SVEUČILIŠTE I DRUŠTVO / SVEUČILIŠTE ZA TREĆU DOB

Sveučilište za treću dob

Sveučilište za treću dob namijenjeno je građanima i građankama Primorsko-goranske županije iznad 55 godina sa završenom srednjom školom ili fakultetom. Edukativni programi u organizaciji Sveučilišta u Rijeci nude neformalni oblik obrazovanja koji osobama treće životne dobi omogućuje stjecanje novih spoznaja i povezivanje stečenoga znanja s osobnim životnim iskustvom.

Projekt “Sveučilište za treću dob” nastao je u suradnji s Gradom Rijekom 2009. godine s glavnim ciljem podizanja razine individualne i društvene svijesti, podizanja razine opće motivacije i mentalnoga zdravlja te poboljšanja socijalne inkluzije i kvalitete života. Sveučilište u Rijeci želi brinuti o svojim građanima i omogućiti im uključenost u sveučilišnu zajednicu.

Dosad je Sveučilište u Rijeci realiziralo 50+ programa u trajanju od 20 ili 10 školskih sati iz područja hortikulture, zdravlja, prehrane, fizike, neuroznanosti, osobnih financija, psihologije, emocija, kiparstva, crtanja, slikarstva, grafike, religija, stvaralačkoga pisanja, povijesti grada Rijeke, kulturne baštine grada Rijeke, Primorja i sjevernoga Jadrana, povijesti umjetnosti, etike, kulturologije i biotehnologije itd.

Predavanja se odvijaju u dva ciklusa, proljetnome i jesenskome, a traju 10 ili 20 školskih sati. Pored glavnih ciklusa programa, tijekom cijele godine organiziraju se jednokratna predavanja s različitim temama.

Dosad je organizirano preko 80 takvih predavanja. Na predavanjima je ukupno sudjelovalo više od 1000 osoba starijih od 55 godina, prosječno 85 % polaznica (Ž) i 15 % polaznika (M).

Pišite nam na 3dob@uniri.hr ukoliko želite primati obavijesti Sveučilišta za treću dob ili nam se javite putem telefona +385 51 584 862

UPISI – Proljetni ciklus predavanja i radionica 2024.

Sveučilište u Rijeci u suradnji s Gradom Rijekom zainteresiranim građankama i građanima s prebivalištem u PGŽ, starijim od 55 godina, s minimalno završenom srednjom školom nudi novi proljetni ciklus predavanja i radionica u sklopu projekta Sveučilište za 3. dob.

Ciklusi započinju u ožujku 2024., a održavat će se na sveučilišnom kampusu na Trsatu. Više informacija o upisima i cijeli program možete naći na linku.

*Napomena: Zadržavamo pravo izmjene planiranog programa.

Hvala na razumijevanju!

 

 

Proljetni ciklus kratkih besplatnih predavanja 2024.

Sveučilište u Rijeci u suradnji s Gradom Rijekom zainteresiranim građankama i građanima s prebivalištem u PGŽ, starijim od 55 godina, s minimalno završenom srednjom školom nudi novi proljetni ciklus kratkih besplatnih predavanja u sklopu projekta Sveučilište za 3. dob.

Predavanja započinju u siječnju 2024., a održavat će se srijedom u 17 sati na Filozofskom fakultetu na Kampusu u učionici 138, osim u slučaju terenske nastave. Više informacija i cijeli program možete naći na linku.

*Napomena: Zadržavamo pravo izmjene planiranog programa.

Hvala na razumijevanju!

 

 

Završen proljetni ciklus predavanja i radionica 2022./2023.

NOVOST

Popunjena su sva mjesta na radionicama slikarstva (napredni i početni), i na ciklusu predavanja iz informatike.

Upisati se još možete na ciklus predavanja iz pčelarstva do 7. travnja 2023.

_______________________________________________________________

Sveučilište u Rijeci, u suradnji s Gradom Rijekom, zainteresiranim građankama i građanima s prebivalištem u PGŽ, starijim od 55 godina, sa završenom srednjom školom i više, nudi novi proljetni ciklus predavanja u sklopu projekta Sveučilište za 3. dob.

U proljetnom ciklusu zainteresirane osobe starije od 55. godina s minimalno srednjoškolskim obrazovanjem moći će upisati cikluse predavanja „Praktična informatika“ i „Uvod u pčelarstvo“. Zainteresirani će također moći upisati i početne odnosno napredne radionice slikarstva. Početne radionice slikarstva su namijenjene onima koji se do sad nisu susreli sa slikarstvom, a napredne onima koji su već pohađali barem jednu razinu naših radionica slikarstva i imaju iskustva u slikanju.

Upisi u proljetne cikluse predavanja i radionica započinju u četvrtak, 30. ožujka 2023. i traju do 7. travnja 2023. Upisi se vrše putem e-maila 3dob@uniri.hr, a informacije je moguće dobiti i telefonom (051-584 861).

Upisnina u ciklus predavanja iznosi 20,00 EUR (150,69 HRK), a u ciklus radionica 40,00 EUR (301,38 HRK).

fiksni tečaj konverzije 1 eur = 7,53450 kn


 


Proljetni ciklus predavanja iz informatike – Praktična informatika

 • Utorkom i četvrtkom, od 13. do 27. travnja 2023., 17-18.30 na Učiteljskom fakultetu (učionica 222) 10 sati predavanja iz informatike.
 • Predavač: Dejan Ljubobratović mag. educ. math. et inf. (FIDIT)
 • U ponuđenom će ciklusu biti obrađene teme poput internetske zaštite, zoom platforme, e-građanina i slično.
 • Predavanja su namijenjena osobama koje posjeduju osnovne vještine služenja računalom.

Ukratko o temama koje će se obraditi:

Kratki program rada (5 blokova po 2 školska sata):
1. Osnove rada na računalu (windows, rad s datotekama, korištenje prijenosnih medija, sučelje, …)
2. Pretraživanje interneta (internet, web adrese, tražilice, pretraživači, spremanje favorita, …)
3. Komunikacija putem interneta (mail, forumi, chat, skype, …)
4. Pametni mobiteli (android) i osnove rada s njima (android, Google račun, trgovina, aplikacije, fotografije, pohrana, …)
5. Usluge e-građani (kako se prijaviti, koje su usluge dostupne i kako ih koristiti)

O predavaču:

DEJAN LJUBOBRATOVIĆ mag. educ. math. et inf., predavač pri Fakultetu informatike i digitalnih tehnologija, Sveučilišta u Rijeci.

Godine 2003. završio je Filozofski fakultet u Rijeci te stekao zvanje profesora matematike i informatike. Nakon završetka školovanja (2004 – 2006) radi kao voditelj Ustanove za obrazovanje odraslih Ivora u Rijeci, nakon čega kao ravnatelj i osnivač vodi Ustanovu za obrazovanje odraslih Azura u Puli (2006-2013), paralelno radi kao asistent iz informatike na Učiteljskom fakultetu Rijeci, odsjek Gospić (2008-2011) koji 2011. godine prelazi pod upravljanje Sveučilišta u Zadru te slijedeće tri godine radi kao asistent na Odjelu za nastavničke studije Sveučilišta u Zadru (2011-2014.). Godine 2014. počinje raditi kao nastavnik informatike u osnovnoj školi sve do 2017. godine kada postaje zamjenik općinske načelnice Općine Čavle. Funkciju zamjenika općinske načelnice profesionalno obnaša do prosinca 2019. kada počinje raditi kao asistent na Odjelu za informatiku, Sveučilišta Rijeci, gdje je trenutno zaposlen na radnom mjestu predavača.

Poslijediplomski doktorski studij informatike, modul Inteligentni računalni sustavi upisuje 2018. godine na Odjelu za Informatiku Sveučilišta u Rijeci, te ga trenutno pohađa.


 


Proljetni ciklus predavanja – Uvod u pčelarstvo

 • Utorkom i četvrtkom, od 4. do 18. svibnja 2023., 17-18.30 na Filozofskom fakultetu (prostorija 139, 1. kat) 10 sati predavanja.
 • Predavač: Tomislav Pavlešić, dipl. ing. agr. (OBRI)
 • Na ciklusu predavanja iz pčelarstva, polaznici će dobiti priliku upoznati se osnovama anatomije i fiziologije pčela i njihove zajednice, organizacijom pčelinjeg društva, medonosnog bilja našega kraja, pčelinjim proizvodima, senzorskim svojstvima meda, značaju oprašivanja, autohtonim medovima Kvarnera te o medu na tržištu Hrvatske i Europe.

Ukratko o ciklusu:

Program predavanja će se održati u pet ciklusa po dva školska sata. Tijekom predavanja, polaznici će biti upoznati sa osnovama anatomije i fiziologije pčela i njihove zajednice, organizacijom pčelinjeg društva, medonosnog bilja našega kraja, pčelinjim proizvodima, senzorskim svojstvima meda, značaju oprašivanja, autohtonim medovima Kvarnera te o medu na tržištu Hrvatske i Europe.

Po završetku ovog ciklusa predavanja, polaznici će biti upoznati sa osnovama pčelarstva kao i o značaju pčela koji one imaju na našu sadašnjost ali i budućnost.

O predavaču:

TOMISLAV PAVLEŠIĆ je diplomirao na Agronomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, smjer voćarstvo-vinogradarstvo –vinarstvo, na kojem je i doktorand. Tijekom rada u nekim od najvećih i najpoznatijih hrvatskih vinarija, vodio je kontrolu svih proizvodnih procesa u vinogradarsko-vinarskoj industriji. Također, vodio je službu kontrole kvalitete gdje se bavio analitikom i kontrolom kvalitete proizvodnje i gotovih vinskih proizvoda (standardne fizikalno-kemijske analize vina, IR, NIR, FT-IR analize vina i jakih alkoholnih pića). Tomislav Pavlešić je licencirani senzorni ocjenjivač vina, jakih alkoholnih pića i meda i pčelar. Autor/koautor je većeg broja znanstvenih radova iz područja istraživanja vina i pčelinjih proizvoda. Od 2017. je suradnik na Odjelu za biotehnologiju gdje je voditelj Sveučilišnog enološkog laboratorija. Suradnik je na kolegiju Kemija aroma u hrani a ujedno drži nastavu na Medicinskom fakultetu, Fakultetu zdravstvenih studija i Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci. Surađuje sa mnogim hrvatskim pčelarima i pčelarskim društvima te drži edukacije o pčelarstvu i senzorici meda. Područje istraživanja su arome i senzorika hrane (vino, med, jaki alkoholi), autohtoni vinski kultivari i medovi te kultura vina i meda.


 


Proljetni ciklus radionica početnog i naprednog slikarstva

 • Srijedom, od 12. travnja do 24. svibnja 2023., 17-19.15 na Akademiji primijenjenih umjetnosti
 • Predavači: Omar Lović, mag. art. (APURI) i Toni Živković mag. art. (APURI).
 • Početna radionica slikarstva je namijenjena onim polaznicima bez likovnog predznanja ili za one koji hoće obogatiti svoje znanje likovnih osnova.
 • Napredna radionica slikarstva je namijenjena onima koji su već pohađali barem jednu razinu naših radionica slikarstva i imaju iskustva u slikanju.

Ukratko o ciklusu radionica početnog slikarstva:

Ovaj tečaj slikarstva osmišljen je kao uvod u slikarsku disciplinu i tehniku te je namijenjen polaznicima bez likovnog predznanja ili za one koji hoće obogatiti svoje znanje likovnih osnova. Program obuhvaća slikarski crtež, tonsku obradu u tehnici ugljena na papiru i monokromatski pristup u mokroj tehnici akrila. Polaznici će imati priliku upoznati se sa osnovnim postupkom postavljanja crteža po promatranju, tehnikama određivanja omjera i proporcija te uspostavljanjem tonske skale i modelaciji.

Tečaj je osmišljen kroz sedam susreta (radionica) u trajanju od tri školska sata u bloku.

Predviđeno je i postavljanje izložbe nastalih radova, u prostorima Akademije u naknadno dogovorenom terminu.

O voditelju radionice:

TONI ŽIVKOVIĆ, asistent rođen je 1996. godine u Zagrebu. Diplomirao je Primijenjenu umjetnost 2021. godine na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci u području slikarstva. Djeluje u polju likovnih i primijenjenih umjetnosti, uz slikarstvo bavi se i disciplinama mozaika, ilustracije, zidnog slikarstva, te interpretacijom slikarske prakse kroz suvremene digitalne tehnike i tehnologije. Od 2022. surađuje kao asistent na katedri slikarstva Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci.

 


Ukratko o ciklusu radionica naprednog slikarstva:

Tečaj slikarstva koncipiran je za polaznike koji imaju interes za proširivanjem svojeg osnovnog slikarskog i crtačkog predznanja. Tokom sedam radionica, u trajanju od tri školska blok sata, polaznicima će biti omogućena predavanja i mentorske vježbe, te prezentirani temeljni principi slikanja sa bojom. Program radionice objediniti će utvrđivanje znanja elementarnih vrijednosti klasičnog slikarstva sa upoznavanjem boje u slikarstvu kroz predavanja o pigmentima, svojstvima boja, modelaciji i modulaciji, paleti boja i harmoniji boja. Tako će polaznici tečaja, uz utvrđivanje dosad poznatih vještina – slikanja po promatranju, procijene proporcije i valera te pravilnog smještaja motiva unutar formata, imati priliku obogatiti svoj likovni vokabular kroz upoznavanje osnovnih principa gradnje slike u boji.

Tečaj je osmišljen kroz sedam susreta (radionica) u trajanju od tri školska sata u bloku.

Predviđeno je i postavljanje izložbe nastalih radova, u prostorima Akademije u naknadno dogovorenom terminu.

O voditelju radionice:

OMAR LOVIĆ, asistent rođen je 1995. godine u Rijeci. Na Akademiji primijenih umjetnosti u Rijeci diplomirao je 2021. godine, smjer Primijenjene umjetnosti, modul Primijenjenog slikarstva.

Djeluje u polju vizualnih umjetnosti u domeni slikarstva i ilustracije. Spektar interesa obuhvaća mu reinterpretaciju tradicionalnog slikarstva kroz suvremene tehnike, tehnologije i pristupe mediju slikarstva. Sudjelovao je na brojnim interdisciplinarnim projektima, te izlagao na više skupnih izložbi. Surađuje kao asistent na katedri slikarstva Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci. Član je HDLU Rijeka.


 


*Napomena: Zadržavamo pravo izmjene planiranog programa. 

Hvala na razumijevanju!

KLUB SVEUČILIŠTA ZA 3. DOB

Senat Sveučilišta u Rijeci, 24. studenog 2020. godine, donio je odluku o osnivanju Klub Sveučilišta za 3. dob pri Sveučilištu u Rijeci.

Osnivanjem Kluba S3D usustavljuje se praksa uključivanja umirovljenih profesora kao predavača u ciklusima predavanja na S3D kao i njihov mogući angažman u istraživačkim projektima. Formaliziranjem uključivanja u aktivnosti Sveučilišta za treću dob umirovljenih profesora koji imaju potrebu ostati aktivni, Sveučilište djeluje sukladno ideji međugeneracijske solidarnosti te skrbi za svoje djelatnike i njihovu kvalitetu života i nakon umirovljenja.

Kako bi se aktivnosti Kluba S3D što lakše i bolje provodile, 17. veljače 2021. godine, osnovan je Savjet Kluba Sveučilišta za 3. dob pri Sveučilištu u Rijeci u trenutnom sastavu.

Za sve dodatne informacije o Klubu S3D javite se na email adresu: klub-S3dob@uniri.hr

Relevantnu dokumentaciju povezana s osnivanjem Kluba S3D, potražite niže:

ODLUKA o osnivanju Kluba S3D

ODLUKA o izmjenama i dopunama Kluba S3D

ODLUKA o imenovanju predsjednice Kluba S3D

ODLUKA o imenovanju izvršnog odbora Kluba S3D

ODLUKA o imenovanju zamjenice predsjednice Kluba S3D

Bilješka s prvog sastanka Sveučilišnog Kluba 3D pri Sveučilištu u Rijeci održanog 2. studenoga 2022

02. studenoga održan je 1. sastanak Kluba Sveučilišta za 3. dob na Kampusu Sveučilišta u Rijeci

 

Izvršni odbor Kluba Sveučilišta za 3. dob

dr. sc. Jasna Krstović, predsjednica Kluba S3D

dr. sc. Diana Stolac, profesorica emerita, zamjenica predsjednice Kluba S3D

Fedora Vranić, tajnica Kluba S3D

dr. sc. Bruno Grbac professor emeritus, član IO Kluba S3D

dr. sc. Božana Knežević, članica IO Kluba S3D

dr. sc. Zoran Mrša, član IO Kluba S3D

dr. sc. Neda Vitezić, članica IO Kluba S3D


O Sveučilištu za 3. dob i osnivanju Kluba pročitajte i u VOX ACADEMIA.

S3D općenito

/19.3.2021./ Sveučilište za 3. dob u Voxu – Novi list


/17.3.2021./ Uspješno otvorena izložba fotografija S3D na Drenovi

U četvrtak 17. ožujka s početkom u 18 sati, u Društvenom centru Drenova, uspješno je otvorena digitalna izložba polaznika i polaznica početne i napredne online radionice „Umjetnička fotografija Sveučilišta za 3. dob”.

Pod vodstvom asistentice fotografije s Akademije primijenjenih umjetnosti Petre Mrše, mag. art., radionice je završilo ukupno 20 polaznika i polaznica.

Radovi su nastali tijekom terenskih radionica, od kojih su neke bile i u centru Drenove gdje raste dren posađen lokalnom volonterskom akcijom pod nazivom „Revitalizacija drena na Drenovi”.

Ovom izložbom započela je manifestacija „Pozdrav proljeću na Drenovi”, koja je ujedno i uvod u program „Primorsko super voće – Dren“ koji se provodi u Društvenom centru Drenova.

Izložbu je moguće pogledati do 24. ožujka uz prethodnu najavu organizatoru telefonom (098 207 699).

Kako je bilo na otvaranju, možete pogledati u galeriji fotografija, odnosno na videu kojeg je izradio Društveni centar Drenova.


/15.10.2020./ TEFCE: među inicijativama usmjerenim na potebe zajednice i S3D

Sveučilište u Rijeci provodi inicijative usmjerene na potrebe i zahtjeve zajednice. Detaljnom institucionalnom izvješću o angažmanu u zajednici možete pristupiti na poveznici, a mi izdvajamo dio o Sveučilištu za 3.dob:


/1.10.2020./ Međunarodni dan starijih osoba

Uvid u rezultate istraživanja o kvaliteti života osoba starije životne dobi u vrijeme lockdowna predstavljene u Gradskoj vijećnici Grada Rijeke na skupu „Osobe starije životne dobi u vrijeme COVID-19 pandemije“ možete dobiti O V D J E.

Međunarodni dan starijih osoba obilježio se skupom naziva Osobe starije životne dobi u vrijeme COVID-19 pandemije koji se održava u Gradskoj vijećnici Grada Rijeke. Ovogodišnja je tema skupa Pandemije: mijenjaju li način na koji se odnosimo prema starosti i starenju?, a predstavili su se rezultati istraživanja o kvaliteti života osoba starije životne dobi u vrijeme mjera uvedenih zbog pandemije COVID-19. U izradi i provedbi upitnika bili su uključeni Grad Rijeka, Filozofski fakultet u Rijeci, Dom zdravlja PGŽ, Nastavni zavod za javno zdravstvo PGŽ, Matica umirovljenika grada Rijeke, Dom za starije osobe Kantrida kao i naši polaznici Sveučilišta za 3.dob. Organizatori: Grad Rijeka, u suradnji s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo PGŽ, Filozofskim fakultetom u Rijeci, Domom zdravlja PGŽ te Primorsko-goranskom županijom. Skup se organizira u sklopu projekta Rijeka – Zdravi grad.


/24.9.2020./ Znanstveni skup: COVID-19 PORUKE

Sveučilište u Rijeci i Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti – Zavod za biomedicinske znanosti u Rijeci organiziraju Interdisciplinarni znanstveni skup COVID-19 PORUKE. Prvi od pet jednodnevnih ciklusa možete pratiti O V D J E. Govornici su vrsni stručnjaci, neki od kojih su predavali upravo u programu Sveučilišta za 3.dob (Stipan Jonjić, Ivan Đikić, Bojan Polić, Pero Lučin, Igor Jurak, Daniel Rukavina, Tomislav Rukavina, Vanda Juranić Lisnić, …).


/7.9.2020./ Zašto je važno učiti u starijoj dobi pročitajte OVDJE.


/1. srpanj 2020./ U HARTERU NA KVARTERU

Polaznici Sveučilišta za 3.dob 27. lipnja 2020. sudjelovali su na javnom događanju Mjesnog odbora Hartera, zajednice u nastajanju – Kvartera, kao dio projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, a u sklopu programskog pravca Slatko i slano. Osvrt polaznika možete pročitati OVDJE.


/27.3.2020./ Predavanja i radionice svakako nije moguće nadomjestiti, ali nastojimo vam isporučiti što bolji zamjenski sadržaj. Svi zainteresirani koji još nisu na našoj mailing listi molimo da nam se obrate putem maila 3dob@uniri.hr. Upoznali smo vas sa Sveučilišnom volonterskom mrežom , na raspolaganju su vam psihološki savjeti, a pozivamo vas da nam šaljete kreativne radove koje ćemo objaviti.


/23.3.2020./ Suočeni smo s novonastalom situacijom koja mijenja naše živote. Obratite se UNIRI volonterskoj mreži ukoliko vam je potrebna pomoć, a za prevladavanje psihičkih poteškoća uobičajenih za ovakve situacije, među dokumentima možete pronaći Brošuru o mentalnom zdravlju.


/1.10.2019./ Obilježavanjem Međunarodnog dana starijih osoba na Korzu smo u utorak predstavili jesenji program kao i dosadašnji rad Sveučilišta za 3.dob koje ove godine obilježava 10 godina postojanja. Jubilarna akademska godina obilježena je i prigodnim kalendarom Sveučilišta za 3.dob kojeg možete preuzeti OVDJE.

TRIBINA Sveučilište za treću dob: jučer, danas, sutra 2022

Na Sveučilištu u Rijeci njeguje se cjeloživotno obrazovanje, a jedan od najjačih takvih programa je Sveučilište za treću dob – S3D, koje postoji već 12. godinu. Povodom Međunarodnog dana starijih osoba, na Kampusu Sveučilišta u Rijeci održana je tribina pod nazivom ”Sveučilište za treću dob: jučer, danas, sutra”, u Akvariju Studentskog centra Rijeka.

Glavna skupština Ujedinjenih naroda donijela je 1990. godine Odluku prema kojoj se 1. listopada obilježava Međunarodni dan starijih osoba, s ciljem jačanja podrške osobama starije dobi. Starost nije bolest, već je starost životno razdoblje povezano s dobi iznad 65 godina. Starenje počinje od začeća i traje do smrti kao prirodan, ireverzibilan proces koji stalno napreduje.


Na tribini se raspravljalo o važnosti uloge sveučilišne zajednice u promoviranju aktivnog starenja kroz programe neformalne edukacije, kao i važnosti suradnje Sveučilišta i lokalne zajednice u provedbi projekata od općedruštvenog značaja.

Na tribini su sudjelovali:
prof. dr. sc. Snježana Prijić Samaržija, rektorica Sveučilišta u Rijeci,
prof. dr. sc. Pero Lučin,rektor Sveučilišta u Rijeci u periodu u kojem je uveden program S3D – Sveučilište za treću dob,
mr. sc. Vojko Obersnel, gradonačelnik Rijeke u periodu u kojem je sklopljena suradnja Grada i Sveučilišta na programu S3D,
prof. dr. sc. Jasna Krstović, umirovljena profesorica i predsjednica Savjeta Kluba S3D,
Karla Mušković, dr. med., pročelnica Odjela gradske uprave za zdravstvo i socijalnu skrb Grada Rijeke i
gđa Jagoda Mozetić, umirovljenica, predstavnica polaznika i inicijatorica programa S3D.

Moderirala je Jana Ažić, mag. cult., voditeljica Studentskog kulturnog centra Sveučilišta u Rijeci.

Današnjom tribinom želimo poručiti koliko je važna međugeneracijska solidarnost i koliko građani treće dobi mogu ponuditi društvu. Krenuli smo s programom 2009. godine, a od tada je odrađeno 38 ciklusa edukacija koje je prošlo više od 1.000 polaznica i polaznika. Naši su stariji građani tim angažmanima učinili svoj život ispunjenijim i kvalitetnijim. Upravo je program S3D uspješnica Sveučilišta, jedan od naših brendova. Prošle smo godine osnovali i Klub S3D, namijenjen prvenstveno našim umirovljenim nastavnicima. Odlazak u mirovinu može nuditi brojne mogućnosti i pozivam sve koji još nisu da se upišu ne neke od naših programa, kazala je uvodno rektorica.

Proučavala sam, nakon svojeg odlaska u mirovinu, kako je edukacija osoba treće dobi riješena u razvijenim zemljama i dopao mi se koncept gdje se to veže uz sveučilišta, jer tako stabilna institucija može osigurati kontinuitet. Još za vrijeme dok je rektor Sveučilišta bio akademik Daniel Rukavina predstavili smo ideju programa Sveučilišta za treću dob, a u mandatu rektora Lučina, projekt je i zaživo. Izv. prof. dr. sc. Sanja Smojver Ažić prihvatila je postati voditeljicom tog programa. Zahvala sam svima koji su sudjelovali u realizaciji ovih programa, ali najviše profesorima, jer nisam doživjela nikad da je netko od njih moj prijedlog za njihovim angažmanom na ovim programima odbio, istaknula je gđa Mozetić, idejna začetnica programa.

Kada smo uveli na Sveučilište ovaj program, događalo se to u periodu transformacije Sveučilišta u ono što smo nazivali ‘sveučilištem treće generacije’, sveučilištem koji ima i društvenu ulogu. Briga o osobnom razvoju treba svakako biti prisutna i nakon šte se prođe 60-a ili 65-a godina života, jer upravo ‘pokretanje moždanih vijuga’ odgađa starenje. Mi smo mala zajednica i svaki talent koji imamo trebamo iskoristiti; loše bi bilo i glupo ne koristiti potencijal umirovljenih ljudi. Želju za učenjem nečeg novog treba uvijek poticati, a upravo je sveučilište, mjesto kritičkog razmišljanja slobodnih ljudi, idealno mjesto za to. Ljudi koji rade na sveučilištima imaju veliku količinu slobode i imaju neku vrstu dužnosti prenositi svoje znanje ovima koji to znanje žele. Mirovina itekeko može biti aktivna!, naglasio je prof. Lučin.

Izvrstan je potez bio da smo krenuli u ovome smjeru. Obrazovanje ne smije završiti završetkom škole ili fakulteta. Ljudi kada odu u mirovinu mogu možda steći neka nova znanja ili vještine, koju su dugo željeli, ali ranije za njih nisu imali vremena. Medicina i znanost produljile su životni vijek i u budućnosti možemo očekivati sve više starijega stanovništva. Kao gradonačelnik uvijek sam promišljao o našim starijim građanima pa smo kao Grad još 2005. uveli programe edukacije iz informatike, a do sada je preko 4 tisuće ljudi završilo te programe. Programi kao što je Svbeučilište za 3. dob sigurno imaju budućnost!, rekao je g. Obersnel.

Koliko je interes za ove programe velik obično govore i liste čekanja. Nažalost program je zbog pandemije išao online, ali i to je bila prilika da se progovori upravo o motu ovogodišnjeg Međunarodnog dana starijih osoba, a to je digitalna jednakost. Sa Sveučilištem Grad uvijek izvrsno surađuje i sigurna sam da će tako biti i ubuduće, kazala je gradska pročelica Mušković.

Biti u mirovini izuzetno je zahvalna i lijepa pozicija, namirovinu treba gledati kao na oazu svjetlosti. Zahvalna sam rektorici i Senatu da su mi dali poziciju da zatvorim formalno svoju priču sveučilišne nastavnice i da sada vodim Klub S3D. Osvjestila sam i sama kako je ‘treća dob’ ovdje i odlučili smo staviti taj Klub ‘na noge’. Nekad je 65. godina života bila duboka starost; sada to više nije slučaj. Sigurna sam da će Sveučilište u rijeci postati pravo ‘age friendly’ sveučilište, zaključila je prof. Krstović.

Tribina je zaključena najavom novog jesenskog ciklusa upisa u programe S3D-a, koji će se (uz pretpostavku da protuepidjemijske mjere neće biti postrožene), događati uživo, a detalji programa bit će poznati uskoro.


Prilog Kanala R potražite na poveznici.

 

ZA TRENUTAK: zavirite u kutak PSIHOLOGIJE ZRELE DOBI I STARENJA

/16. lipanj 2020./

Studentice i studenti 2. godine preddiplomskog studija Psihologije (Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci) u sklopu seminara iz kolegija Psihologija zrele dobi i starenja izradili su stručne postere raznovrsne tematike. Za trenutak, klikom na pojedinu temu otvarate pojedini poster:

 1. Tjelesna aktivnost i starenje
 2. Bračni odnosi
 3. Subjektivna dob
 4. Kriza srednjih godina
 5. Kvaliteta života
 6. Slika tijela
 7. Međunarodne razlike u starenju
 8. Sindrom praznog gnijezda
 9. Seksualnost
 10. Spavanje
 11. Ponašanje u prometu
 12. Emocije
 13. Prijateljstvo
 14. Zatvorenici starije dobi
 15. Starenje i stereotipi
 16. Alkoholizam
 17. Životinje
 18. Dugovječnost
 19. Učenje vještina
 20. Videoigre

ZA TRENUTAK: kutak arhivskih predavanja i prezentacija Sveučilišta za 3.dob

/ožujak – svibanj 2020/

S3D u izolaciji je online. Predavanja i radionice svakako nije moguće nadomjestiti, ali nastojimo vam isporučiti što bolji zamjenski sadržaj. Za trenutak, klikom na temu, dostupna su vam arhivska predavanja i prezentacije:

Doživjeti Stotu

Alergije

Online predavanja Filozofija i Psihologija

Kreativne ideje

Hortikultura

Online radionice – SLIKARSTVO

Filozofija politike – uloga eksperata

Kreativni kutak u doba korone

Pravo je vrijeme da sve naučeno na slikarskim i fotografskim radionicama Sveučilišta za 3.dob primijenimo u praksi. Ovako to rade neke od naših polaznica:

Vaša poezija i proza:

1. Franko Demark: Priče u doba korone

2. Ana Alebic-Juretic: Život u doba karantene

3. Biserka Vuković: Poezija i proza

Održana kratka raznovrsna predavanja

Datum Naziv Predavačica/Predavač Sastavnica
29.03.2023. O glumi bez glume –  povodom Svjetskog dana kazališta doc. art. Valentina Lončarić APURI
22.03.2023. Posjet laboratoriju za kemijsku analizu lijekova – GMP laboratorij doc. dr. sc. Željka Maglica OBRI
15.03.2023. Novi stilovi roditeljstva – predavanje povodom Dana očeva prof. dr. sc. Sanja Smojver Ažić FFRI
08.03.2023. Žene u kaznionicama – profili i razlozi počinjenja kaznenih djela izv. prof. dr. sc. Dalida Rittossa PRAVRI
01.03.2023. Bespilotne letjelice za traženje i spašavanje na moru – predavanje povodom Dana zaštite i spašavanja izv. prof. dr. sc. Stefan Ivić RITEH
22.02.2023. Mađarska kultura i utjecaj na naš kraj –  povodom Međunarodnog dana materinskog jezika Eszter Baričević-Tamaskó FFRI
15.02.2023. Arome i boje koje nas okružuju Tomislav Pavlešić, dipl. ing. arg. OBRI
08.02.2023. Istraživanje okolišnih utjecaja na rad satelitskih navigacijskih sustava prof. dr. sc. Serđo Kos PFRI
01.02.2023. Posjet laboratoriju Građevinskog fakulteta (potresne platforme) doc. dr. sc. Nina Čeh GRADRI
25.01.2023. Pamćenje u djelima Daše Drndić –  povodom Međunarodnog dana sjećanja na holokaust izv. prof. dr. sc. Danijela Marot Kiš FFRI
18.01.2023. Laboratoriji na Tehničkom fakultetu – posjet prof. dr. sc. Igor Wolf
izv. prof. dr. sc. Paolo Blecich
RITEH
30.03.2022. Organizacija pažnje u umjetnosti i svakodnevnom životu: kako gledati na gledanje?  doc. art. Nataša Antulov APURI
23.03.2022. Što treba znati o uvođenju eura! dr.sc. Maja Vehovec EFRI (U mirovini)
16.03.2022. O nekim aspektima mirovinskog sustava u RH doc. dr. sc. Vanja Smokvina PRAVRI
09.03.2022. Zauzimanje ženske perspektive u antropologiji prof. dr. sc. Sanja Puljar D’Alessio FFRI
21.02.2022. Jesmo li cijepljeni ili procijepljeni? – O kriterijima jezične pravilnosti i fenomenu jezičnih savijeta prof. dr. sc. Lada Badurina FFRI
16.02.2022. Poremećaji glasa, govora, jezika i gutanja u odrasloj dobi izv. prof. dr. sc. Zdravko Kolundžić UNIRI (Logopedija)
09.02.2022. Jesu li naše tajne sigurne? izv. prof. dr. sc. Bojan Crnković,
izv. prof. dr. sc. Vedrana Mikulić Crnković
Fakultet za matematiku
02.02.2022. Onkološki programi prevencije u Republici Hrvatskoj prof. dr. sc. Ingrid Belac-Lovasić, dr. med. MEDRI
26.01.2022. Kriptopvalute doc. Dr.sc. Ivan Gržeta EFRI
19.01.2022. Popularnoglazbena forma u konstrukciji riječkog kulturnog identiteta izv. Prof. dr.sc. Diana Grgurić FFRI
12.01.2022. Razmišljanja o novo-medijskoj umjetnosti izv.prof.art.mr.sc Ingeborg Fullep, Ed.M.s. APURI
15.12.2021. Utjecaj klimatskih promjena na vodne sustave i mjere prilagodbe dr.sc. Josip Rubinić, dipl.ing.građ. GRADRI
08.12.2021. Strah od virusa u popularnoj kulturi (Film i TV)  izv. prof. dr. sc. Dejan Durić FFRI
31.03.2021. COVID-19 – sadašnje stanje, cjepiva i izgledi za budućnost prof. dr. sc. Stipan Jonjić MEDRI
18.03.2021. Pametna tehnološka rješenja – temelj napretka društva prof. dr. sc. Saša Zelenika RITEH
10.03.2021. Life on Mars? (Život na Marsu?) Tomislav Jurkić Odjel za fiziku
04.03.2021. Strijela vremena prof.dr.sc. Rajka Jurdana Šepić Odjel za fiziku
25.11.2020. Kako smo se nekad igrali – prilog međugeneracijskom razumijevanju prof.dr.sc. Jasna Krstović UFRI
19.11.2020. Čitanje grada – riječki jezični krajolik prof.dr.sc. Diana Stolac FFRI
11.11.2020. Mornarička akademija Civilni značaj vojne ustanove – predstavljanje knjige prof.dr.sc. Ana Alebić-Juretić MEDRI
26.02.2020. Svjesnost u svakodnevnom životu (mindfulness-metoda smoregulacije bolesti) prof.dr.sc.Tomislav Rukavina, dr.med. MEDRI
19.02.2020. Povodom Dana društvene pravde: Sloboda govora i govor mržnje doc.dr.sc. Nebojša Zelić FFRI
13.02.2020. Što rade umirovljeni liječnici – predstavljanje knjige Umirovljeni riječki liječnici Zlata Modrušan Mozetič, umirov. pedijatrica vanjska suradnica
12.02.2020. Povijesni razvoj turizma obalnog dijela istarskog poluotoka izv. prof. dr. sc. Elena Rudan FMTU
06.02.2020. Aktualno predavanje – Čuda prirode – Koronavirusi izv.prof.dr.sc. Igor Jurak Odjel za biotehnologiju
05.02.2020. Kabinet vještina i simulacijska medicina u reanimatologiji prof.dr.sc. Alan Šustić, dr.med.
Ana Pičuljan, dr.med.
MEDRI
MEDRI
29.01.2020. Put u Gonars – predstavljanje romana povodom Dana sjećanja na holokaust prof.dr.sc. Nikola Petković FFRI
22.01.2020. Gama astronomija izv.prof.dr.sc. Dijana Dominis Prester Odjel za fiziku
18.12.2019. Kako nastaju priče? izv.prof.dr.sc. Kristian Novak FFRI
11.12.2019. Turizam: jučer, danas, sutra doc.dr.sc. Daniela Soldić Frleta FMTU
04.12.2019. Povodom dana borbe protiv nasilja nad ženama: Obiteljsko nasilje prof.dr. sc. Jasminka Zloković FFRI
03.12.2019. 3D tehnologije za 3.dob izv.prof.dr. sc. Sven Maričić MEDRI
03.04.2019. Uloga baka i djedova u suvremenom djetinjstvu prof.dr.sc. Jasna Krstović UFRI
27.03.2019. Obilazak laboratorija Građevinski fakultet izv.prof.dr.sc. Vanja Travaš GRADRI
05.04.2018. Načelo ravnopravnosti spolova u RH s posebnim naglaskom na tzv. Istambulsku konvenciju prof. dr. sc. Sanja Barić PRAVRI
04.04.2018.  Cijepljenje u svim životnim dobima Dorotea Gastović-Bebić, dr. med. vanjska suradnica
28.03.2018.  Znanstvena psihologija i neke popularne zablude o psihologiji izv. prof. dr. sc. Igor Bajšanski FFRI
29.03.2018. Aktualnost pitanja iz domene filozofije religije za suvremenog čovjeka izv. prof. dr. sc. Aleksandra Golubović FFRI
15.03.2018. Mediji i kapitalizam – mediji u kapitalizmu izv. prof. dr. sc. Hajrudin Hromadžić FFRI
13.03.2018. Kako živjeti s glaukomom mr.sc. Dolores Baričević Mavrinac, dr.med. vanjska suradnica
07.03.2018. Zvukovi prošlosti izv. prof. dr. sc.  Diana Grgurić FFRI
21.02.2018. Vidjeti svijet u zrnu pijeska – poetika i poetičnost fizike izv. prof. dr. sc. Rajka Jurdana Šepić Odjel za fiziku
14.02.2018. Društveni i ekonomski učinci mjera socijalne države doc. dr. sc. Neven Petrović FFRI
07.02.2018. Borba za život – kako se branimo od zaraznih bolesti? doc. dr. sc. Vanda Juranić Lisnić MEDRI
31.01.2018.  Uljudnost i jezik: novi izazovi javne komunikacije izv.prof. dr. sc. Mihaela Matešić FFRI
24.01.2018.  Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture Emina Višnić vanjska suradnica
17.05.2017. Karantene u luci Rijeka doc. dr. sc. Vjekoslav Bakašun, dr.med. vanjski suradnik
22.03.2017. Groblje Kozala mr. sc. Daina Glavočić vanjska suradnica
15.03.2017. Naučiti misliti mr. sc. Branka Milotić Odjel za fiziku
08.03.2017. Istaknute žene Rijeke 19. i 20. stoljeća mr. sc. Daina Glavočić vanjska suradnica
01.03.2017. Kritičko mišljenje doc. dr. sc. Barbara Rončević Zubković FFRI
22.02.2017. Povijesne ceste našega kraja izv. prof. dr. sc. Aleksandra Deluka Tibljaš GRADRI
15.02.2017. Gdje rijeka susreće more – predstavljanje linijskog pravca Slatko i slano (EPK Rijeka 2020) prof. dr. sc. Idis Turato Delta lab
08.02.2017. Urološki problemi – prevencija i liječenje doc. dr. sc. Vladimir Mozetič, dr, med. vanjski suradnik
01.02.2017. Likovna scena međuratne Rijeke mr. sc. Daina Glavočić vanjska suradnica
15.06.2016. Predavanje o gljivama dipl. ing. Ivan Fridrich vanjski suradnik
23.03.2016. Aromaterapija dr.sc. Nina Bašić Marković, dr. med. vanjska suradnica
16.03.2016. Potrošački kodovi – Kako nas proizvodi nastoje osvojiti dr. sc. Bruno Grbac, profesor emeritus EFRI
09.03.2016. zdravstvena pismenost – Imamo novo cjepivo, sad samo moramo naći bolest protiv njega! dr. sc. Danijela Lakošeljac, dr. med. FZSRI
02.03.2016. Zdravstvena pismenost – Apotekar – karika koja nedostaje prof. dr. sc. Tomislav Rukavina MEDRI
24.02.2016. Zdravstvena pismenost – Kako ostati srcem mlad Svjetlana Gašparović Babić, dr. med. vanjska suradnica
17.02.2016. Zdravstvena pismenost – Kako čitati laboratorijski nalaz Vesna Šupak Smolčić, mag. med. Biochem vanjska suradnica
10.02.2016. Zdravstvena pismenost – Ima li loma u komunikaciji između mene i mog loma Arifa Mahmić, dr. med.
Vedrana Sablić Brazzoduro, dr. med.
vanjska suradnica
vanjska suradnica
03.02.2016. Bakalar, pohlepa i ljudska glupost prof. Josip Luzer vanjski suradnik
27.01.2016. Mozak i crijeva – psihosocijalni aspekti probavnih poremećaja prof. dr. sc. Mladenka Tkalčić,
izv.prof. dr. sc. Goran Hauser
FFRI
MEDRI
20.01.2016. Mostovi preko Riječine izv. prof. dr. sc. Ivana Štimac Grandić GRADRI
17.12.2015. Identiteti i kulture granica prof. dr. Nikola Petković FFRI
09.12.2015. Kako najbolje iskorisitti IQ prof. dr. sc. Vladimir Takšić FFRI
14.10.2015. Antička i rano-srednjovjekovna baština Rijeke i Kvarnera dr.sc. Palma Karković Takalić FFRI
07.04.2015. Mikro i nano tehnologije prof. dr. sc. Saša Zelenika RITEH
31.03.2015. Groblje Opatija doc. art. Melinda Kostelac APURI
24.03.2015. Kastavske oporuke iz 18. stoljeća prof. dr. sc. Ines Srdoč Konestra FFRI
17.03.2015. Zašto nam je pravednost važna prof. dr. sc. Zoran Sušanj FFRI
10.03.2015. Pozitivna psihologija – kako postati i ostati sretan red. prof. dr. sc. Ingrid Brdar FFRI
03.03.2015. Istine i zablude o kvaliteti izv.prof. dr. sc. Lara Jelenc EFRI
24.02.2015. Rijeka i Riječani u medicinskoj povijesti prof. dr. sc. Amir Muzur FZSRI
17.02.2015. Što je to biotehnologija? doc. dr. sc. Sandra Kraljević Pavelić Odjel za biotehnologiju
10.02.2015. Zdravstvena pismenost izv. prof. dr. sc. Iva Sorta-Bilajac Turina MEDRI
27.01.2015. Zašto smo nezadovoljni cijenama koje plaćamo? dr. sc. Bruno Grbac, profesor emeritus EFRI
20.01.2015. Grafika – od grafičkog tiska do matrice znanja doc. art. Melinda Kostelac APURI
09.12.2014. Majke i kćeri – odnos koji traje izv. prof. dr. sc. Sanja Smojver-Ažić FFRI
26.03.2014. Boje – prozor u svijet našeg doživljaja svjetlosti prof. dr. sc. Dražen Domijan FFRI
19.03.2014. Što se zapravo događa dok čitamo? doc.dr. sc. Barbara Rončević Zubković FFRI
12.03.2014. Fizikalni principi medicinske dijagnostike izv. prof. dr. sc. Marta Žuvić Odjel za biotehnologiju
05.03.2014. Što utječe na naše reakcije kad kupujemo dr. sc. Bruno Grbac, profesor emeritus EFRI
26.02.2014. Etnografski film između znanosti i umjetnosti doc. dr. sc. Sanja Puljar D’Alessio FFRI
19.02.2014. Život zvijezda izv. prof. dr. sc. Rajka Jurdana FIZIKA
12.02.2014. Prirodna lutrija prof. dr. sc. Boran Berčić FFRI
05.02.2014. Hrvatska – pametni i sposobni ljudi, a nema rezultata. Ponešto o menadžmentu i njegovom nedostatku izv.prof. dr. sc. Lara Jelenc EFRI
29.01.2014. Politički život mrtvog kamena: Transformacija ratnih spomenika u Hrvatskoj od 1990-tih doc. dr. sc. Vjeran Pavlaković FFRI
22.01.2014. Život s bolešću prof. dr. sc. Ivanka Živčić Bečirević FFRI
11.12.2013. Pogled na shvaćanje i istraživanje mozga kroz povijest Anja Petaros, dr. med. vanjska suradnica
16.10.2013. Sport – prevencija rizičnog ponašanja djece i mladih? mr. sc. Zlata Torbarina vanjska suradnica
09.10.2013. Ljudska prava u ustavnopravnom poretku RH prof. dr. sc. Sanja Barić PRAVRI
02.10.2013. Posjet groblju Kozala prof. Maja Brajković vanjska suradnica
15.03.2013. Koristimo li zaista samo 10% mozga? izv.prof. dr. sc. Dražen Domijan FFRI
13.02.2013. Forenzička facijalna rekonstrukcija Anja Petaros, dr. med. vanjska suradnica
06.02.2013. Marketing: da ili ne? dr. sc. Bruno Grbac profesor emeritus EFRI
23.01.2013. Pojava moderne znanosti i sudbina filozofije izv.prof. dr. sc. Predrag Šustar FFRI
05.12.2012. Pogled iz drugog kuta na popularnu glazbu doc. dr. sc. Diana Grgurić FFRI
17.10.2012. Sveučilište 3. generacije – transformacija nužna za društvo znanja prof. dr. sc. Pero Lučin, dr.med. MEDRI
29.03.2012. Marketing: da ili ne? dr. sc. Bruno Grbac, profesor emeritus EFRI
22.03.2012. Laboratorij eksperimentalne psihologije izv.prof. dr. sc. Dražen Domijan FFRI
23.02.2012. Prevare u znanosti prof. dr. sc. Amir Muzur FZSRI
08.02.2012. Emocionalna inteligencija: ponos i dika 3. dobi prof. dr. sc. Vladimir Takšić FFRI
27.01.2012. Znanstveni napredak: društvrene posljedice i etičke dileme prof. dr. sc. Snježana Prijić Samaržija FFRI

Održana predavanja i radionice

05.06.-15.06.2023. Uvod u pčelarstvo Tomislav Pavlešić, dipl. ing. agr. OBRI
11.05.-25.05.2023. Praktična informatika Dejan Ljubobratović, mag. educ. math. et inf. FIDT
13.04.-27.04.2023. Praktična informatika Dejan Ljubobratović, mag. educ. math. et inf. FIDT
12.04.-24.05.2023. Ciklus radionica naprednog slikarstva Omar Lović, mag.art. APURI
12.04.-24.05.2023. Ciklus radionica početnog slikarstva Toni Živković, mag. art. APURI
29.11.-13.12.2022. Uvod u osnove vinarstva Tomislav Pavlešić, dipl. ing. agr. Odjel za biotehnologiju
10.11.-24.11.2022. R E S P E C T – Samopoštovanje i njegovo djelovanje na naše mentalno i tjelesno zdravlje dr. sc. Jasna Hudek Knežević U mirovini (FFRI)
13.10.-27.10.2022. Od kune do eura – razvoj novca i središnjeg bankarstva izv. prof. dr. sc. Bojana Olgić Draženović
doc. dr. sc. Stella Suljić Nikolaj
FFRI
06.04.-18.05.2022. Stalna radionica slikarstva Radovan Kunić, mag.art. APURI
21.04.-05.05.2022. Financijska pismenost Izv. prof. dr. sc. Bojana Olgić Draženović EFRI
05.04.-19.04.2022. Katedrala Sv. Vida doktorand Mario Pintarić mag. hist. art. FFRI
21.10.-01.12.2021. Ciklus radionica naprednog slikarstva Radovan Kunić, mag.art. APURI
21.10.-01.12.2021. Ciklus radionica početnog slikarstva Radovan Kunić, mag.art. APURI
12.10.-02.12.2021. Ciklus predavanja iz psihologije – Emocionalna inteligencija dr. sc. Vladimir Takšić, prof. emer. FFRI
06.04.-04.05.2021. Online ciklus predavanja “Suvremene filozofske teme” prof. dr. sc. Elvio Baccarini FFRI
21.01.-11.03.2021. Online radionica umjetničke fotografije – početna Petra Mrša, mag. art., mag. psih., mag. soc. APURI
21.01.-11.03.2021. Online radionica umjetničke fotografije – napredna Petra Mrša, mag. art., mag. psih., mag. soc. APURI
29.10.-17.12.2020. Online radionica umjetničke fotografije Petra Mrša, mag. art., mag. psih., mag. soc. APURI
18.10.-06.12.2019. Početno slikarstvo Radovan Kunić, mag.art. APURI
14.10.-25.11.2019. Nastavak Početnog slikarstva Radovan Kunić, mag.art. APURI
15.10.-26.11.2019. Nastavak Napredno slikarstvo Radovan Kunić, mag.art. APURI
10.10.-11.12.2019. Zlatno doba života – zdrastvene teme prim. Helena Glibotić Kresina, dr.med. MEDRI
07.05.-21.05.2019. Pomoćne povijesne znanosti prof. Petra Predoević Zadković FFRI
14.03.-25.04.2019. Napredno slikarstvo Radovan Kunić, mag.art. APURI
11.03.-26.04.2019. Početno slikarstvo Radovan Kunić, mag.art. APURI
17.04.-02.05.2019. Matematički origami doc.dr.sc. Marijana Butorac Odjel za matematiku
01.04.-23.04.2019. Radionica Fotografija Petra Mrša, mag.art.
Ivan Vranjić, mag.art.
APURI
APURI
08.11.-20.12.2018. Radionica slikarstva Mirna Kutleša, mag.art. APURI
20.11.-04.12.2018. (I)racionalna psihologija doc.dr.sc. Igor Bajšanski FFRI
30.10.-15.11.2018. RAZVOJ CRKVENOG SVETIŠTA OD 400. DO 1400. dr.sc. Nikolina Belošević FFRI
10.04.-15.05.2018. Uvod u filozofiju religije izv. prof. dr. sc. Aleksandra Golubović FFRI
09.04.-28.05.2018. Radionica Akvarela Mirna Kutleša, mag.art. APURI
09.04.-28.05.2018. Radionica kiparstva (skulptura mali format) doc.mr.art Darija Žmak Kunić
mag.art Silvester Ninić
mag.art Nikola Nenadić
APURI
Vanjski suradnik (APURI)
APURI
08.11.-20.12.2017. Radionica kiparstva doc.mr.art Darija Žmak Kunić
Rino Banko, mag.art.
APURI
Vanjski suradnik (APURI)
23.10.-23.11.2017. Najveći slikari i kipari renesanse i baroka prof. dr. sc. Nina Kudiš
izv.prof. dr. sc. Damir Tulić
FFRI
FFRI
12.04.-24.04.2017. Emocije – zašto postoje i što ako ih skrivamo doc. dr. sc. Asmir Gračanin FFRI
28.03.-16.05.2017. Radionica kiparstva doc.mr.art Darija Žmak Kunić
doc.mr. art. Dražen Vitolović
APURI
APURI
28.03.-11.04.2017. Skriveni Jadran – arheološka antička i ranosrednjovjekovna baština dr. sc. Palma Karković-Takalić FFRI
01.-15.12.2016. Čudesan svijet virusa doc. dr. sc. Igor Jurak Odjel za biotehnologiju
26.10.-08.12.2016. Početni i napredni tečaj slikarstva Mirna Kutleša, mag.art.
Radovan Kunić, mag.art.
APURI
APURI
25.10.-10.11.2016. Umjetničko bogatstvo jadranskih gradova-Katedrale izv.prof. dr. sc. Damir Tulić FFRI
28.04.-25.05.2016. Socijalna i razvojna psih.-stavovi, stereotipi i starenje doc.dr.sc. Barbara Kalebić Maglica
studenti 2.god. psihol.
FFRI
08.04.-20.05.2016. Tečaj slikarstva Mirna Kutleša, mag.art.
Radovan Kunić, mag.art.
APURI
APURI
05.-19.04.2016. Umjetničko bogatstvo jadranskih gradova doc. art. Melinda Kostelac APURI
27.10.-26.11.2015. Biotehnologija i istraživanje lijekova prof. dr. sc. Krešimir Pavelić
izv. prof. dr. sc. Sandra Kraljević Pavelić
doc. dr. sc. Katja Džepina
doc.dr.sc. Ivana Ratkaj
UNIPU
Odjel za biotehnologiju
Vanjska suradnica
Odjel za biotehnologiju
20.10.-01.12.2015. Tečaj Grafike doc. art. Melinda Kostelac APURI
21.04.-21.05.2015. Kulturologija za 3. dob prof. dr. sc. Nikola Petković
doc. dr. sc. Benedikt Perak
dr. sc. Iva Žurić Jakovina
doc. dr. sc. Katarina Peović
Ana Smokrović
Mateja Sinčić
FFRI
FFRI
FFRI
FFRI
FFRI
Vanjska suradnica
21.04.-02.06.2015. Radionica crtanja Boris Sekulić, mag.art.
doc.mr.art. Darija Žmak Kunić
Vanjski suradnik
APURI
28.10.-27.11.2014. Fizika za 3.dob prof. dr. sc. Dijana Dominis Prester
izv. prof. dr. sc. Zoran Kaliman
prof. dr. sc. Predrag Dominis Prester
prof.dr.sc. Zdravko Lenac
izv. prof. dr. sc. Rajka Jurdana-Šepić
mr.sc. Branka Milotić (u mirovini)
doc.dr.sc. Nataša Erceg
doc.dr.sc. Robert Peter
Odjel za fiziku
Odjel za fiziku
Odjel za fiziku
Odjel za fiziku
Odjel za fiziku
Odjel za fiziku
Odjel za fiziku
Odjel za fiziku
28.10.-09.12.2014. Radionica crtanja doc.mr.art. Darija Žmak Kunić APURI
08.04.-13.05.2014. Odabrana poglavlja znanosti o mozgu prof.dr.sc. Daniela Malnar
prof.dr.sc. Vesna Barac-Latas
prof.dr.sc. Dražen Domijan
prof.dr.sc. Mladenka Tkalčić
FZSRI
MEDRI
FFRI
FFRI
08.04.-20.05.2014. Radionica crtanja doc.mr.art. Darija Žmak Kunić APURI
29.10.-10.12.2013. Radionica crtanja doc.mr.art. Dražen Vitolović APURI
22.10.-21.11.2013. Prehrana – izvor zdravlja i bolesti prof. dr. sc. Alen Ružić, dr. med.
prof. dr. sc. Alessandra Pokrajac Bulian
MEDRI
FFRI
17.04.-05.06.2013. Radionica crtanja doc.mr.art. Dražen Vitolović APURI
09.04.-14.05.2013.  Kulturna baština grada Rijeke dr.sc. Tina Bošković Sertić
dr.sc. Maja Brajković
Vanjska suradnica
Vanjska suradnica
06.11-05.12.2012. Radionica crtanja doc.mr.art. Dražen Vitolović APURI
22.10.-26.11.2012. Povijest grada Rijeke prof. dr. sc. Željko Bartulović
dr.sc. Tina Bošković Sertić
PRAVRI
Vanjska suradnica
11.04.-23.05.2012. Religije svijeta doc.dr. sc. Benedikt Perak FFRI
10.04.-21.05.2012. Pisanje u svakodnevnom životu prof.dr.sc. Karol Visinko FFRI
25.10.-29.11.2011. Stvaralačko čitanje i pisanje prof.dr.sc. Karol Visinko FFRI
25.10.-19.11.2011. Hortikultura 2 mr.sc. Zrinka Brajan
mr.sc. Nikolina Krivošić
VELERI
Vanjska suradnica
24.10.-22.11.2011. Društvena etika i bioetika prof. dr. sc. Elvio Baccarini
prof. dr. sc. Amir Muzur
prof. dr. sc. Nada Gosić
izv.prof. dr. sc. Iva Rinčić
dr. sc. Gordana Pelčić dr.med.
FFRI
FZSRI
FZSRI
MEDRI
MEDRI
06.04.-17.05.2011. Hortikultura mr.sc. Zrinka Brajan
mr.sc. Nikolina Krivošić
VELERI
Vanjska suradnica
05.04.-05.05.2011. Odabrana poglavlja iz psihologije prof. dr.sc. Jasna Hudek-Knežević
prof. dr.sc. Ivanka Živčić-Bećirević
prof. dr.sc. Vladimir Takšić
prof. dr.sc. Igor Kardum
prof. dr.sc. Mladenka Tkalčić
prof. dr.sc. Alessandra Pokrajac Bulian
prof. dr.sc. Dražen Domijan
izv.prof.dr.sc. Sanja Smojver-Ažić
EFRI
FFRI
FFRI
FFRI
FFRI
FFRI
FFRI
FFRI
05.04.-05.05.2011. Stvaralačko čitanje i pisanje prof.dr.sc. Karol Visinko FFRI
08.11-08.12.2010. Hortikultura Hrvoje Krivošić, dipl.ing. Vanjski suradnik
08.11.-03.12.2010. Društvena etika i bioetika prof. dr. sc. Elvio Baccarini
prof. dr. sc. Amir Muzur
FFRI
FZSRI
24.03.-28.04.2010. Hortikultura mr.sc. Zrinka Brajan VELERI
23.03.-27.04.2010. Psihologija prof. dr.sc. Jasna Hudek- Knežević
prof. dr.sc. Ivanka Živčić-Bećirević
prof. dr.sc. Vladimir Takšić
prof. dr.sc. Igor Kardum
prof. dr.sc. Mladenka Tkalčić
prof. dr.sc. Alessandra Pokrajac Bulian
prof. dr.sc. Dražen Domijan
izv.prof.dr.sc. Sanja Smojver-Ažić
EFRI
FFRI
FFRI
FFRI
FFRI
FFRI
FFRI
FFRI
09.03.-27.04.2010. Radionica – Kiparstvo doc.mr.art. Darija Žmak Kunić APURI
 07.04.-14.05.2009. Zdravo starenje doc.dr.sc. Suzana Janković, dr.med.
Svjetlana Gašparović Babić, dr.med.
Helena Glibotić Kresina, dr.med.
prof. dr.sc. Jasna Hudek- Knežević
prof. dr.sc. Mladenka Tkalčić
prof. dr.sc. Dražen Domijan
izv.prof.dr.sc. Sanja Smojver-Ažić
vanjska suradnica
vanjska suradnica
MEDRI
EFRI
FFRI
FFRI
FFRI

Arhiva fotografija S3D

 

Dokumenti

accordion-block_3f1a0182768228f37dbd519cde11a6fb

Korisni linkovi

Kontakt

Sveučilište za treću dob

Ulica Radmile Matječić 3
51000 Rijeka

E 3dob@uniri.hr

T +385 51 584 862

Skip to content