SVEUČILIŠTE I DRUŠTVO / SVEUČILIŠTE ZA TREĆU DOB

Sveučilište za treću dob

Sveučilište za treću dob namijenjeno je građanima i građankama Primorsko-goranske županije iznad 55 godina sa završenom srednjom školom ili fakultetom. Edukativni programi u organizaciji Sveučilišta u Rijeci nude neformalni oblik obrazovanja koji osobama treće životne dobi omogućuje stjecanje novih spoznaja i povezivanje stečenoga znanja s osobnim životnim iskustvom. Projekt “Sveučilište za treću dob” nastao je u suradnji s Gradom Rijekom 2009. godine s glavnim ciljem podizanja razine individualne i društvene svijesti, podizanja razine opće motivacije i mentalnoga zdravlja te poboljšanja socijalne inkluzije i kvalitete života. Sveučilište u Rijeci želi brinuti o svojim građanima i omogućiti im uključenost u sveučilišnu zajednicu. Dosad je Sveučilište u Rijeci realiziralo 50+ programa u trajanju od 20 ili 10 školskih sati iz područja hortikulture, zdravlja, prehrane, fizike, neuroznanosti, osobnih financija, psihologije, emocija, kiparstva, crtanja, slikarstva, grafike, religija, stvaralačkoga pisanja, povijesti grada Rijeke, kulturne baštine grada Rijeke, Primorja i sjevernoga Jadrana, povijesti umjetnosti, etike, kulturologije i biotehnologije, … Predavanja se odvijaju u dva ciklusa, proljetnome i jesenskome, a traju 10 ili 20 školskih sati. Pored glavnih ciklusa programa, tijekom cijele godine organiziraju se jednokratna predavanja s različitim temama. Dosad je organizirano preko 80 takvih predavanja. Na predavanjima je ukupno sudjelovalo više od 1000 osoba starijih od 55 godina, prosječno 85 % polaznica (Ž) i 15 % polaznika (M).

Pišite nam na 3dob@uniri.hr ukoliko želite primati obavijesti Sveučilišta za 3.dob.

Treća dob u doba korone

Obavijesti

/25.11.2020./ Kako smo se nekada igrali – prilog za međugeneracijsko razumijevanje

Profesorica Jasna Krstović održala je treće u nizu online raznovrsnih predavanja na kojem smo se prisjetili nekadašnjih igara i toga kako smo se nekada igrali, ali i naučili važne stvari potrebne za međugeneracijsko razumijevanje. Svi zainteresirani za snimku predavanja mogu nam se obratiti mailom.

/19.11.2020./ Čitanje riječkog jezičnog krajolika

Profesorica Diana Stolac održala je drugo u nizu online raznovrsnih predavanja na kojem smo slušali o riječkom jezičnom krajoliku i zanimljivim natpisima. Svi zainteresirani koji se nisu stigli pridružiti, a zanima ih još jedan način čitanja grada mogu nam se javiti na mail te će im se ustupiti snimka istog.


/11.11.2020./ Održano prvo Zoom predavanje 

Profesorica Ana Alebić – Juretić održala je prvo u nizu online raznovrsnih predavanja i to o bivšoj funkciji današnje riječke bolnice. Svi zainteresirani koji se nisu stigli pridružiti predavanju mogu nam se javiti na mail (3dob@uniri.hr) te će im se ustupiti snimka istog.

/3.11.2020./ Predstavljanjem knjige započinje online ciklus raznovrsnih predavanja

Simbolično, 11.11. u 11 sati na Zoom platformi Sveučilišta za 3.dob održat će se prvo u nizu raznovrsnih online predavanja. Svoju knjigu, Mornarička akademija – Civilni značaj vojne ustanove predstavit će prof.dr.sc. Ana Alebić-Juretić (u mirovini). Detaljnije pročitajte O V D J E.


/29.10.2020./ Započela prva online radionica!

Napokon je otvoren virtualni prostor Sveučilišta za 3.dob i to prvom radionicom umjetničke fotografije pod vodstvom Petre Mrše. Radionica se održava na službenoj Zoom platformi Sveučilišta u Rijeci i samo upisani u program imaju pristup radionici. Zahvaljujemo svima na razumijevanju tehničkih uvjeta potrebnih za pohađanje radionice kao i svim zainteresiranima na razumijevanju. Naime, zbog velikog interesa, radionica će se ponoviti i u novom ciklusu sredinom siječnja.

Dobrodošli u naš virtualni prostor 🙂


/21.10.2020./ Za trenutak moglo se zaviriti u kutak povijesti umjetnosti

Katedra za umjetnost starog i srednjeg vijeka Odsjeka za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta u Rijeci organizira međunarodni znanstveni skup naziva Migracije, granice i kontekst u razvoju kasnoantičke i srednjovjekovne umjetnosti. Skup će se održati 23. listopada 2020. online – na Zoom Pro platformi Sveučilišta u Rijeci. Program i detalji pristupa dostupni su na P O V E Z N I C I.


/15.10.2020./ TEFCE: među inicijativama usmjerenim na potebe zajednice i S3D

Sveučilište u Rijeci provodi inicijative usmjerene na potrebe i zahtjeve zajednice. Detaljnom institucionalnom izvješću o angažmanu u zajednici možete pristupiti na poveznici, a mi izdvajamo dio o Sveučilištu za 3.dob:

 


/1.10.2020./ Međunarodni dan starijih osoba

Uvid u rezultate istraživanja o kvaliteti života osoba starije životne dobi u vrijeme lockdowna predstavljene u Gradskoj vijećnici Grada Rijeke na skupu „Osobe starije životne dobi u vrijeme COVID-19 pandemije“ možete dobiti O V D J E.

Međunarodni dan starijih osoba obilježio se skupom naziva Osobe starije životne dobi u vrijeme COVID-19 pandemije koji se održava u Gradskoj vijećnici Grada Rijeke. Ovogodišnja je tema skupa Pandemije: mijenjaju li način na koji se odnosimo prema starosti i starenju?, a predstavili su se rezultati istraživanja o kvaliteti života osoba starije životne dobi u vrijeme mjera uvedenih zbog pandemije COVID-19. U izradi i provedbi upitnika bili su uključeni Grad Rijeka, Filozofski fakultet u Rijeci, Dom zdravlja PGŽ, Nastavni zavod za javno zdravstvo PGŽ, Matica umirovljenika grada Rijeke, Dom za starije osobe Kantrida kao i naši polaznici Sveučilišta za 3.dob. Organizatori: Grad Rijeka, u suradnji s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo PGŽ, Filozofskim fakultetom u Rijeci, Domom zdravlja PGŽ te Primorsko-goranskom županijom. Skup se organizira u sklopu projekta Rijeka – Zdravi grad.


/24.9.2020./ Znanstveni skup: COVID-19 PORUKE

Sveučilište u Rijeci i Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti – Zavod za biomedicinske znanosti u Rijeci organiziraju Interdisciplinarni znanstveni skup COVID-19 PORUKE. Prvi od pet jednodnevnih ciklusa možete pratiti O V D J E. Govornici su vrsni stručnjaci, neki od kojih su predavali upravo u programu Sveučilišta za 3.dob (Stipan Jonjić, Ivan Đikić, Bojan Polić, Pero Lučin, Igor Jurak, Daniel Rukavina, Tomislav Rukavina, Vanda Juranić Lisnić, …).


/22.9.2020./ Prilagođavamo se, pripremamo online program. Detaljnije uskoro, hvala Vam na strpljenju!

/7.9.2020./ Zašto je važno učiti u starijoj dobi pročitajte OVDJE.


/1. srpanj 2020./ U HARTERU NA KVARTERU

Polaznici Sveučilišta za 3.dob 27. lipnja 2020. sudjelovali su na javnom događanju Mjesnog odbora Hartera, zajednice u nastajanju – Kvartera, kao dio projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, a u sklopu programskog pravca Slatko i slano. Osvrt polaznika možete pročitati OVDJE.


/27.3.2020./ Predavanja i radionice svakako nije moguće nadomjestiti, ali nastojimo vam isporučiti što bolji zamjenski sadržaj. PSvi zainteresirani koji još nisu na našoj mailing listi molimo da nam se obrate putem maila 3dob@uniri.hr. Upoznali smo vas sa Sveučilišnom volonterskom mrežom , na raspolaganju su vam psihološki savjeti, a pozivamo vas da nam šaljete kreativne radove koje ćemo objaviti.


/23.3.2020./ Suočeni smo s novonastalom situacijom koja mijenja naše živote. Obratite se UNIRI volonterskoj mreži ukoliko vam je potrebna pomoć, a za prevladavanje psihičkih poteškoća uobičajenih za ovakve situacije, među dokumentima možete pronaći Brošuru o mentalnom zdravlju.


/ožujak 2020./ Odgođen je program Suvremene filozofske teme – od odgoja do Brexita i cijeli Proljetni ciklus predavanja.


/28.2.2020./ Upisi i ciklus predavanja se vrše putem e-maila (na 3.dob@uniri.hr pošaljite nam podatke potrebne za upis: 1. Ime i prezime 2. Godište 3. Stručna sprema 4. Adresa 5. e-mail kontakt 6. Telefon kontakt. Po potvrdi upisa dobit ćete primjer uplatnice.) PROGRAM predavanja možete preuzeti OVDJE.


/26.2.2020./ Završen je ciklus kratkih besplatnih predavanja

Od 3.12.2019. do 26.2.2020. održano je ukupno 12 predavanja na kojima je sudjelovalo preko 200 polaznika i polaznica!


/10.12.2019./ Podjelom potvrda i otvorenjem izložbe završio je Jesenji ciklus predavanja.


/1.10.2019./ Obilježavanjem Međunarodnog dana starijih osoba na Korzu smo u utorak predstavili jesenji program kao i dosadašnji rad Sveučilišta za 3.dob koje ove godine obilježava 10 godina postojanja. Jubilarna akademska godina obilježena je i prigodnim kalendarom Sveučilišta za 3.dob kojeg možete preuzeti OVDJE.

/Rujan, 2019./ Raspored jesenjeg i proljetnog ciklusa predavanja 2019/2020 dostupan je OVDJE.

 

Online ciklus predavanja 2020

/25.11.2020./ Kako smo se nekad igrali

Predavanje prof. dr. sc. Jasne Krstović održat će se u srijedu, 25.11. u 13 sati na Zoom platformi Sveučilišta za 3.dob. Najavu predavanja možete pročitati O V D J E.

Predavanju se u srijedu priključujete putem ove direktne P O V E Z N I C E. (Zainteresiranima koji ne mogu prisustvovati, po upitu će se ustupiti snimka predavanja).


/19.11.2020./ Čitanje grada – riječki jezični krajolik

Predavanje prof. dr. sc. Diane Stolac održat će se u četvrtak, 19.11. u 12 sati na Zoom platformi Sveučilišta za 3.dob. Najavu možete pročitati OVDJE.

Predavanju se u četvrtak priključujete putem ove direktne P O V E Z N I C E. Napomena: zainteresiranima koji ne mogu prisustvovati Zoom predavanju, po upitu će se ustupiti snimka istog.


/11.11.2020./ Mornarička akademija – Civilni značaj vojne ustanove, predstavljanje knjige, prof.dr.sc. Ana Alebić-Juretić. Predavanje će se održati 11.11. u 11 sati na Zoom platformi Sveučilišta za 3.dob. Najavu pročitajte O V D J E.

Predavanju se priključujete putem ove P O V E Z N I C E.


/30.10.2020./ Najava online ciklusa predavanja

Radionicom fotografije započeo je ovogodišnji poseban ciklus predavanja u virtualnom prostoru. Raspored programa nismo objavili kao prijašnjih godina, već ćemo zbog okolnosti, predavanja i cikluse najavljivati pojedinačno. Zato smo pripremili poseban dio programa “Za trenutak” kojim u trenutak, jednim klikom možete pristupiti raznovrsnim temama:

Kutak Festivala znanosti sa najzanimljivijim temama ovogodišnjeg Festivala znanosti (predavanja).

Kutak Psihologije zrele dobi i starenja (posteri).

Kutak arhivskih predavanja i prezentacija S3D.

(Kutak povijesti umjetnosti bio je limitirano dostupan za pristup međunarodnom skupu.)

…Za trenutak doći će i neki novi kutak…

 

NAJAVA ONLINE PROGRAMA:

Nadolazeću zimu moći ćete skratiti uz kratak ciklus predavanja iz filozofije profesora Baccarinija, a cikluse ćemo, kao i do sada, spajati raznovrsnim pojedinačnim predavanjima tako da nas uskoro očekuje:

Predstavljanje knjige: Mornarička akademija – Civilni značaj vojne ustanove, prof. dr. sc. Ana Alebić Juretić (u mirovini)

Predavanja: Suvremeno djetinstvo kao odgojni izazov Kako smo se nekad igrali – prilog za međugeneracijsko razumijevanje, prof. dr. sc. Jasne Krstović (u mirovini)

Predavanje: 5G mreža i utjecaj na zdravlje, istine i zablude, prof. dr. sc. Ivice Orlića (u mirovini)

Predavanje: Vremenski stroj – strijela vremena, prof. dr. sc. Rajke Jurdane Šepić.

Predavanja najavljujemo na mrežnoj stranici S3D, kao i putem maila pa sve zainteresirane pozivamo da svakako prate obavijesti!

Veselimo se druženju u našem virtualnom prostoru!

Online radionica umjetničke fotografije – U TIJEKU

22.10.2020.

Zbog kvalitetnog rada, broj polaznika je ograničen i RADIONICA JE POPUNJENA! (Zbog velikog broja zainteresiranih, istu ćemo ponoviti u novom ciklusu.) Hvala na razumijevanju!

20.10.2020.

