STUDIRANJE / SPORT, ZDRAVLJE I REKREACIJA

Sport, zdravlje i rekreacija

Sport i sportska rekreacija na Sveučilištu u Rijeci obuhvaćaju organizirane oblike bavljenja tjelesnim vježbanjem  u kojem sudjeluju svi članovi akademske zajednice.  Zdravlje je jedna od osnovnih odrednica razine kvalitete života, a redovito tjelesno vježbanje povezano je s tri aspekta zdravlja – tjelesnim, mentalnim i socijalnim. Mlade osobe koje se redovito bave tjelesnom aktivnošću doživljavaju više pozitivnih raspoloženja i emocija, postavljaju više obrazovne ciljeve i aktivnije sudjeluju u nastavnom procesu.

Sveučilište u Rijeci svojim djelovanjem promiče razvoj sporta te omogućava uključenost studenata i djelatnika u organizirane oblike tjelesnog vježbanja i sporta kroz razvoj kulture tjelesne aktivnosti kao neodvojivog dijela fiziološkog, mentalnog i socijalnog zdravlja.

Sveučilište u Rijeci promovira aktivan i zdrav život kroz osiguravanje dostupnosti sportskih i rekreativnih programa kao neodvojivog dijela akademskog života.

Sveučilište u Rijeci prepoznaje važnost poticanja svakodnevnog bavljenja organiziranom tjelesnom aktivnošću radi doprinosa očuvanju i unaprjeđenju psihofizičkih sposobnosti te promiče sportske vrijednosti i popularizira sporta u akademskoj zajednici i šire.

Ured za sport Sveučilišta u Rijeci uz suradnju s Riječkim športskim sveučilišnim savezom vodi brigu o razvoju i provedbi sportskih i rekreativnih aktivnosti studenata.

Raspored sportskih aktivnosti >

Natjecateljski program

Za studentice i studente

Studentice i studenti Sveučilišta u Rijeci uključuju se i u organizirana sportska natjecanja koja se provode od 2004. godine. U akad. god. 2005./2006. uspostavljen je sustav studentskih natjecanja koji se provodi kroz program Unisport liga. Obuhvaća turnire unutar sastavnica i sportska natjecanja među sastavnicama (u 17 sportova, u muškoj i ženskoj konkurenciji) putem kojih se formiraju sveučilišne reprezentacije za sudjelovanje na državnim i europskim natjecanjima. Studentski sport do danas u kontinuitetu postiže izvrsne rezultate u organizacijskom i natjecateljskom smislu. Sveučilište u Rijeci bilo je domaćinom četiriju europska i dvaju svjetskih sveučilišnih prvenstava koja su se po prvi puta održala u Hrvatskoj te je organiziralo Europske sveučilišne igre Zagreb – Rijeka 2016.

Na svakoj sastavnici djeluje studentska sportska udruga koja se brine o sportskim aktivnostima. Što to znači? Studenti koji vode udrugu brinu o tome da sve informiraju o natjecanjima i ostalim sadržajima  na kojima svi studenti mogu sudjelovati, a također i sami mogu organizirati različite aktivnosti. Ako ste zainteresiran za sportske aktivnosti ili za pomoć u organizaciji možete im se uvijek obratiti.

Prijavu za programe možete ispuniti na linku.

Udruge koje djeluju na sastavnicama:

Rekreativni program

Uniri se giba! nastao je u suradnji Riječkog športskog sveučilišnog saveza i Ureda za sport Sveučilišta u Rijeci s ciljem povećanja broja rekreativnih aktivnosti koje se nude kako studentima i djelatnicima Sveučilišta tako i građanima. Projekt će se sastojati od četiri sportska događaja tijekom godine s ciljem promocije važnosti rekreacije među studentima i djelatnicima.

Uniri se giba na Kastvu – jednostavna orijentacijska utrka u kojoj kompas nije neophodan, a kartu osigurava organizator. Lokacija je prekrasna Kastavska šuma u okolici Rijeke. Prije svake utrke organizira se edukativna radionica raznovrsnih tema (prva pomoć u planini, kretanje za slijepe i slabovidne osobe itd.)

Studentska Fiumanka održana je prvi put 2022. godine s ciljem jačanja suradnje djelatnika i studenata kroz rekreativno-natjecateljski sportski program. U prvoj sveučilišnoj jedriličarskoj regati nastupale su sve nastavne sastavnice Sveučilišta u Rijeci te Znanstveno-tehnologijski park. Regata je zamišljena kao rekreativni događaj s ciljem da se studente upozna s jedrenjem koje je više od sporta i motivira na daljnje bavljenje; stoga sudionici ne moraju imati posebno predznanje ni iskustvo u jedrenju.

Prijave na linku.

Međunarodni dan sveučilišnog sporta (IDUS- International Day of University Sports) akademska zajednica obilježava od 2015. godine s ciljem promocije studentskog sporta,   20. rujna. FISU (Svjetska sveučilišna sportska federacija) i UNESCO-a,utemeljili su ovaj važan dan koji je ubrzo postao običaj koji obilježavaju svi  nacionalni sveučilišni savezi u svijetu. Sveučilište u Rijeci u suradnji s Riječkim športskim Sveučilišnim savezom i Hrvatskim akademskim sportskim savezom svake godine organizira raznovrsne aktivnosti za cijelu akademsku zajednicu na različitim lokacijama.

Dvije godine zaredom događaj je održana na RSRTC Platak, koji je udaljen samo 30 minuta od Rijeke  te nudi pregršt sportskih mogućnosti i uživanje u prekrasnoj prirodi i čistom zraku.  Svi zainteresirani mogli su sudjelovati u nekoliko sportskih aktivnosti: planiranje, biciklijada, disc golf, speleologiji, radionici prve pomoći u planini, boćanju, „DO IN“ radionicama istezanja i jogi.

Cilj i misija projekta je uključivanje što većeg broja studenata i cjelokupne akademske zajednice u rekreativno i kontinuirano bavljenje sportom, pogotovo na otvorenom. Sve aktivnosti su dostupne, može ih se prakticirati svakodnevno te tako steći navika za aktivno provođenje slobodnog vremena.

Student day festival je najpoznatiji glazbeno-zabavni studentski festival u Hrvatskoj, ali i šire. Od 2010. godine, krajem proljeća Rijeka postaje studentsko središte pop, rock i urbane glazbe. Osim večernjeg koncertnog programa, tijekom tjedan dana održavanja, SDF donosi program ispunjen kulturnim, edukativnim, sportskim,  zabavnim, glazbenim i znanstvenim sadržajima. Sportski program održavao se u samom centru grada, na Korzu, sve dok Kampus nije u potpunosti zaživio pa je tako cijeli program preseljen u „studentski kvart“. Na poznatom „Vojnom igralištu“ uvijek su najatraktivniji košarkaški i malonogometni turnir dok se ostali sadržaj mijenja (graničar, stolni tenis, work out na otvorenom).

Pješačke ture krenule su kao aktivnosti tijekom COVID pandemije kako bi unatoč ograničenjima poticali studente na kretanje. Pješačke ture odvijaju se vikendima u okolici Rijeka, na lokacijama dostupnim lokalnim autobusnim linijama te su pod stručnim vodstvom Viktora Morettija. Aktivnost je odlično prihvaćena među studentima te se nastavlja odvijati i dalje. Hodanje je odlična prilika za upoznati ekipu s drugih fakulteta, za malo „odmoriti glavu od knjige“ i naravno protegnuti noge. Ne zahtijeva prethodnu pripremu niti skupu opremu, već samo dobru volju.

Prijave na linku.

Kategorizirani sportaši i studenti sportaši

Student kategorizirani sportaš smatra se student Sveučilišta u Rijeci koji posjeduju rješenje o kategorizaciji sportaša nadležnog nacionalnog odbora.

Šest sastavnica Sveučilišta u Rijeci vrednuje sportsku kategorizaciju pri upisu u studijske programe. Na Pravnom fakultetu sportaši od I. do IV. kategorije mogu ostvariti dodatnih 5 % upisnih bodova,dok na Fakultetu za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu, Građevinskom fakultetu, Odjelu za biotehnologiju studenti od I. do III. kategorije mogu ostvariti dodatnih 5 %upisnih bodova te 10 % upisnih bodova na Učiteljskom fakultetu. Fakultet zdravstvenih studija usvojio je gradacijski sustav bodovanja prema kojem se I. kategoriji sportaša dodjeljuje dodatnih 5 % upisnih bodova, II. kategoriji 3 %, a sportašima III. kategorije 1 % upisnih bodova.

Mjesta u studentskim domovima namijenjena su redovitim studentima sveučilišnih i stručnih studija koji su upisali višu godinu studija ili po prvi put upisuju I. godinu studija. Pravilnik u članku 4. stavku 4. propisuje da Ministarstvo znanosti i obrazovanja može posebnim odlukama, uz prethodno mišljenje Ministarstva turizma i sporta, dodijeliti mjesta u studentskim domovima i u slobodnim kapacitetima učeničkih domova redovitim studentima sportašima od I. do IV. kategorije uz uvjet da su prijavljeni na natječaj studentskoga centra u natječajnome roku (link za prijavu).

Studenti s invaliditetom i sport

Na Sveučilištu u Rijeci, kroz djelovanje Ureda za studente s invaliditetom Sveučilišnog savjetovališnog centra (SSC), uspostavljen je institucionalni sustav potpore studentima s invaliditetom. Ured potiče studente kojima daje podršku na bavljenje sportom te s nastavnicima TZK-a dogovara prilagodbu vježbi kada god je moguće.

Prijave za sudjelovanje na sportskim aktivnostima na linku.

Rezultati Ankete o tjelesnoj aktivnosti studenata

Ured za sport Sveučilišta u Rijeci u sklopu upisa u akademske godine, studentima nudi upitnik o tjelesnoj aktivnosti. Cilj ankete je pratiti kretanje broja studenata koji se bave tjelesnom aktivnosti te dobivanje uvida u vrstu tjelesne aktivnosti kojom se bave.

Dokumenti

Korisni linkovi

Kontakt

Ured za sport Sveučilišta u Rijeci

Trg braće Mažuranića 10
51000 Rijeka

Društvene mreže
Facebook: https://www.facebook.com/unisportri
Instagram: https://www.instagram.com/unisportri/
Tik tok: https://www.tiktok.com/@unisportri

Ured za sport

unisport@uniri.hr

+385 51 406 550

Skip to content