Rijeka 2020

Rijeka može se pohvaliti osvojenom titulom Europske prijestolnice kulture 2020. Koncept, odnosno program Rijeke kao Europske prijestolnice kulture utemeljen je na trima glavnim konceptima posvećenima Radu, Migracijama i Vodi, a koji su objedinjeni pod krovnim sloganom Luka različitosti. Zajednički tako tvore narativ o posebnostima grada, njegovoj prošlosti, sadašnjosti i budućnosti te predstavljaju vrijednosti duboko utkane u povijesni identitet Rijeke, kako doslovno, tako i metaforički. U njima se istovremeno zrcale i temelji Europske unije – multikulturalnost, raznolikost, poštivanje različitosti, otvorenost za dijalog i suradnju. Sveučilište u Rijeci jedan je od glavnih partnera Gradu Rijeci u provođenju programa RI:EPK 2020, a na ovaj će način, zajedničkim radom i projektima, institucije Grada i sveučilišta surađivati u još jednom segmentu, s ciljem stvaranja društveno odgovornije zajednice.

27 susjedstava

Sveučilišni Kampus (susjedstvo Kampus) dio je programskog pravca 27 Susjedstva u sklopu  EPK Rijeka 2020. Program pruža višestruke prilike za kulturnu razmjenu diljem cijele Europe, stvarajući neformalne mreže inter-susjednih kulturnih aktivnosti i novedruštvene centre. Ideja na kojoj počiva programski pravac 27 Susjedstva jest razvijanje lokalnih kulturnih centara gdje se razvija ono što se naziva modelom građanstva (model of citizens). Namjera i težnja ovog programa jest razviti komunikacijske mreže s ostalim gradovima, regijama i državama.

Susjedstvo Kampus (UNIRI) jedinstveni je primjer programa s kojim se promovira i unapređuje suvremena kampus kultura. Kulturno-umjetnički program odvija se na mikro lokaciji Kampusa kao jedinstvene cjeline koja podrazumijeva promišljanje zelene zone i umjetničkih intervencija u prostoru kao izvedbi budućih Kampus toponima. Kroz predloženi program susjedstvo Kampus fokusirano je na teme razmjene znanja, uključivanje zajednice, kroz posebno osmišljene programe povezuju se sastavnice Sveučilišta te  Kampus sa zajednicom ostalih susjedstava i neporednog fizičkog susjedstva (Trsat, Sušak, Vojak, Gornja Vežica, KBC Rijeka). Povezivanje se događa i kroz suradnju s ostalim susjedstvima u kontekstu specifičnih znanja i podrške razvoju različitih tema u znanstveno-istraživačkom i umjetničko-kulturnom segmentu.

Izvršni odbor Kampus Kreativnog tima | IO KKT

S ciljem realizacije programa “susjedstvo Kampus” Sveučilište u Rijeci je tijekom 2017. godine oformilo neformalnu širu radnu skupinu naziva Kampus kreativni tim (KKT)u kojoj sudjeluje veći broj profesora/ica Sveučilišta u Rijeci, stručnjaka/inja, asistenata/ica, kulturnjaka i studenata. Rektoričinom odlukom oformljen i operativni tim – Izvršni odbor Kampus Kreativnog tima (IO KKT) kojikoordinira i operacionalizira predložene ideje, projekte i programe koji će se kroz sljedeće tri godine (2018. – 2020.) odvijati u suradnji Sveučilišta, EPK 2020. i građana/nki. 

Imenovani članovi izvršnog odbora (IO KKT) su:

  • prof. dr. Rajka Jurdana-Šepić, Odjel za fiziku, predsjednica Izvršnog odbora;
  • izv. prof. dr. Sandra Kraljević Pavelić, Odjel za biotehnologiju;ž
  • izv. prof. dr.  Nana Palinić, Građevinski fakultet;
  • Ana Ajduković, vanjska suradnica Sveučilišta u Rijeci
  • Kristina Tolić, stručna suradnica, administratorica projekta 27 susjedstava, Studentski kulturni centar.

Izvršni odbor Kampus kreativnog tima prati, koordinira i organizira natječaje za programe susjedstva Kampus a Programsko vijeće EPK UniRi je nadzorno tijelo koje odobrava i prati sve EPK projekte u sklopu Sveučilišta.  Osim pojedinaca i grupa čije su aktivnosti dio programa susjedstva Kampus u navedeni projekt će se uključiti volonteri koji su već aktivni u sklopu Studentskog kulturnog centra, a osnovana je i Volonterska mreža Sveučilišta u Rijeci.

Projekti

Bolje vas našli

U sklopu inicijative „Bolje vas našli“ susjedstvo Kampus organiziralo je 8. lipnja 2018. posjet Sveučilišnom kampusu. Posjet je obuhvaćao obilazak sastavnica. Prva lokacija bila je Građevinski fakultet na kojemu je dekanica prof. dr. sc. Ivana Štimac Grandić provela goste kroz nekoliko laboratorija. Posjetitelji su u zgradi sveučilišnih odjela odnosno na Odjelu za fiziku imali priliku vidjeti elektronski mikroskop, a na Odjelu za biotehnologiju im je uz degustaciju meda, prezentiran rad na kontroli kvalitete vina, maslinovih ulja i meda. Dekanica Filozofskog fakulteta izv. prof. dr. sc. Ines Srdoč-Konestra prezentirala je aktivnosti svoje sastavnice nakon čega su uslijedile vođene izložbe studenata i polaznika programa „Sveučilište za 3. dob“ na Akademiji primijenjenih umjetnosti.