Započeli su prvi upisi u ovogodišnji, poseban, online program Sveučilišta za 3.dob.

Prva na online rasporedu jest Online radionica umjetničke fotografije (29.10.-17.12.) koja se održava u realnom vremenu, sinkronoj komunikaciji s profesoricom Petrom Mršom (APURI). Za sudjelovanje na radionici potrebno Vam je računalo, Internet i kamera/mikrofon. Prijave zaprimamo do 28.10.2020., a radionica započinje 29.10. u 18 sati!

Zainteresirani nam se javljaju mailom na 3dob@uniri.hr, potvrđuju da imaju sve potrebno za sudjelovanje na radionici i dostavljaju podatke potrebne za upis. Detalje o radionici umjetničke fotografije proučite O V D J E.

ZA TRENUTAK: zavirite u kutak Gradske knjižnice Rijeka

/11.11.2020./ Kutak GKRI – aktualno predavanje o 5G mreži

Za trenutak dostupno vam je predavanje prof. dr. sc. Ivice Orlića o aktualnoj temi.

Prof. dr. sc. Ivica, Ivo Orlic redoviti je profesor Odjela za Fiziku Sveučilišta u Rijeci u mirovini.  Ovaj eksperimentalni nuklearni fizičar s dugogodišnjim međunarodnim iskustvom u predavanju prenosi svoje znanje o zračenjima, o tehnologijama i utjecaju zračenja na ljudsko tijelo. Naime, utjecaju tih nevidljivih, ali sveprisutnih zračenja  danonoćno smo izloženi i to u svakom pa i najintimnijem kutku naših domova i ureda. U svom predavanju profesor odgovara na pitanja:

 • Što je to mikrovalno zračenje i koja je razlika između 3G, 4G i 5G mreža?
 • Koja je infrastruktura potrebna za 5G mreže te što dobivamo, a što gubimo s 5G mrežom?
 • O štetnosti mikrovalnog zračenja na naše zdravlje i općenito na naš okoliš, a posebno na pčele?

Predavanju naziva 5G mreža i utjecaj na zdravlje, istine i zablude možete pristupiti ovdje:

Ukoliko imate pitanja, profesoru se možete obratiti mailom: ivo.orlic@gmail.com

 

ZA TRENUTAK: zavirite u kutak Festivala znanosti 2020

ZA TRENUTAK: zavirite u kutak PSIHOLOGIJE ZRELE DOBI I STARENJA

/16. lipanj 2020./

Studentice i studenti 2. godine preddiplomskog studija Psihologije (Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci) u sklopu seminara iz kolegija Psihologija zrele dobi i starenja izradili su stručne postere raznovrsne tematike. Za trenutak, klikom na pojedinu temu otvarate pojedini poster:

 1. Tjelesna aktivnost i starenje
 2. Bračni odnosi
 3. Subjektivna dob
 4. Kriza srednjih godina
 5. Kvaliteta života
 6. Slika tijela
 7. Međunarodne razlike u starenju
 8. Sindrom praznog gnijezda
 9. Seksualnost
 10. Spavanje
 11. Ponašanje u prometu
 12. Emocije
 13. Prijateljstvo
 14. Zatvorenici starije dobi
 15. Starenje i stereotipi
 16. Alkoholizam
 17. Životinje
 18. Dugovječnost
 19. Učenje vještina
 20. Videoigre

ZA TERNUTAK: kutak arhivskih predavanja i prezentacija Sveučilišta za 3.dob

/ožujak – svibanj 2020/

S3D u izolaciji je online. Predavanja i radionice svakako nije moguće nadomjestiti, ali nastojimo vam isporučiti što bolji zamjenski sadržaj. Za trenutak, klikom na temu, dostupna su vam arhivska predavanja i prezentacije:

Doživjeti Stotu

Alergije

Online predavanja Filozofija i Psihologija

Kreativne ideje

Hortikultura

Online radionice – SLIKARSTVO

Filozofija politike – uloga eksperata

 

 

Kreativni kutak u doba korone

Pravo je vrijeme da sve naučeno na slikarskim i fotografskim radionicama Sveučilišta za 3.dob primijenimo u praksi. Ovako to rade neke od naših polaznica:

Vaša poezija i proza:

1. Franko Demark: Priče u doba korone

2. Ana Alebic-Juretic: Život u doba karantene

3. Biserka Vuković: Poezija i proza

Zahvale polaznika na podršci tijekom pandemije

Arhiva fotografija S3D

Dokumenti

accordion-block_5c8f7535ec5e3

Korisni linkovi

Kontakt

Sveučilište za 3.dob

Ulica Radmile Matječić 3 51000 Rijeka

Svečilište za treću dob

3dob@uniri.hr

+3851 584 860

Skip to content