Održan Dies Academicus

četvrtak, 17. svibnja 2018.

Svečanom sjednicom Senata danas je na Građevinskom fakultetu obilježen Dan Sveučilišta – Dies Academicus. Podnijeta su izvješća rektorice i predsjednice Studentskog zbora, promovirana 4 professora emeritusa, dodijeljene Rektorove nagrade, a akademiku Danielu Rukavini dodijeljen počasni doktorat.

Rektorica prof. dr. sc. Snježana Prijić Samaržija otvorila je svečanu sjednicu i zahvalila članovima Senata, laureatima i uzvanicima na dolasku. Nakon tog pročitano je pismo predsjednice Republike Hrvatske gđe Kolinde Grabar Kitarović, koja je prihvatila pokroviteljstvo Dana Sveučilišta.

Pozdravnim govorima obratili su se redom: predsjednik Hrvatskog rektorskog zbora i rektor Sveučilišta u Osijeku prof. dr. sc. Vlado Guberac, zamjenik gradonačelnika g. Marko Filipović, zamjenica primorsko-goranskog župana gđa Marina Medarić i državna tajnica u Ministarstvu znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Branka Ramljak u svoje osobno ime, te kao zamjenice ministrice obrazovanja i izaslanica premijera.

Rektorica Prijić Samaržija podnijela je izvješće u kojem je konstatirala da Sveučilište u Rijeci raste: da raste broj studenata na svim razinama, da raste broj studijskih programa, doktorata, no konstatirala i kako ima brojnih izazova koje moramo u ovoj krizi institucija i krizi društva uspjeti nadići. Naglašavajući slogan 45 obljetnice koju ove godine Sveučilišta slavi i obilježava tijekom cijele godine ''More ideja – More Ideas'' rektorica je zaključila: ''Svaka nova ideja kap je u našoj kiši, u našem moru, u našoj Rijeci ideja'' te dodala kako se Sveučilište u Rijeci neće prestati voditi idejom i motom isusovaca Semper Magis – uvijek više.

Pegi Pavletić, predsjednica Studentskog zbora Sveučilišta u Rijeci u svojem je izvještaju o radu Zbora istaknula njihove najvažnije aktivnosti u protekloj godini: Fond ''Sizif'' koji zbor realizira u suradnji sa Zakladom Sveučilišta u Rijeci, financiranje studentskih sportskih aktivnosti, koje realiziraju u suradnji s Uredom za sport, organizaciju Kampa za brucoše Ri BROO, pokroviteljstvo RiTeh Raceing Teama, sudjelovanje na Festivalu znanosti, rad na Radiju ''Sovi'', pokretanje studentske televizije, te masovno sudjelovanje (čak 510) studenata na utrci Wings for Life u Zadru te dakako nadolazeći Student Day Festival, najveći studentski projekt u Hrvatskoj.

Akademiku Danielu Rukavini, rektoru Sveučilišta u Rijeci od 2000. do 2009. dodijeljen je počasni doktorat – honoris causa Sveučilišta u Rijeci. Promotor je bio prof. dr. sc. Pero Lučin, rektor Sveučilišta u Rijeci od 2009. do 2017. ''Iznimna je čast, iznimna prilika i iznimna osoba. Moj učitelj, mentor, kolega i prijatelj Daniel Rukavina prima danas ovu visoku počast za poseban i trajan doprinos Sveučilištu u Rijeci. Implementacija bolonjskog procesa i značajan zamah prirodnih znanosti na Sveučilištu u Rijeci za njegova mandata, samo su neka od velikih postignuća. S čak 907 naslova, od kojih su 253 izvorni znanstveni radovi, doprinos akademika Rukavine imunologiji, posebno reprodukcijskoj imunologiji, neprocjenjiv je, a akademik i dalje radi…'', kazao je prof. Lučin.

Uslijedilo je primanje počasnoga doktorata, nakon čega se akademik Rukavina obratio prisutnima: '' Kroz 56 godina koliko radim, upoznao sam, usudio bih se kazati, stotine učenika. Većina ih je bolja od mene! Želim citirati danas poznatu antropologinju Margareth Mead: Nemojte sumnjati u to da mala grupa građana fokusirana na neki cilj može promijeniti svijet. Zapravo je to jedino što se ikada i događa. Iznimno sam sretan što me naslijedilo dvoje izvrsnih rektora: Pero i Snježana. Hvala vam na svemu'', zaključio je akademik.

Prorektor za znanost Sveučilišta u Rijeci prof. dr. sc. Alen Ružić predvodio je promociju, a rektorica promovirala četiri umirovljena profesora riječkog Sveučilišta, kojima je status i titula professora emeritusa dodijeljena na sjednicama Senata tijekom prošle godine. To su: prof. dr. sc. Julijan Dobrinić s Tehničkog fakulteta, prof. dr. sc. Čedomir Benac s Građevinskog fakulteta te prof. dr. sc. Branko Blažević i prof. dr. sc. Vidoje Vujić s Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu.

U završnom dijelu ceremonije, koji je predvodila prorektorica za studije i studente prof. dr. sc. Sanja Barić, rektorica je najboljim studentima dodijelila rektorove nagrade, a studentom generacije proglasila ''najboljeg među najboljima'' Daria Matulju, studenta diplomskog sveučilišnog studija Medicinska kemija na Odjelu za Biotehnologiju Sveučilišta u Rijeci.

 

AKADEMIK DANIEL RUKAVINA – ŽIVOTOPIS  

PROFESSORI EMERITUSI - ŽIVOTOPISI 

STUDENTI DOBITNICI REKTOROVE NAGRADE 2018

 

 

 

 

 


 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk