10 godina Odjela za matematiku
Četvrtak, 15.03.2018.

četvrtak, 15. ožujka 2018.

Na Kampusu Sveučilišta u Rijeci, jučer, 14. ožujka 2018. održano je obilježavanje 10. obljetnice Odjela za matematiku Sveučilišta u Rijeci. Na prigodnoj svečanosti predstavljena je monografija ''Odjel za matematiku od 2007. do 2017.'' te su urečene zahvalnice, kao i priznanja najboljim studentima.

Prisutnima su se prigodnim riječima obratili: prorektorica za studije i studente Sveučilišta u Rijeci prof. dr. sc. Sanja Barić, zamjenica primorsko-goranskog župana gđa Marina Medarić i zamjenik gradonačelnika Rijeke g. Marko Filipović.

Prorektorica Barić prenijela je pozdrave i čestitke rektorice Sveučilišta u Rijeci prof. dr. sc. Snježane Prijić Samaržije te na primjeru matematičara Donta i Dontove poznate metode preračunavanja izbornih rezultata, istaknula važnost matematike i u društvenim znanostima.

Zamjenik gradonačelnika Filipović prenio je pozdrave i čestitke gradonačelnika Rijeke mr. sc. Vojka Obersnela te naglasio iznimno dobru suradnju Grada i Sveučilišta.

Zamjenica župana Medarić prenijela je pozdrave i čestitke primorsko-goranskog župana g. Zlatka Komadine, ističući kako su upravo kadrovi sa riječkog Sveučilišta pokretač razvoja Primorsko-goranske županije.

Pročelnik Odjela za matematiku Sveučilišta u Rijeci prof. dr. sc. Dean Crnković i zamjenica pročelnika prof. dr. sc. Sanja Rukavina predstavili su monografiju pod nazivom ''Odjel za matematiku Sveučilišta u Rijeci od 2007. do 2017.''

Ukratko je predstavljena povijest Odjela, koja seže u 1965. godinu kada se u Rijeci matematika poučavala uz primijenjenu fiziku, kao nastavnički smjer. Odjel za matematiku osnovan je 17. 12. 2017., a ugovori o radu djelatnika prebačeni 1. 4. 2008. Godine 2012. Odjel seli sa Filozofskog fakulteta (čiji je nekada bio odsjek) u nove prostre na Kampusu.

Datum 14. 3. odabran je za ovu proslavu simbolički, jer se radi od Danu broja PI (na engleskom 3. 14) , a 3, 14 iznosi vrijednost broja PI. Ovaj datum također obilježava i osnivanje Alumni kluba MatRi.

Odjel za matematiku, osim znanstvenim i nastavnim radom, bavi se i edukacijom građana i popularizacijom matematike – održavaju se razne radionice po vrtićima, školama, ali i danas već tradicionalni događaji poput: Večeri matematike, Šahovskog turnira, Festivala znanosti, Otvorenog dana sveučilišnih odjela i dr.

Obilježavanje ove obljetnice obogaćeno je se nekoliko vokalnih izvedaba riječke ženske vokalne skupine ''Duga''.

Prema ''strogim matematičkim kriterijima'' samo petoro studenta primilo je akademska priznanja za izvrsnost i to: Ema Tretinjak, Nikolina Lončar, Emma Šepić, Bojan Ostić i Ivone Jerbić.

Zahvalnice su uručene: ranijem rektoru Sveučilišta u Rijeci akademiku Danielu Rukavini, ranijem rektoru Sveučilišta u Rijeci prof. dr. sc. Peri Lučinu, rektorici Sveučilišta u Rijeci prof. dr. sc. Snježani Prijić Samaržiji,Gradu Rijeci, Primorsko-goranskoj županiji, Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci, Odjelu za informatiku Sveučilišta u Rijeci, vježbaonicama Odjela: Gimnaziji Andrije Mohorovičića, Medicinskoj školi u Rijeci, Osnovnoj školi Kostrena, Osnovnoj školi ''Nikola Tesla'', Osnovnoj školi Vežica, Osnovnoj školi ''Vladimir Gortan'' te Društvu matematičara i fizičara Rijeka, Udruzi ''Zlatni rez'', Alumni klubu ''MatRi'' i profesorici Ani Regent, dugogodišnjoj mentorici iz matematike i prvoj predsjednici Alumni kluba, Agenciji za odgoj i obrazovanje te prvoj umirovljenici Odjela izv. prof. dr. sc. Nermini Mujaković.
 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk