraživanja na Zavodu za fiziku Medicinskog fakulteta u Rijeci u području radioterapije koja su bila usmjerena na neutronsku dozimetriju, odnosno određivanje veličine doza od raspršenog zračenja u teleradioterapiji, te na procjenu veličine pogreške pri određivanju apsorbirane doze.

Fizičarka i sveučilišna profesorica, Vesna Švarcer jedna je od glavnih utemeljiteljica nuklearne medicine u Rijeci. Švarcer je pionirka upotrebe gama-sonde za određivanje akumulacije joda u štitnjači te je ukazala i na nužnost angažmana fizičara u nuklearnoj medicini.

Nakon izlaganja uslijedila je rasprava o ženama u znanosti na kojoj su sudjelovale: rektorica Sveučilišta u Rijeci prof. dr. sc. Snježana Prijić-Samaržija, prof. dr. sc. Astrid Krmpotić s Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, izv. prof. dr. sc. Marta Žuvić s Odjela za biotehnologiju Sveučilišta u Rijeci i direktorica Centra za ženske studije u Zagrebu Nataša Medved. Diskusiju je moderirala dr. sc. Brigita Miloš, koordinatorica Centra za ženske studije pri Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci.

Rektorica Prijić-Samaržija otvorila je raspravu pitanjem je li feminizacija znanosti nešto čemu trebamo zapljeskati ili nešto što bi značilo neki problem. Iznijela je podatak da danas u Hrvatskoj imamo 60 % studentica, a da smo konkretno na Sveučilištu u Rijeci uspjeli probiti ''stakleni strop''. Danas na našem Senatu, od ukupno 11 fakulteta imamo 6 dekanica i 5 dekana, a pročelnice svih četiriju sveučilišnih odjela također su žene. ''Stakleni strop'' nije probijen samo u formalnom smislu, jer dva od tri tradicionalno ''muška'' fakulteta (građevinski, Pomorski i Tehnički fakultet - fakulteti na kojima i danas studira više muškaraca nego žena) imaju dekanice (Građevinski i Tehnički fakultet)''. Imamo i više docentica, i asistentica, pa čak i voditeljica znanstvenih projekata. Također, u studiranju su uspješnije studentice. Nadam se samo da feminizacija s vremenom neće ''oslabjeti'' ta zvanja, u financijskom i statusnom pogledu'', naglasila je rektorica.

Profesorica Krmpotić, najcitiranija znanstvenica na Medicinskom fakultetu, istaknula je kako ima supruga i tri sina i kako je uz potporu obitelji mogla uspješno spojiti život znanstvenice s privatnim životom te kako misli da znanost sve više postaje ženska, jer da je mukotrpan rad u tišini i ''iza pozornice'' možda više svojstven ženama u današnjem svijetu.

Nataša Medved iznijela je podatak da je Centar za ženske studije u Zagrebu osnovan još 1995., ali još uvijek nije institucionaliziran, u smislu integriranja sa sveučilištem, bez obzira na to što su ženske studije prepoznate još 1970-ih u zapadnom svijetu.

Rektorica Prijić-Samaržija dodala je kako se za neke studije ozbiljno razmatra uvođenje ''muških kvota''.

Sudionice diskusije složile su se oko zaključka da su ključni, za ženu koja se želi obrazovati i baviti znanošću, dobar dogovor s partnerom i snažna podrška obitelji.  Često se u suprotnom (na Zapadu) događa da znanstvenice ne zasnivaju obitelji.

Iz publike se moglo čuti mnogo zanimljivih komentara na uvijek intrigantnu temu, a možda najzanimljiviji bio je komentar jedne umirovljene profesorice koja je iznijela činjenicu da su danas žene izgubile mnogo toga što su nekada davno u socijalizmu imale, a na zapadu je to bilo nezamislivo (kao i dandanas npr. duži i plaćeni rodiljni dopusti).

Akademik Daniel Rukavina, raniji rektor Sveučilišta u Rijeci, koji se nalazi u publici, rekao je nekoliko riječi o Vesni Švarcar i Nadi Stipčić Šolić s kojima je radio još od ''pionirskih'' dana Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci te naglasio kako su bile divne, uspješne žene, ne samo kao znanstvenice, nego i kao kolegice, a postignuća kojima su se bavile kao znanstvenice opisao je kao fascinantna.

Ravnateljica Zaklade Sveučilišta u Rijeci doc. dr. sc. Iva Rinčić zahvalila je sudionicama rasprave, kao i svima koji su se odazvali, kako na ovu, tako i na prethodne tribine ciklusa ''Nevidljive sile: Žene koje su oblikovale naš grad'' pozvala sve za i dalje prate Zakladine aktivnosti i projekte. 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk