Baltazar prošetao Gradinom

četvrtak, 7. rujna 2017.

Ovogodišnje 12. Ljeto na Gradini zaključeno je popularnom manifestacijom ''Baltazar na Gradini'', koja je inspirirana likom iz istoimenog animiranog filma u kojem je upravo Rijeka poslužila kao inspiracija za stvaranje Baltazargrada. Ova šarolika manifestacija koja je organizirana u suradnji sa Sveučilištem u Rijeci, ugostila je predavačice i predavače koji su znanstvene teme predstavili u jedinstvenom ambijentu Trsatske gradine te prezentirali neke od znanstveno popularnih tema.

Dr. sc. Domagoj Švegar upoznao je posjetitelje s time što nam simetričnost lica govori o osobinama i zdravlju čovjeka, Martina Tanković i Ivana Staraj, studentice Odjela za fiziku priupitale su koliko znamo o Andriji Mohorovičiću, dok je doc. dr. sc.Sanja Puljar D'Alessio na primjeru filmova o kulturama objasnila je zašto se vizualna antropologija nalazi između umjetnosti i znanosti. Također, posjetitelji su od Ane Filošević, mag. chem. mogli doznati zašto mušice postaju ovisne, a doc. dr. sc. Robert Peter pojasnio je možemo li od algi proizvesti uređaje za pročišćavanje vode ili LED lampe.

Manifestacija je održana treći put zaredom, a sudjelovao je i Jadran galenski laboratorij sa svojim edukativnim kutkom, dok su najmlađi svoj interes za znanost mogli iskazati u ludom laboratoriju ''Zemlje animacije i zabave'' iz Pule. Također, posjetitelji su mogli doznati ponešto o Andriji Mohorovičiću čiji 160. rođendan slavimo ove godine, uz interaktivne pokuse i prezentacije u Znanstvenom kantuniću kojeg su predstavile studentice Odjela za fiziku Sveučilišta u Rijeci. Na manifestaciji su po prvi puta sudjelovali studenti i studentice okupljeni u Udruzi studenata biotehnologije iz Rijeke te su demonstrirali vizualno vrlo atraktivne pokuse. U prizemlju kule dr. sc. Doris Dumičić Danilović i dr. sc. Nevena Jurčević Peček izvele su zanimljive matematičke igre s čvorovima.

Uz pregršt interaktivnih i edukativnih sadržaja, u ovoj interdisciplinarnoj manifestaciji uživali su i veliki i mali. Kao i svake godine, u spilji se zainteresirano pratio animirani film Profesor Baltazar, veoma zanimljiv bio je i matematički svijet, a najmlađi su se mogli okušati u kreativno-edukativnim radionicama koje provodi Foliot - centar za djecu i mlade Matulji. Po prvi puta, manifestaciji se pridružio i Astronomski centar Rijeka, a Akademsko astronomsko društvo prezentiralo je na koji način funkcionira teleskop te su posjetitelji su mogli i sami promatrati nebeska tijela - po danu Sunce, a nakon zalaska zanimljive nebeske pojave kao što su dvojne zvijezde. 


  
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk