Prvi jubilej Odjela za fiziku

Svečanom sjednicom Vijeća Odjel za fiziku Sveučilišta u Rijeci proslavio je svoj prvi jubilej, no treba naglasiti da počeci obrazovanja nastavnika fizike u Rijeci sežu u 1960. godinu kada je na Višoj stručnoj pedagoškoj školi osnovan Odjel za prirodne znanosti. Odjel danas ima 35 djelatnika od čega njih 20 u znanstveno-nastavnom zvanju, prema riječima pročelnika, prof. dr. sc. Mladena Petravića Odjel sve ove godine kadrovski jača.

Paralelno s tim jačanjem uvode se i novi studijski programi pa tako Odjel uz nastavničke ima i istraživačke preddiplomske i diplomske programe, a obrazovna vertikala zaokružena je prošle godine otvaranjem doktorskog studija fizike.

– Preseljenjem u Kampus i dobivanjem 1.500 četvornih metara prostora dobili smo dovoljan prostor, a svi ti novi studijski programi, porast znanstveno-nastavnog osoblja i atraktivna lokacija doveli su i do kontinuiranog rasta broja studenata. Posljednjih godina upisnu kvotu od 35 mjesta popunjavamo u cijelosti, a ove godine kvota se povećava na 40 upisnih mjesta. Imamo studente iz cijele Hrvatske, a naši profesori sudjeluju i u nastavi drugih fakulteta riječkog Sveučilišta, kao i u znanstvenoj suradnji s tim institucijama. Nastava se na Odjelu shvaća jako ozbiljno, a to su prepoznali i studenti koji u anketama Odjel za fiziku svrstavaju u sam vrh, a ono što još čini Odjel za fiziku prepoznatljivim popularizacija je znanosti. Razne aktivnosti kojima je cilj približiti znanost su zaštitni znak Odjela, a jedna od novih aktivnosti tog tipa je i Subotnje jutro uz fiziku. U znanstvenom radu Odjel je u pravom smislu istraživački, jer njegovi djelatnici sudjeluju u nizu najvećih svjetskih kolaboracija, kazao je prof. dr. sc. Petravić.

U sklopu svečane sjednice Vijeća nagrađeni su i najbolji znanstveni radovi mladih znanstvenika, te najbolji završni i diplomski rad, a među mladim znanstvenicima laureati su doc. dr.sc.  Ivna Kavre Piltaver i doc. dr. sc.  Tomislav Terzić, dok je studentica Dorotea Božičević nagrađena za najbolji završni rad te student Ivan Vuković za najbolji diplomski rad.

 

 

 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk