Palača Moise uskoro u funkciji
Četvrtak, 03.05.2018.

četvrtak, 3. svibnja 2018.

Predstavnici Sveučilišta u Rijeci, predvođeni prof. dr. sc. Perom Lučinom, voditeljem projekta ''Palača Moise'' sa strane Sveučilišta, boravili su danas u gradu Cresu, na redovnom mjesečnom radnom sastanku s predstavnicima Grada Cresa, Ministarstva kulture, SAFU-a, konzervatora i izvođača radova.

''Obnova palače je pri kraju, što se tiče građevinskog dijela i instalacija te će zgrada uskoro biti spremna za tehnički pregled i primopredaju objekta. Kreće opremanje namještajem, računalima i ostalom opremom, a kuhinju, odnosno ugostiteljski objekt u palači opremit će Studentski centar Rijeka, koji će voditi ugostiteljski dio. S početkom nove akademske godine palača će biti spremna za prve cjeloživotne programe, a s proljećem iduće godine planiraju se i prvi znanstveni i konferencijski programi. Za iduću sjednicu Senata priprema se i formalno osnivanje Sveučilišnog centra Cres'', izjavio je prof. Lučin.

Gradonačelnik Cresa g. Kristijan Jurjako dodao je: ''Izrazito smo zadovoljni što se obnavlja najveći povijesni objekt u Cresu, koji se sa svojih 1.500 kvadratnih metara zatvorenog prostora proteže na 4 etaže. Partnerstvo sa Sveučilištem u Rijeci na ovome projektu predstavljat će značajan iskorak, kako za naše lokalno stanovništvo, tako i za turistički potencijal grada i otoka Cresa.''

Sveučilište u Rijeci je kroz pismo namjere akademika Daniela Rukavine od 5. rujna 2008. i pismo namjere Filozofskoga fakulteta u Rijeci od 20. listopada 2010. izrazilo svoju podršku projektu obnove palače Moise te kroz osmišljavanja odgovarajućih sadržaja u Palači Moise u gradu Cresu znatno doprinijelo pozicioniranju projekta obnove palače Moise i njegovu pokretanju. Senat Sveučilišta u Rijeci je na svojoj 21. sjednici održanoj 21. prosinca 2010. jednoglasno donio odluku o zaključivanju Sporazuma s Gradom Cresom o namjeni Ugovora o partnerskom osnivanju edukacijskog centra u Palači Moise u Cresu. Temeljem Sporazuma o namjeni palače, Ministarstvo kulture Republike Hrvatske je kao nositelj projekta kandidiralo projekt pod nazivom ''Obnova Palače Moise na Otoku Cresu'' za financiranje iz sredstava programa IPA 2013. Provedba projekta obnove započela je u listopadu 2015. Ukupni trošak projekta iznosi 4.150.000 eura, od čega su 3.527.500 eura (85% iznosa) sredstva Europske unije, a preostalih 15% odnosi se na nacionalno sufinanciranje Ministarstva kulture uz udio Grada Cresa. 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk