Erasmus+ projekti

Erasmus+ program usmjeren je jačanju znanja i vještina te zapošljivosti europskih građana, kao i unaprjeđivanju obrazovanja, osposobljavanja te rada u području mladih i sporta.

Erasmus+ projektima podupire se  ulaganje u znanje, vještine i kompetencije pojedinaca, ustanova, organizacija i društva u cjelini jer se njima pridonosti rastu i osiguranju jednakosti, blagostanja i socijalnog uključivanja u Europi i izvan nje.

O programu

Erasmus+ najveći je program Europske unije za obrazovanje, osposobljavanje, mlade i sport i obuhvaća sve europske i međunarodne programe i inicijative Europske unije u području obrazovanja (opće obrazovanje, visoko obrazovanje, obrazovanje odraslih), osposobljavanja (strukovno obrazovanje i osposobljavanje), mladih i sporta.

Program je strukturiran od nekoliko aktivnosti, a Centar za EU projekte koordinira/pokriva sljedeće:

  • Ključna aktivnost 2 – Suradnja za inovacije i razmjenu dobre prakse
  • Ključna aktivnost 3 – Podrška reformi politika
  • Program Jean Monnet
  • Sport

Više o navedenim aktivnostima možete pročitati ovdje.

Aktivnosti se dijele na centralizirane one koje se prijavljuju Izvršnoj agenciji za obrazovanje, audiovizualne medije i kulturu – EACEA i decentralizirane one koje se prijavljuju Agenciji za mobilnost i programe EU – AMPEU.

Procedura prijave E+ projekata

Sveučilište u Rijeci uspješno sudjeluje u projektima Erasmus+ programa dugi niz godina.

Europska komisija je hrvatskim neintegriranim sveučilištima do 2018. godine odobravala prijave za aktivnosti Erasmus+ putem sastavnica, no to izuzeće prestaje važiti od natječaja 2019. godine od kad se  Erasmus+ projekti moraju prijavljivati centralno kao što je to slučaj u svim ostalim programskim zemljama. Novo pravilo primjenjuje se za sve aktivnosti programa Erasmus+.

Od Erasmus+ natječaja 2019. sastavnice sveučilišta više ne prijavljuju projekte sa svojim PIC brojem već koriste PIC broj sveučilišta. Službeni dopis Agencije za mobilnosti i programe EU možete pročitati ovdje.

Sukladno tome Sveučilište je donijelo novu verziju (1.2.) Uputa za prijavu i provedbu projekata na natječaje ili programe potpore uz sudjelovanje Sveučilišta u Rijeci te uvelo postupak prijavljivanja Erasmus+ projekata od 2019. godine koji možete pogledati ovdje.

Za sva pitanja vezana uz prijavljivanje Erasmus+ projekata na Sveučilištu u Rijeci slobodno se obratite na e-mail erasmus_projekti@uniri.hr.

Projekti Sveučilišta