SVEUČILIŠTE I DRUŠTVO / SVEUČILIŠTE ZA TREĆU DOB

Sveučilište za treću dob

Sveučilište za treću dob namijenjeno je građanima i građankama Primorsko-goranske županije iznad 55 godina sa završenom srednjom školom ili fakultetom. Edukativni programi u organizaciji Sveučilišta u Rijeci nude neformalni oblik obrazovanja koji osobama treće životne dobi omogućuje stjecanje novih spoznaja i povezivanje stečenoga znanja s osobnim životnim iskustvom. Projekt “Sveučilište za treću dob” nastao je u suradnji s Gradom Rijekom 2009. godine s glavnim ciljem podizanja razine individualne i društvene svijesti, podizanja razine opće motivacije i mentalnoga zdravlja te poboljšanja socijalne inkluzije i kvalitete života. Sveučilište u Rijeci želi brinuti o svojim građanima i omogućiti im uključenost u sveučilišnu zajednicu. Dosad je Sveučilište u Rijeci realiziralo 50+ programa u trajanju od 20 ili 10 školskih sati iz područja hortikulture, zdravlja, prehrane, fizike, neuroznanosti, osobnih financija, psihologije, emocija, kiparstva, crtanja, slikarstva, grafike, religija, stvaralačkoga pisanja, povijesti grada Rijeke, kulturne baštine grada Rijeke, Primorja i sjevernoga Jadrana, povijesti umjetnosti, etike, kulturologije i biotehnologije, … Predavanja se odvijaju u dva ciklusa, proljetnome i jesenskome, a traju 10 ili 20 školskih sati. Pored glavnih ciklusa programa, tijekom cijele godine organiziraju se jednokratna predavanja s različitim temama. Dosad je organizirano preko 80 takvih predavanja. Na predavanjima je ukupno sudjelovalo više od 1000 osoba starijih od 55 godina, prosječno 85 % polaznica (Ž) i 15 % polaznika (M).

Pišite nam na 3dob@uniri.hr ukoliko želite primati obavijesti Sveučilišta za 3.dob.

Treća dob u doba korone

Online ciklus predavanja 2020/2021

/10.3.2021./ Life on Mars? (Život na Marsu?)

Predavanje Tomislava Jurkića održat će se u srijedu 10.3. u 17 sati na Zoom platformi Sveučilišta za 3.dob. Najavu predavanja možete pročitati O V D J E.

Predavanju se u četvrtak priključujete putem ove direktne P O V E Z N I C E. (ID: 514 173 1332, Pass: 500502)

Zainteresiranima koji ne mogu prisustvovati, po upitu će se ustupiti snimka predavanja.


/4.3.2021./ Strijela vremena

Predavanje prof. dr. sc. Rajke Jurdane Šepić održat će se u četvtak, 4.3. u 17 sati na Zoom platformi Sveučilišta za 3.dob. Najavu predavanja možete pročitati O V D J E.

Predavanju se u četvrtak priključujete putem ove direktne P O V E Z N I C E. (ID: 997 6270 2751, Pass: 118649)

Zainteresiranima koji ne mogu prisustvovati, po upitu će se ustupiti snimka predavanja.


/25.11.2020./ Kako smo se nekad igrali

Predavanje prof. dr. sc. Jasne Krstović održat će se u srijedu, 25.11. u 13 sati na Zoom platformi Sveučilišta za 3.dob. Najavu predavanja možete pročitati O V D J E.

Predavanju se u srijedu priključujete putem ove direktne P O V E Z N I C E. (Zainteresiranima koji ne mogu prisustvovati, po upitu će se ustupiti snimka predavanja).


/19.11.2020./ Čitanje grada – riječki jezični krajolik

Predavanje prof. dr. sc. Diane Stolac održat će se u četvrtak, 19.11. u 12 sati na Zoom platformi Sveučilišta za 3.dob. Najavu možete pročitati OVDJE.

Predavanju se u četvrtak priključujete putem ove direktne P O V E Z N I C E. Napomena: zainteresiranima koji ne mogu prisustvovati Zoom predavanju, po upitu će se ustupiti snimka istog.


/11.11.2020./ Mornarička akademija – Civilni značaj vojne ustanove, predstavljanje knjige, prof.dr.sc. Ana Alebić-Juretić. Predavanje će se održati 11.11. u 11 sati na Zoom platformi Sveučilišta za 3.dob. Najavu pročitajte O V D J E.

Predavanju se priključujete putem ove P O V E Z N I C E.


/30.10.2020./ Najava online ciklusa predavanja

Radionicom fotografije započeo je ovogodišnji poseban ciklus predavanja u virtualnom prostoru. Raspored programa nismo objavili kao prijašnjih godina, već ćemo zbog okolnosti, predavanja i cikluse najavljivati pojedinačno. Zato smo pripremili poseban dio programa “Za trenutak” kojim u trenutak, jednim klikom možete pristupiti raznovrsnim temama:

Kutak Festivala znanosti sa najzanimljivijim temama ovogodišnjeg Festivala znanosti (predavanja).

Kutak Psihologije zrele dobi i starenja (posteri).

Kutak arhivskih predavanja i prezentacija S3D.

(Kutak povijesti umjetnosti bio je limitirano dostupan za pristup međunarodnom skupu.)

…Za trenutak doći će i neki novi kutak…

 

NAJAVA ONLINE PROGRAMA:

Nadolazeću zimu moći ćete skratiti uz kratak ciklus predavanja iz filozofije profesora Baccarinija, a cikluse ćemo, kao i do sada, spajati raznovrsnim pojedinačnim predavanjima tako da nas uskoro očekuje:

Predstavljanje knjige: Mornarička akademija – Civilni značaj vojne ustanove, prof. dr. sc. Ana Alebić Juretić (u mirovini)

Predavanja: Suvremeno djetinstvo kao odgojni izazov Kako smo se nekad igrali – prilog za međugeneracijsko razumijevanje, prof. dr. sc. Jasne Krstović (u mirovini)

Predavanje: 5G mreža i utjecaj na zdravlje, istine i zablude, prof. dr. sc. Ivice Orlića (u mirovini)

Predavanje: Vremenski stroj – strijela vremena, prof. dr. sc. Rajke Jurdane Šepić.

Predavanja najavljujemo na mrežnoj stranici S3D, kao i putem maila pa sve zainteresirane pozivamo da svakako prate obavijesti!

Veselimo se druženju u našem virtualnom prostoru!

Obavijesti

/17.12.2020./ Uspješno je završena prva online radionica Umjetničke fotografije čije radove možete pogledati u Virtualnoj izložbi izabranih radova polaznica i polaznika radionice Umjetničke fotografije na našoj mrežnoj stranici. 

/25.11.2020./ Kako smo se nekada igrali – prilog za međugeneracijsko razumijevanje

Profesorica Jasna Krstović održala je treće u nizu online raznovrsnih predavanja na kojem smo se prisjetili nekadašnjih igara i toga kako smo se nekada igrali, ali i naučili važne stvari potrebne za međugeneracijsko razumijevanje. Svi zainteresirani za snimku predavanja mogu nam se obratiti mailom.

/19.11.2020./ Čitanje riječkog jezičnog krajolika

Profesorica Diana Stolac održala je drugo u nizu online raznovrsnih predavanja na kojem smo slušali o riječkom jezičnom krajoliku i zanimljivim natpisima. Svi zainteresirani koji se nisu stigli pridružiti, a zanima ih još jedan način čitanja grada mogu nam se javiti na mail te će im se ustupiti snimka istog.


/11.11.2020./ Održano prvo Zoom predavanje 

Profesorica Ana Alebić – Juretić održala je prvo u nizu online raznovrsnih predavanja i to o bivšoj funkciji današnje riječke bolnice. Svi zainteresirani koji se nisu stigli pridružiti predavanju mogu nam se javiti na mail (3dob@uniri.hr) te će im se ustupiti snimka istog.

/3.11.2020./ Predstavljanjem knjige započinje online ciklus raznovrsnih predavanja

Simbolično, 11.11. u 11 sati na Zoom platformi Sveučilišta za 3.dob održat će se prvo u nizu raznovrsnih online predavanja. Svoju knjigu, Mornarička akademija – Civilni značaj vojne ustanove predstavit će prof.dr.sc. Ana Alebić-Juretić (u mirovini). Detaljnije pročitajte O V D J E.


/29.10.2020./ Započela prva online radionica!

Napokon je otvoren virtualni prostor Sveučilišta za 3.dob i to prvom radionicom umjetničke fotografije pod vodstvom Petre Mrše. Radionica se održava na službenoj Zoom platformi Sveučilišta u Rijeci i samo upisani u program imaju pristup radionici. Zahvaljujemo svima na razumijevanju tehničkih uvjeta potrebnih za pohađanje radionice kao i svim zainteresiranima na razumijevanju. Naime, zbog velikog interesa, radionica će se ponoviti i u novom ciklusu sredinom siječnja.

Dobrodošli u naš virtualni prostor 🙂


/21.10.2020./ Za trenutak moglo se zaviriti u kutak povijesti umjetnosti

Katedra za umjetnost starog i srednjeg vijeka Odsjeka za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta u Rijeci organizira međunarodni znanstveni skup naziva Migracije, granice i kontekst u razvoju kasnoantičke i srednjovjekovne umjetnosti. Skup će se održati 23. listopada 2020. online – na Zoom Pro platformi Sveučilišta u Rijeci. Program i detalji pristupa dostupni su na P O V E Z N I C I.


/15.10.2020./ TEFCE: među inicijativama usmjerenim na potebe zajednice i S3D

Sveučilište u Rijeci provodi inicijative usmjerene na potrebe i zahtjeve zajednice. Detaljnom institucionalnom izvješću o angažmanu u zajednici možete pristupiti na poveznici, a mi izdvajamo dio o Sveučilištu za 3.dob:

 


/1.10.2020./ Međunarodni dan starijih osoba

Uvid u rezultate istraživanja o kvaliteti života osoba starije životne dobi u vrijeme lockdowna predstavljene u Gradskoj vijećnici Grada Rijeke na skupu „Osobe starije životne dobi u vrijeme COVID-19 pandemije“ možete dobiti O V D J E.

Međunarodni dan starijih osoba obilježio se skupom naziva Osobe starije životne dobi u vrijeme COVID-19 pandemije koji se održava u Gradskoj vijećnici Grada Rijeke. Ovogodišnja je tema skupa Pandemije: mijenjaju li način na koji se odnosimo prema starosti i starenju?, a predstavili su se rezultati istraživanja o kvaliteti života osoba starije životne dobi u vrijeme mjera uvedenih zbog pandemije COVID-19. U izradi i provedbi upitnika bili su uključeni Grad Rijeka, Filozofski fakultet u Rijeci, Dom zdravlja PGŽ, Nastavni zavod za javno zdravstvo PGŽ, Matica umirovljenika grada Rijeke, Dom za starije osobe Kantrida kao i naši polaznici Sveučilišta za 3.dob. Organizatori: Grad Rijeka, u suradnji s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo PGŽ, Filozofskim fakultetom u Rijeci, Domom zdravlja PGŽ te Primorsko-goranskom županijom. Skup se organizira u sklopu projekta Rijeka – Zdravi grad.


/24.9.2020./ Znanstveni skup: COVID-19 PORUKE

Sveučilište u Rijeci i Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti – Zavod za biomedicinske znanosti u Rijeci organiziraju Interdisciplinarni znanstveni skup COVID-19 PORUKE. Prvi od pet jednodnevnih ciklusa možete pratiti O V D J E. Govornici su vrsni stručnjaci, neki od kojih su predavali upravo u programu Sveučilišta za 3.dob (Stipan Jonjić, Ivan Đikić, Bojan Polić, Pero Lučin, Igor Jurak, Daniel Rukavina, Tomislav Rukavina, Vanda Juranić Lisnić, …).


/22.9.2020./ Prilagođavamo se, pripremamo online program. Detaljnije uskoro, hvala Vam na strpljenju!

/7.9.2020./ Zašto je važno učiti u starijoj dobi pročitajte OVDJE.


/1. srpanj 2020./ U HARTERU NA KVARTERU

Polaznici Sveučilišta za 3.dob 27. lipnja 2020. sudjelovali su na javnom događanju Mjesnog odbora Hartera, zajednice u nastajanju – Kvartera, kao dio projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, a u sklopu programskog pravca Slatko i slano. Osvrt polaznika možete pročitati OVDJE.


/27.3.2020./ Predavanja i radionice svakako nije moguće nadomjestiti, ali nastojimo vam isporučiti što bolji zamjenski sadržaj. PSvi zainteresirani koji još nisu na našoj mailing listi molimo da nam se obrate putem maila 3dob@uniri.hr. Upoznali smo vas sa Sveučilišnom volonterskom mrežom , na raspolaganju su vam psihološki savjeti, a pozivamo vas da nam šaljete kreativne radove koje ćemo objaviti.


/23.3.2020./ Suočeni smo s novonastalom situacijom koja mijenja naše živote. Obratite se UNIRI volonterskoj mreži ukoliko vam je potrebna pomoć, a za prevladavanje psihičkih poteškoća uobičajenih za ovakve situacije, među dokumentima možete pronaći Brošuru o mentalnom zdravlju.


/ožujak 2020./ Odgođen je program Suvremene filozofske teme – od odgoja do Brexita i cijeli Proljetni ciklus predavanja.


/28.2.2020./ Upisi i ciklus predavanja se vrše putem e-maila (na 3.dob@uniri.hr pošaljite nam podatke potrebne za upis: 1. Ime i prezime 2. Godište 3. Stručna sprema 4. Adresa 5. e-mail kontakt 6. Telefon kontakt. Po potvrdi upisa dobit ćete primjer uplatnice.) PROGRAM predavanja možete preuzeti OVDJE.


/26.2.2020./ Završen je ciklus kratkih besplatnih predavanja

Od 3.12.2019. do 26.2.2020. održano je ukupno 12 predavanja na kojima je sudjelovalo preko 200 polaznika i polaznica!


/10.12.2019./ Podjelom potvrda i otvorenjem izložbe završio je Jesenji ciklus predavanja.


/1.10.2019./ Obilježavanjem Međunarodnog dana starijih osoba na Korzu smo u utorak predstavili jesenji program kao i dosadašnji rad Sveučilišta za 3.dob koje ove godine obilježava 10 godina postojanja. Jubilarna akademska godina obilježena je i prigodnim kalendarom Sveučilišta za 3.dob kojeg možete preuzeti OVDJE.

/Rujan, 2019./ Raspored jesenjeg i proljetnog ciklusa predavanja 2019/2020 dostupan je OVDJE.

 

Online radionica umjetničke fotografije – Završeno!

17.12.2020.

Završna prezentacija radova održana je na zadnjem terminu prve online radionice Umjetničke fotografije, u četvrtak, 17.12.2020. od 19.30 do 21.30 sati na Zoom platformi Sveučilišta za 3.dob. Prezentaciji su prisustvovali i prijatelji te obitelji polaznica i polaznika kao njihovi gosti.

Polaznice i polaznici radionice kroz osam tjedana uspješno su savladali tehničke karakteristike, upoznavanje i kontroliranje aparata, te su usvojili praktičan rad na fotografijama i mogućnost izražavanja kompleksnijih tema kroz serije fotografija. Završna prezentacija uključivala je presjek njihovih najboljih radova koje je odabrala voditeljica radionice Petra Mrša, asistentica Fotografije na APURI. Uz presjek odličnih fotografija, polaznice i polaznici sa sjetom su se prisjetili i svojih putovanja, nadajući se da će uskoro na nekim dalekim mjestima moći primijeniti naučeno i fotografirati putopisne, ali i umjetničke fotografije.

Odabrani radovi nastali su za vrijeme, ali i prije pandemije te su fotografirani uglavnom digitalnim fotoaparatima, ali i mobitelima. Zbog okolnosti, izložbu odabranih radova donosimo u virtualnoj izložbi na mrežnoj stranici Sveučilišta za 3.dob.

22.10.2020.

Zbog kvalitetnog rada, broj polaznika je ograničen i RADIONICA JE POPUNJENA! (Zbog velikog broja zainteresiranih, istu ćemo ponoviti u novom ciklusu.) Hvala na razumijevanju!

20.10.2020.

Započeli su prvi upisi u ovogodišnji, poseban, online program Sveučilišta za 3.dob.

Prva na online rasporedu jest Online radionica umjetničke fotografije (29.10.-17.12.) koja se održava u realnom vremenu, sinkronoj komunikaciji s profesoricom Petrom Mršom (APURI). Za sudjelovanje na radionici potrebno Vam je računalo, Internet i kamera/mikrofon. Prijave zaprimamo do 28.10.2020., a radionica započinje 29.10. u 18 sati!

Zainteresirani nam se javljaju mailom na 3dob@uniri.hr, potvrđuju da imaju sve potrebno za sudjelovanje na radionici i dostavljaju podatke potrebne za upis. Detalje o radionici umjetničke fotografije proučite O V D J E.

Virtualna izložba izabranih radova polaznica i polaznika radionice Umjetničke fotografije

Polaznice i polaznici prve online radionice Umjetnička fotografija  uspješno su savladali praktičan rad na fotografijama. Presjekom odličnih fotografija, u odabiru voditeljice radionice Petre Mrše, prisjećamo se putovanja, ali zavirujemo u detalje koji nas okružuju, od žive do mrtve prirode, nadajući se da ćemo uskoro na nekim dalekim mjestima moći primijeniti naučeno i fotografirati putopisne, ali i umjetničke fotografije.

Odabrani radovi nastali su za vrijeme, ali i prije pandemije te su fotografirani uglavnom digitalnim fotoaparatima, ali i mobitelima. Zbog okolnosti, izložbu odabranih radova donosimo u ovoj virtualnoj izložbi.

 

Franko Demark

 

Dragica Kružić

 

Alenka Žic

 

Josip Antić

 

Vladimir Jelić

 

Ljiljana Dorčić

 

Manon Giron

 

Drenka Vukovojac

 

Zvonko Rosandić

 

ZA TRENUTAK: zavirite u kutak Gradske knjižnice Rijeka

/11.11.2020./ Kutak GKRI – aktualno predavanje o 5G mreži

Za trenutak dostupno vam je predavanje prof. dr. sc. Ivice Orlića o aktualnoj temi.

Prof. dr. sc. Ivica, Ivo Orlic redoviti je profesor Odjela za Fiziku Sveučilišta u Rijeci u mirovini.  Ovaj eksperimentalni nuklearni fizičar s dugogodišnjim međunarodnim iskustvom u predavanju prenosi svoje znanje o zračenjima, o tehnologijama i utjecaju zračenja na ljudsko tijelo. Naime, utjecaju tih nevidljivih, ali sveprisutnih zračenja  danonoćno smo izloženi i to u svakom pa i najintimnijem kutku naših domova i ureda. U svom predavanju profesor odgovara na pitanja:

 • Što je to mikrovalno zračenje i koja je razlika između 3G, 4G i 5G mreža?
 • Koja je infrastruktura potrebna za 5G mreže te što dobivamo, a što gubimo s 5G mrežom?
 • O štetnosti mikrovalnog zračenja na naše zdravlje i općenito na naš okoliš, a posebno na pčele?

Predavanju naziva 5G mreža i utjecaj na zdravlje, istine i zablude možete pristupiti ovdje:

Ukoliko imate pitanja, profesoru se možete obratiti mailom: ivo.orlic@gmail.com

 

ZA TRENUTAK: zavirite u kutak Festivala znanosti 2020

ZA TRENUTAK: zavirite u kutak PSIHOLOGIJE ZRELE DOBI I STARENJA

/16. lipanj 2020./

Studentice i studenti 2. godine preddiplomskog studija Psihologije (Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci) u sklopu seminara iz kolegija Psihologija zrele dobi i starenja izradili su stručne postere raznovrsne tematike. Za trenutak, klikom na pojedinu temu otvarate pojedini poster:

 1. Tjelesna aktivnost i starenje
 2. Bračni odnosi
 3. Subjektivna dob
 4. Kriza srednjih godina
 5. Kvaliteta života
 6. Slika tijela
 7. Međunarodne razlike u starenju
 8. Sindrom praznog gnijezda
 9. Seksualnost
 10. Spavanje
 11. Ponašanje u prometu
 12. Emocije
 13. Prijateljstvo
 14. Zatvorenici starije dobi
 15. Starenje i stereotipi
 16. Alkoholizam
 17. Životinje
 18. Dugovječnost
 19. Učenje vještina
 20. Videoigre

ZA TERNUTAK: kutak arhivskih predavanja i prezentacija Sveučilišta za 3.dob

/ožujak – svibanj 2020/

S3D u izolaciji je online. Predavanja i radionice svakako nije moguće nadomjestiti, ali nastojimo vam isporučiti što bolji zamjenski sadržaj. Za trenutak, klikom na temu, dostupna su vam arhivska predavanja i prezentacije:

Doživjeti Stotu

Alergije

Online predavanja Filozofija i Psihologija

Kreativne ideje

Hortikultura

Online radionice – SLIKARSTVO

Filozofija politike – uloga eksperata

 

 

Kreativni kutak u doba korone

Pravo je vrijeme da sve naučeno na slikarskim i fotografskim radionicama Sveučilišta za 3.dob primijenimo u praksi. Ovako to rade neke od naših polaznica:

Vaša poezija i proza:

1. Franko Demark: Priče u doba korone

2. Ana Alebic-Juretic: Život u doba karantene

3. Biserka Vuković: Poezija i proza

Zahvale polaznika na podršci tijekom pandemije

Održana kratka raznovrsna predavanja

Datum Naziv Predavačica/Predavač Sastavnica
4.3.2021. Strijela vremena prof.dr.sc. Rajka Jurdana Šepić Odjel za fiziku
25.11.2020. Kako smo se nekad igrali – prilog međugeneracijskom razumijevanju prof.dr.sc. Jasna Krstović UFRI
19.11.2020. Čitanje grada – riječki jezični krajolik prof.dr.sc. Diana Stolac FFRI
11.11.2020. Mornarička akademija Civilni značaj vojne ustanove – predstavljanje knjige prof.dr.sc. Ana Alebić-Juretić MEDRI
26.02.2020. Svjesnost u svakodnevnom životu (mindfulness-metoda smoregulacije bolesti) prof.dr.sc.Tomislav Rukavina, dr.med. MEDRI
19.02.2020. Povodom Dana društvene pravde: Sloboda govora i govor mržnje doc.dr.sc. Nebojša Zelić FFRI
13.02.2020. Što rade umirovljeni liječnici – predstavljanje knjige Umirovljeni riječki liječnici Zlata Modrušan Mozetič, umirov. pedijatrica vanjska suradnica
12.02.2020. Povijesni razvoj turizma obalnog dijela istarskog poluotoka izv. prof. dr. sc. Elena Rudan FMTU
06.02.2020. Aktualno predavanje – Čuda prirode – Koronavirusi izv.prof.dr.sc. Igor Jurak Odjel za biotehnologiju
05.02.2020. Kabinet vještina i simulacijska medicina u reanimatologiji prof.dr.sc. Alan Šustić, dr.med.
Ana Pičuljan, dr.med.
MEDRI
MEDRI
29.01.2020. Put u Gonars – predstavljanje romana povodom Dana sjećanja na holokaust prof.dr.sc. Nikola Petković FFRI
22.01.2020. Gama astronomija izv.prof.dr.sc. Dijana Dominis Prester Odjel za fiziku
18.12.2019. Kako nastaju priče? izv.prof.dr.sc. Kristian Novak FFRI
11.12.2019. Turizam: jučer, danas, sutra doc.dr.sc. Daniela Soldić Frleta FMTU
04.12.2019. Povodom dana borbe protiv nasilja nad ženama: Obiteljsko nasilje prof.dr. sc. Jasminka Zloković FFRI
03.12.2019. 3D tehnologije za 3.dob izv.prof.dr. sc. Sven Maričić MEDRI
03.04.2019. Uloga baka i djedova u suvremenom djetinjstvu prof.dr.sc. Jasna Krstović UFRI
27.03.2019. Obilazak laboratorija Građevinski fakultet izv.prof.dr.sc. Vanja Travaš GRADRI
05.04.2018. Načelo ravnopravnosti spolova u RH s posebnim naglaskom na tzv. Istambulsku konvenciju prof. dr. sc. Sanja Barić PRAVRI
04.04.2018.  Cijepljenje u svim životnim dobima Dorotea Gastović-Bebić, dr. med. vanjska suradnica
28.03.2018.  Znanstvena psihologija i neke popularne zablude o psihologiji izv. prof. dr. sc. Igor Bajšanski FFRI
29.03.2018. Aktualnost pitanja iz domene filozofije religije za suvremenog čovjeka izv. prof. dr. sc. Aleksandra Golubović FFRI
15.03.2018. Mediji i kapitalizam – mediji u kapitalizmu izv. prof. dr. sc. Hajrudin Hromadžić FFRI
13.03.2018. Kako živjeti s glaukomom mr.sc. Dolores Baričević Mavrinac, dr.med. vanjska suradnica
07.03.2018. Zvukovi prošlosti izv. prof. dr. sc.  Diana Grgurić FFRI
21.02.2018. Vidjeti svijet u zrnu pijeska – poetika i poetičnost fizike izv. prof. dr. sc. Rajka Jurdana Šepić Odjel za fiziku
14.02.2018. Društveni i ekonomski učinci mjera socijalne države doc. dr. sc. Neven Petrović FFRI
07.02.2018. Borba za život – kako se branimo od zaraznih bolesti? doc. dr. sc. Vanda Juranić Lisnić MEDRI
31.01.2018.  Uljudnost i jezik: novi izazovi javne komunikacije izv.prof. dr. sc. Mihaela Matešić FFRI
24.01.2018.  Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture Emina Višnić vanjska suradnica
17.05.2017. Karantene u luci Rijeka doc. dr. sc. Vjekoslav Bakašun, dr.med. vanjski suradnik
22.03.2017. Groblje Kozala mr. sc. Daina Glavočić vanjska suradnica
15.03.2017. Naučiti misliti mr. sc. Branka Milotić Odjel za fiziku
08.03.2017. Istaknute žene Rijeke 19. i 20. stoljeća mr. sc. Daina Glavočić vanjska suradnica
01.03.2017. Kritičko mišljenje doc. dr. sc. Barbara Rončević Zubković FFRI
22.02.2017. Povijesne ceste našega kraja izv. prof. dr. sc. Aleksandra Deluka Tibljaš GRADRI
15.02.2017. Gdje rijeka susreće more – predstavljanje linijskog pravca Slatko i slano (EPK Rijeka 2020) prof. dr. sc. Idis Turato Delta lab
08.02.2017. Urološki problemi – prevencija i liječenje doc. dr. sc. Vladimir Mozetič, dr, med. vanjski suradnik
01.02.2017. Likovna scena međuratne Rijeke mr. sc. Daina Glavočić vanjska suradnica
15.06.2016. Predavanje o gljivama dipl. ing. Ivan Fridrich vanjski suradnik
23.03.2016. Aromaterapija dr.sc. Nina Bašić Marković, dr. med. vanjska suradnica
16.03.2016. Potrošački kodovi – Kako nas proizvodi nastoje osvojiti dr. sc. Bruno Grbac, profesor emeritus EFRI
09.03.2016. zdravstvena pismenost – Imamo novo cjepivo, sad samo moramo naći bolest protiv njega! dr. sc. Danijela Lakošeljac, dr. med. FZSRI
02.03.2016. Zdravstvena pismenost – Apotekar – karika koja nedostaje prof. dr. sc. Tomislav Rukavina MEDRI
24.02.2016. Zdravstvena pismenost – Kako ostati srcem mlad Svjetlana Gašparović Babić, dr. med. vanjska suradnica
17.02.2016. Zdravstvena pismenost – Kako čitati laboratorijski nalaz Vesna Šupak Smolčić, mag. med. Biochem vanjska suradnica
10.02.2016. Zdravstvena pismenost – Ima li loma u komunikaciji između mene i mog loma Arifa Mahmić, dr. med.
Vedrana Sablić Brazzoduro, dr. med.
vanjska suradnica
vanjska suradnica
03.02.2016. Bakalar, pohlepa i ljudska glupost prof. Josip Luzer vanjski suradnik
27.01.2016. Mozak i crijeva – psihosocijalni aspekti probavnih poremećaja prof. dr. sc. Mladenka Tkalčić,
izv.prof. dr. sc. Goran Hauser
FFRI
MEDRI
20.01.2016. Mostovi preko Riječine izv. prof. dr. sc. Ivana Štimac Grandić GRADRI
17.12.2015. Identiteti i kulture granica prof. dr. Nikola Petković FFRI
09.12.2015. Kako najbolje iskorisitti IQ prof. dr. sc. Vladimir Takšić FFRI
14.10.2015. Antička i rano-srednjovjekovna baština Rijeke i Kvarnera dr.sc. Palma Karković Takalić FFRI
07.04.2015. Mikro i nano tehnologije prof. dr. sc. Saša Zelenika RITEH
31.03.2015. Groblje Opatija doc. art. Melinda Kostelac APURI
24.03.2015. Kastavske oporuke iz 18. stoljeća prof. dr. sc. Ines Srdoč Konestra FFRI
17.03.2015. Zašto nam je pravednost važna prof. dr. sc. Zoran Sušanj FFRI
10.03.2015. Pozitivna psihologija – kako postati i ostati sretan red. prof. dr. sc. Ingrid Brdar FFRI
03.03.2015. Istine i zablude o kvaliteti izv.prof. dr. sc. Lara Jelenc EFRI
24.02.2015. Rijeka i Riječani u medicinskoj povijesti prof. dr. sc. Amir Muzur FZSRI
17.02.2015. Što je to biotehnologija? doc. dr. sc. Sandra Kraljević Pavelić Odjel za biotehnologiju
10.02.2015. Zdravstvena pismenost izv. prof. dr. sc. Iva Sorta-Bilajac Turina MEDRI
27.01.2015. Zašto smo nezadovoljni cijenama koje plaćamo? dr. sc. Bruno Grbac, profesor emeritus EFRI
20.01.2015. Grafika – od grafičkog tiska do matrice znanja doc. art. Melinda Kostelac APURI
09.12.2014. Majke i kćeri – odnos koji traje izv. prof. dr. sc. Sanja Smojver-Ažić FFRI
26.03.2014. Boje – prozor u svijet našeg doživljaja svjetlosti prof. dr. sc. Dražen Domijan FFRI
19.03.2014. Što se zapravo događa dok čitamo? doc.dr. sc. Barbara Rončević Zubković FFRI
12.03.2014. Fizikalni principi medicinske dijagnostike izv. prof. dr. sc. Marta Žuvić Odjel za biotehnologiju
05.03.2014. Što utječe na naše reakcije kad kupujemo dr. sc. Bruno Grbac, profesor emeritus EFRI
26.02.2014. Etnografski film između znanosti i umjetnosti doc. dr. sc. Sanja Puljar D’Alessio FFRI
19.02.2014. Život zvijezda izv. prof. dr. sc. Rajka Jurdana FIZIKA
12.02.2014. Prirodna lutrija prof. dr. sc. Boran Berčić FFRI
05.02.2014. Hrvatska – pametni i sposobni ljudi, a nema rezultata. Ponešto o menadžmentu i njegovom nedostatku izv.prof. dr. sc. Lara Jelenc EFRI
29.01.2014. Politički život mrtvog kamena: Transformacija ratnih spomenika u Hrvatskoj od 1990-tih doc. dr. sc. Vjeran Pavlaković FFRI
22.01.2014. Život s bolešću prof. dr. sc. Ivanka Živčić Bečirević FFRI
11.12.2013. Pogled na shvaćanje i istraživanje mozga kroz povijest Anja Petaros, dr. med. vanjska suradnica
16.10.2013. Sport – prevencija rizičnog ponašanja djece i mladih? mr. sc. Zlata Torbarina vanjska suradnica
09.10.2013. Ljudska prava u ustavnopravnom poretku RH prof. dr. sc. Sanja Barić PRAVRI
02.10.2013. Posjet groblju Kozala prof. Maja Brajković vanjska suradnica
15.03.2013. Koristimo li zaista samo 10% mozga? izv.prof. dr. sc. Dražen Domijan FFRI
13.02.2013. Forenzička facijalna rekonstrukcija Anja Petaros, dr. med. vanjska suradnica
06.02.2013. Marketing: da ili ne? dr. sc. Bruno Grbac profesor emeritus EFRI
23.01.2013. Pojava moderne znanosti i sudbina filozofije izv.prof. dr. sc. Predrag Šustar FFRI
05.12.2012. Pogled iz drugog kuta na popularnu glazbu doc. dr. sc. Diana Grgurić FFRI
17.10.2012. Sveučilište 3. generacije – transformacija nužna za društvo znanja prof. dr. sc. Pero Lučin, dr.med. MEDRI
29.03.2012. Marketing: da ili ne? dr. sc. Bruno Grbac, profesor emeritus EFRI
22.03.2012. Laboratorij eksperimentalne psihologije izv.prof. dr. sc. Dražen Domijan FFRI
23.02.2012. Prevare u znanosti prof. dr. sc. Amir Muzur FZSRI
08.02.2012. Emocionalna inteligencija: ponos i dika 3. dobi prof. dr. sc. Vladimir Takšić FFRI
27.1.2012. Znanstveni napredak: društvrene posljedice i etičke dileme prof. dr. sc. Snježana Prijić Samaržija FFRI