Razgled(nica) Kampus

Događaj Bolje vas našliodržan 8. lipnja 2018. se pokazao izrazito korisnom platformom za prezentaciju budućih programa te kao prostor za druženje, upoznavanje i umrežavanje sastavnica kao i s potencijalnim partnerima i susjedstvima.

Kampus kreativni tim je odlučio nastaviti ovu dobru praksu pod novim imenom -Razgled(nica) Kampus. Prva Razgledn(nica)održala se u petak 16. studenog 2018. godine. Ragled Kampusa je započeo sa Studentskim naseljem (SC)– razgledavanje restorana i paviljona za studentski smještaj i nastavio se na Građevinskomfakultetu gdje suposjetitelji imali mogućnost upoznati sve pokuse koji se izvode u hidrotehničkom laboratoriju. Na Odjelu za matematiku gosti su uz voditelja razgledali izložbu IMAGINARY– čarobna matematikanakon čega je tura završila na Učiteljskom fakultetu.

Čarobni dan

Projekt „Čarobni dan“ organiziran je u suradnji s dječjim vrtićem „Đurđice“ na Vojaku. Provodise u formi kratkih kreativnih i inovativnih aktivnosti iz područja znanosti i umjetnosti, namijenjenih djeci predškolskog uzrasta. Aktivnosti u ovom projektu predlažu, kreiraju i izvode profesori i studenti Sveučilišta u Rijeci u suradnji s odgajateljima i pedagozima dječjeg vrtića „Đurđice“. Sudjelovanje voditelja radionica je na volonterskoj bazi. „Čarobni dan“ će nastaviti svoje aktivnosti i suradnju s Dječjim vrtićem „Đurđice“ i kroz 2019. godinu, a dugoročni cilj projekta je uključiti i ostale gradske vrtiće.

U okviru projekta „Čarobni dan“ djeca su imala priliku sudjelovati u osam različitih i uzbudljivih aktivnosti iz područja znanosti i umjetnosti. U okviru radionice Jakipar/ica – moja prva javna skulpturas profesoricom kiparstva Darijom Žmak i studentima Akademije primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci, polaznici su izrađivali zamišljeni javni spomenik koji bi u budućnosti mogao postati sastavni dio vanjskog prostora Kampusa. Odjel za matematiku zaigralo je predškolce matematičkim slagalicama i fraktalnim strukturama te Tangramom, jednom od najstarijih slagalica na svijetu. Društvo matematičara i fizičara predstavilo je svoju sveznajuću profesoricu Šifricu, koja je djeci otkrila tajne šifriranja. Putujući znanstvenicis Odjela za biotehnologiju izvodili su neobične pokuse od kuhinjskih potrepština te u sklopu njihovih aktivnosti tražile su se „mikroskopske“ sličnosti između mušica i ljudi. Posljednji termin „Čarobni dan“ u studenom bio je rezerviran je za mali izlet u laboratorije Centra za mikro- i nanoznanosti i tehnologije, gdje su djeca proučavala kako rade 3D printeri i skeneri, laserski daljinometri i uređaji za prikupljanje energije iz okoliša.

Pozdrav iz … – obilježavanje europskog dana susjeda – 25. svibnja 2018. godine

20. travnja objavljen je javni poziv za autorske fotografije koje promatraju područje Kampusa kao susjedstvo. Poziv je trajao do 4 svibnja 2018. Pristiglo je 27 fotografija te je selektiran uži izbor i poslan Agenciji Rijeka 2020 koja je od njih izradila razglednice. Razglednice su podijeljene s markicama i popisom susjedstava širem Kampus kreativnom timu te autorima koji su prijavili fotografije na natječaj.

 

Vitamin D- umjetnička rezidencija i produkcija – Darko Fritz

Susjedstvo Kampus je zainteresirano za land artprojekt multimedijalnog umjetnika Darka Fritza koji se odnosi na promišljanje „zelenog“ prostora područja Kampusa. Osim ostvarenja trajnog kulturnog toposa, namjera je umjetničkom intervencijom oplemeniti prostor stalnog korištenja. Vezano uz ovaj prijedlog 26. i 27. 11. 2018. Darko Fritz bio je gost na Sveučilišnom Kampusu te je u sklopu posjeta održan radni sastanak i razgledavanje lokacija te predstavljanje Darka Fritza Sveučilišnoj zajednici i široj javnosti kroz predavanje „ Darko Fritz – Umjetnost u javnom prostoru“.

Kontakt

Studentski kulturni centar Sveučilišta u Rijeci

Ulica Radmile Matejčić 2

SKC

skc@uniri.hr

00385 51 584 860