KATEGORIJE

Javno i društveno odgovorna znanost

03.07.2019. / vijesti / sveučilište i društvo

U ”Akvariju” na Kampusu Sveučilišta u Rijeci u srijedu 10. srpnja 2019. s početkom u 10 sati bit će održana 3. konferencija MSZ- a UNIRI. Tema konferencije je ”Javno i društveno odgovorna znanost”.

Uvodničarka u raspravu bit će rektorica Sveučilišta u Rijeci prof. dr. sc. Snježana Prijić Samaržija, a konferenciju će moderirati novinarka Tanja Rudež.  

Sudjelovat će:

  • prof. dr. sc. Ivan Đikić, Goethe-Universität Frankfurt am Main, Njemačka,
  • prof. dr. sc. Igor Mezić, University of California, Santa Barbara, CA, SAD
  • prof. art. Vedran Mimica, Illinois Institute of Technology, IL, SAD
  • prof. dr. sc. Nenad Mišćević, Sveučilište u Mariboru, Slovenija i Srednjeeurpsko sveučilište u Budimpešti, Mađarska
  • prof. dr. sc. Dražen Prelec, MIT, Cambridge, MA, SAD
  • prof. dr. sc. Igor Žutić, University of Buffalo, NY, SAD.

Konferencija je zamišljena kao mjesto razmjene mišljenja i iskustava kompetentnih stručnjaka s ciljem formuliranja zaključaka i konkretnih prijedloga za jačanje društvene i javne uloge i odgovornosti znanosti i znanstvenika. Javna i društvena odgovornost u konačnici bi se morala reflektirati na rast kvalitete visokog obrazovanja u zemlji te emancipaciju društva kroz emancipaciju pojedinca – građana.

Tema događanja u širem kontekstu, a imajući u vidu ekspertize članova MZS-a, njihovo bogato iskustvo života i rada na inozemnim sveučilištima, nastoji se vezati na direktne pozitivne učinke koje društvo u cjelini može baštiniti ukoliko bi se uloga znanstvenika i sustava znanosti snažnije povezala sa zajednicom u kojoj djeluju, uvažavajući pritom dinamičke procese koji na dnevnoj osnovi oblikuju zajednice mijenjajući društvo, često brže od vremena potrebnog za šire uočavanje kauzaliteta.

Međunarodni znanstveni savjet osnovan je na Sveučilištu u Rijeci početkom 2018. godine, temeljem odluke Senata, kao savjetodavno tijelo uprave i Savjeta za znanost Sveučilišta u Rijeci za pitanja znanstvene djelatnosti te razvoja strategija i politika u tom području.

U Međunarodni znanstveni savjet imenovani su ugledni znanstvenici koji, na temelju iskustva i praksi uglednih znanstvenih institucija, svojim savjetima i aktivnostima mogu doprinijeti razvoju Sveučilišta u Rijeci. Članovi MZS-a započeli su s radom odmah, a u srpnju 2018. održali su dvije zapažene konferencije u Rijeci. Prva je bila Science first – znanost, a ne predrasude koja se bavila problematikom rastućeg utjecaja tzv. alternativnih istina u društvu, dok je druga konferencija održana na temu The Future is Now – znanost za bolju budućnost.

Skip to content