Održana predavanja i radionice

 

Datum Naziv predavanja  Predavačica/ Predavač Sastavnica
29.10.-17.12.2020. Online radionica umjetničke fotografije Petra Mrša, mag.art. APURI
18.10.-06.12.2019. Početno slikarstvo Radovan Kunić, mag.art. APURI
14.10.-25.11.2019. Nastavak Početnog slikarstva Radovan Kunić, mag.art. APURI
15.10.-26.11.2019. Nastavak Napredno slikarstvo Radovan Kunić, mag.art. APURI
10.10.-11.12.2019. Zlatno doba života – zdrastvene teme prim. Helena Glibotić Kresina, dr.med. MEDRI
07.05.-21.05.2019. Pomoćne povijesne znanosti prof. Petra Predoević Zadković FFRI
14.03.-25.04.2019. Napredno slikarstvo Radovan Kunić, mag.art. APURI
11.03.-26.04.2019. Početno slikarstvo Radovan Kunić, mag.art. APURI
17.04.-02.05.2019. Matematički origami doc.dr.sc. Marijana Butorac Odjel za matematiku
01.-23.04.2019. Radionica Fotografija Petra Mrša, mag.art.
Ivan Vranjić, mag.art.
APURI
APURI
08.11.-20.12.2018. Radionica slikarstva Mirna Kutleša, mag.art. APURI
20.11.-04.12.2018. (I)racionalna psihologija doc.dr.sc. Igor Bajšanski FFRI
30.10.-15.11.2018. Razvoj crkvenog svetišta od 400. do 1400. dr.sc. Nikolina Belošević FFRI
10.04.-15.05.2018. Uvod u filozofiju religije izv. prof. dr. sc. Aleksandra Golubović FFRI
09.04.-28.05.2018. Radionica Akvarela Mirna Kutleša, mag.art. APURI
09.04.-28.05.2018. Radionica kiparstva (skulptura mali format) doc.mr.art Darija Žmak Kunić
mag.art Silvester Ninić
mag.art Nikola Nenadić
APURI
Vanjski suradnik (APURI)
APURI
08.11.-20.12.2017. Radionica kiparstva doc.mr.art Darija Žmak Kunić
Rino Banko, mag.art.
APURI
Vanjski suradnik (APURI)
23.10.-23.11.2017. Najveći slikari i kipari renesanse i baroka prof. dr. sc. Nina Kudiš
izv.prof. dr. sc. Damir Tulić
FFRI
FFRI
12.04.-24.04.2017. Emocije – zašto postoje i što ako ih skrivamo doc. dr. sc. Asmir Gračanin FFRI
28.03.-16.05.2017. Radionica kiparstva doc.mr.art Darija Žmak Kunić
doc.mr. art. Dražen Vitolović
APURI
APURI
28.03.-11.04.2017. Skriveni Jadran – arheološka antička i ranosrednjovjekovna baština dr. sc. Palma Karković-Takalić FFRI
01.-15.12.2016. Čudesan svijet virusa doc. dr. sc. Igor Jurak Odjel za biotehnologiju
26.10.-08.12.2016. Početni i napredni tečaj slikarstva Mirna Kutleša, mag.art.
Radovan Kunić, mag.art.
APURI
APURI
25.10.-10.11.2016. Umjetničko bogatstvo jadranskih gradova-Katedrale izv.prof. dr. sc. Damir Tulić FFRI
28.04.-25.05.2016. Socijalna i razvojna psih.-stavovi, stereotipi i starenje doc.dr.sc. Barbara Kalebić Maglica
studenti 2.god. psihol.
FFRI
08.04.-20.05.2016. Tečaj slikarstva Mirna Kutleša, mag.art.
Radovan Kunić, mag.art.
APURI
APURI
05.-19.04.2016. Umjetničko bogatstvo jadranskih gradova doc. art. Melinda Kostelac APURI
27.10.-26.11.2015. Biotehnologija i istraživanje lijekova prof. dr. sc. Krešimir Pavelić
izv. prof. dr. sc. Sandra Kraljević Pavelić
doc. dr. sc. Katja Džepina
doc.dr.sc. Ivana Ratkaj
UNIPU
Odjel za biotehnologiju
Vanjska suradnica
Odjel za biotehnologiju
20.10.-01.12.2015. Tečaj Grafike doc. art. Melinda Kostelac APURI
21.04.-21.05.2015. Kulturologija za 3. dob prof. dr. sc. Nikola Petković
doc. dr. sc. Benedikt Perak
dr. sc. Iva Žurić Jakovina
doc. dr. sc. Katarina Peović
Ana Smokrović
Mateja Sinčić
FFRI
FFRI
FFRI
FFRI
FFRI
Vanjska suradnica
21.04.-02.06.2015. Radionica crtanja Boris Sekulić, mag.art.
doc.mr.art. Darija Žmak Kunić
Vanjski suradnik
APURI
28.10.-27.11.2014. Fizika za 3.dob prof. dr. sc. Dijana Dominis Prester
izv. prof. dr. sc. Zoran Kaliman
prof. dr. sc. Predrag Dominis Prester
prof.dr.sc. Zdravko Lenac
izv. prof. dr. sc. Rajka Jurdana-Šepić
mr.sc. Branka Milotić (u mirovini)
doc.dr.sc. Nataša Erceg
doc.dr.sc. Robert Peter
Odjel za fiziku
Odjel za fiziku
Odjel za fiziku
Odjel za fiziku
Odjel za fiziku
Odjel za fiziku
Odjel za fiziku
Odjel za fiziku
28.10.-09.12.2014. Radionica crtanja doc.mr.art. Darija Žmak Kunić APURI
08.04.-13.05.2014. Odabrana poglavlja znanosti o mozgu prof.dr.sc. Daniela Malnar
prof.dr.sc. Vesna Barac-Latas
prof.dr.sc. Dražen Domijan
prof.dr.sc. Mladenka Tkalčić
FZSRI
MEDRI
FFRI
FFRI
08.04.-20.05.2014. Radionica crtanja doc.mr.art. Darija Žmak Kunić APURI
29.10.-10.12.2013. Radionica crtanja doc.mr.art. Dražen Vitolović APURI
22.10.-21.11.2013. Prehrana – izvor zdravlja i bolesti prof. dr. sc. Alen Ružić, dr. med.
prof. dr. sc. Alessandra Pokrajac Bulian
MEDRI
FFRI
17.04.-05.06.2013. Radionica crtanja doc.mr.art. Dražen Vitolović APURI
09.04.-14.05.2013.  Kulturna baština grada Rijeke dr.sc. Tina Bošković Sertić
dr.sc. Maja Brajković
Vanjska suradnica
Vanjska suradnica
06.11-05.12.2012. Radionica crtanja doc.mr.art. Dražen Vitolović APURI
22.10.-26.11.2012. Povijest grada Rijeke prof. dr. sc. Željko Bartulović
dr.sc. Tina Bošković Sertić
PRAVRI
Vanjska suradnica
11.04.-23.05.2012. Religije svijeta doc.dr. sc. Benedikt Perak FFRI
10.04.-21.05.2012. Pisanje u svakodnevnom životu prof.dr.sc. Karol Visinko FFRI
25.10.-29.11.2011. Stvaralačko čitanje i pisanje prof.dr.sc. Karol Visinko FFRI
25.10.-19.11.2011. Hortikultura 2 mr.sc. Zrinka Brajan
mr.sc. Nikolina Krivošić
VELERI
Vanjska suradnica
24.10.-22.11.2011. Društvena etika i bioetika prof. dr. sc. Elvio Baccarini
prof. dr. sc. Amir Muzur
prof. dr. sc. Nada Gosić
izv.prof. dr. sc. Iva Rinčić
dr. sc. Gordana Pelčić dr.med.
FFRI
FZSRI
FZSRI
MEDRI
MEDRI
06.04.-17.05.2011. Hortikultura mr.sc. Zrinka Brajan
mr.sc. Nikolina Krivošić
VELERI
Vanjska suradnica
05.04.-05.05.2011. Odabrana poglavlja iz psihologije prof. dr.sc. Jasna Hudek-Knežević
prof. dr.sc. Ivanka Živčić-Bećirević
prof. dr.sc. Vladimir Takšić
prof. dr.sc. Igor Kardum
prof. dr.sc. Mladenka Tkalčić
prof. dr.sc. Alessandra Pokrajac Bulian
prof. dr.sc. Dražen Domijan
izv.prof.dr.sc. Sanja Smojver-Ažić
EFRI
FFRI
FFRI
FFRI
FFRI
FFRI
FFRI
FFRI
05.04.-05.05.2011. Stvaralačko čitanje i pisanje prof.dr.sc. Karol Visinko FFRI
08.11-08.12.2010. Hortikultura Hrvoje Krivošić, dipl.ing. Vanjski suradnik
08.11.-03.12.2010. Društvena etika i bioetika prof. dr. sc. Elvio Baccarini
prof. dr. sc. Amir Muzur
FFRI
FZSRI
24.03.-28.04.2010. Hortikultura mr.sc. Zrinka Brajan VELERI
23.03.-27.04.2010. Psihologija prof. dr.sc. Jasna Hudek- Knežević
prof. dr.sc. Ivanka Živčić-Bećirević
prof. dr.sc. Vladimir Takšić
prof. dr.sc. Igor Kardum
prof. dr.sc. Mladenka Tkalčić
prof. dr.sc. Alessandra Pokrajac Bulian
prof. dr.sc. Dražen Domijan
izv.prof.dr.sc. Sanja Smojver-Ažić
EFRI
FFRI
FFRI
FFRI
FFRI
FFRI
FFRI
FFRI
09.03.-27.04.2010. Radionica – Kiparstvo doc.mr.art. Darija Žmak Kunić APURI
 07.04.-14.05.2009. Zdravo starenje doc.dr.sc. Suzana Janković, dr.med.
Svjetlana Gašparović Babić, dr.med.
Helena Glibotić Kresina, dr.med.
prof. dr.sc. Jasna Hudek- Knežević
prof. dr.sc. Mladenka Tkalčić
prof. dr.sc. Dražen Domijan
izv.prof.dr.sc. Sanja Smojver-Ažić
vanjska suradnica
vanjska suradnica
MEDRI
EFRI
FFRI
FFRI
FFRI

Arhiva fotografija S3D

Dokumenti

accordion-block_5c8f7535ec5e3

Korisni linkovi

Kontakt

Sveučilište za 3.dob

Ulica Radmile Matječić 3 51000 Rijeka

Svečilište za treću dob

3dob@uniri.hr

+3851 584 860

Skip to content
Pitaj me!
Virtualna sova URI