Posjet irske delegacije
Petak, 16.03.2018.

petak, 16. ožujka 2018.

Nj. E. g. Sean O'Fearghail, predsjednik Donjeg doma parlamenta Republike Irske, veleposlanica Republike Irske u Republici Hrvatskoj Nj. E. gđa Olive Hempenstall i Nj. E. g. Ivan Mašina, veleposlanik Republike Hrvatske u Republici Irskoj posjetili su danas, 16. ožujka 2018. Sveučilište u Rijeci.

Delegaciju je na Rektoratu primila rektorica Sveučilišta u Rijeci prof. dr. sc. Snježana Prijić Samaržija u pratnji prorektora prof. dr. sc. Gorana Turkalja i prof. dr. sc. Sanje Barić.

Rektorica je održala uvodnu prezentaciju, gdje je kroz audio-vizualni prikaz okupljenima predstavila Sveučilište u Rijeci, povijest, sadašnjost, misiju i viziju Sveučilišta kao i buduće planove, osvrnuvši se posebno na projekt Rijeka – Europska prijestolnica kulture 2020. i ulogu Sveučilišta u tom važnom projektu za grad Rijeku.

Nj. E. O'Fearghail predstavio je Irsku, posebice svoj birački okrug Južni Kildare te mogućnosti suradnje Rijeke i Galwaya, gradova koji oboje nose prestižnu titulu prijestolnica kulture 2020. godine.

Razgovaralo se o postojećoj Erasmus suradnji te je zaključeno da ima prostora za jačanje suradnje u području razmjene studenata i profesora.

Na visokoškolsku suradnju nadovezao hrvatski veleposlanik u Irskoj NJ. E.  g. Ivan Mašina koji je naglasio mogućnost povezivanja Sveučilišta u Galwayu (The National University of Ireland Galway) sa Sveučilišta u Rijeci, a g. O'Fearghail predložio i povezivanje s Tehničkim institutom iz Galwaya.  Također je primijetio kako velik broj Hrvata radi i živi u Irskoj, na što se nadovezao g. Mašina koji je iznio prijedlog da se izvidi koji je broj diplomiranih na Sveučilištu u Rijeci od Hrvata što borave i rade u Irskoj.

O'Fearghail je istaknuo kako je dolaskom u Rijeku osjetio neku posebnu energiju u zraku, posvećenost grada, sveučilišta, stanovnika, a i šire zajednice koji svih rade u sinergiji na pripremama Rijeke za EPK 2020., a posebno se osvrnuo na posvećenost Riječana ka ostavljanju nasljedstva narednim generacijama Rijeke i nakon proteka 2020. godine te zaključio kako Galway i Rijeka mogu graditi zajedništvo kroz prizmu aktivnosti oko EPK.

Rektorica i g. O'Fearghail izmijenili iskustva o obrazovanju u Rijeci i okrugu Kildare, te se dotakli pitanja školarina, kao i dostupnosti visokog obrazovanja za socijalno ugrožene. Otvorili su pitanje na koji način potaknuti socijalno ugrožene mlade osobe da ulažu u znanje kroz upis na visokoškolske institucije.

Zaključeno je da Irska i Hrvatska spadaju u zemlje gdje je visoko obrazovanje dostupno širokom spektru stanovništva, ali i da konstantno treba raditi na osvještavanju mladih ljudi, počevši od osnovne i srednje škole te na isticanju  važnosti i prednosti edukacije, visokoga, kao i cjeloživotnog obrazovanja.

Rektorica Prijić Samržija i veleposlanica Irske u HR, Nj. E. gđa. Olive Hempenstall, izrazile su obostrano zadovoljstvo na otprije uspostavljenoj suradnji; Nj. E. Hempenstall bila je u nastupnom posjetu Sveučilištu u Rijeci 1. veljače ove godine.

Nj. E. g. O'Fearghail upisao se u Knjigu počasnih gostiju Sveučilišta, a potom se delegacija zaputila na Kampus Sveučilišta u Rijeci, gdje su pod stručnim vodstvom prof. dr. sc. Zlatana Cara, predstojnika Centra za napredno računanje i modeliranje Sveučilišta u Rijeci obišli superračunalo ''Buru''.


 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk