SVEUČILIŠTE I DRUŠTVO / PALAČA MOISE

Palača Moise

Patricijska gradska kuća Moise renesansna je palača stara 500 godina smještena unutar stare jezgre grada Cresa. Palača Moise registrirana je kao kulturno dobro Republike Hrvatske upisana u Registar kulturnih dobara (pod brojem Z-3957). U cilju obnove Palače, grad Cres (vlasnik) i Sveučilište u Rijeci (korisnik i nositelj edukacijskih i znanstvenih sadržaja) povezali su vodeći se dugoročnim održavanjem i gospodarenjem kulturnom vrijednošću.

Budućnost

Sveučilište u Rijeci će kroz pripremu i provođenje akademskih aktivnosti u Palači osigurati funkcionalnu iskorištenost ovog jedinstvenog prostora kulture, a te aktivnosti otoku Cresu i široj regiji pružaju nove sadržaje, ali i razvojni poticaj s ciljem unaprjeđenja kvalitete života i rada. Istraživačke i obrazovne aktivnosti u sjeverno-jadranskom spomeniku kulture od neprocjenjivog značaja – u jednoj od najmonumentalnijih građevina iz ranog 16. stoljeća i najvećoj patricijskoj renesansnoj gradskoj palači u Republici Hrvatskoj– predstavljaju privilegiju koju Sveučilište u Rijeci pruža nacionalnim i internacionalnim institucijama i partnerima,  znanstvenicima, nastavnicima i studentima te svim zainteresiranim građanima Cresa i okolice.

Sveučilište u Rijeci ovime nastoji ispuniti svoju misiju i društvenu odgovornost doprinošenja zajednici, kako kroz razvoj kvalitetnih istraživanja u području humanističkih i društvenih znanosti, tako i kroz organizaciju obrazovnih programa za zainteresirane građane. Kao Sveučilište koje se ponosi svojom otvorenošću i internacionalnom prepoznatljivošću, Palaču Moise vidimo kao prostor slobode, suradnje, kreativnosti i društvenih inovacija na dobrobit građana i njihove kvalitete života.

Predavanja u palači Moise, 2024.

Raspored predavanja u Palači Moise, znanstveno-edukacijskom centru Sveučilišta u Rijeci.

NAPOMENA: Zadržavamo pravo izmjene navedenih termina predavanja

PREDAVANJA U PALAČI MOISE – 2024.
  NASLOV PREDAVANJA PREDAVAČ SASTAVNICA DATUM PREDAVANJA
VELJAČA
1. Koliko vrijedi ljudski život? Pravednost i prioriteti u pružanju zdravstvene skrbi Ivan Cerovac FFRI 15. 2. 2024.
OŽUJAK
2. Od gena do genske terapije Igor Jurak FABRI 14. 3. 2024.
TRAVANJ
3 Glagoljska igraonica Sanja Zubčić FFRI 13. 4. 2024.
SVIBANJ
4. Kratkotrajni gubici svijesti Juraj Sepčić Cresani za Cresane 2. 5.2024.
5. Likovna radionica za djecu Darija Žmak Kunić APURI 4.5.2024.
6. Otočka baština u 17. i 18. stoljeću: raskošan mramor u creskoj i osorskoj katedrali Mario Pintarić FFRI 9. 5. 2024.
7. Stereotipi u jeziku Lada Badurina FFRI 23. 5. 2024.
8. Radionica prve pomoći za djecu Dragana Bekić Cresani za Cresane 25. 5. 2024.
LIPANJ
9. Očuvanje zavičajne baštine u nastavi i izvannastavnim aktivnostima Maja Opašić i Mirjana Crnić Novosel UFRI i Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje 13.6. 2024.
RUJAN
10. Održiva prehrana Greta Krešić FMTU 26. 9. 2024.

 

 

 

Program događanja povodom 50. godina Sveučilišta u Rijeci

Na poveznicama možete pronaći preko 150 različitih događanja koja se zbivaju kroz 2023. godinu. Veselimo se podijeliti ih s vama te pozvati vas da u njima sudjelujete.

Program u Palači Moise >

Semper magis program >

Više o cijelom programu kroz 2023. godinu na poveznici.

 

Povijest

Kroz pismo namjere akademika Daniela Rukavine od 5. rujna 2008. i pismo namjere Filozofskoga fakulteta u Rijeci od 20. listopada 2010. Sveučilište u Rijeci izrazilo je svoju podršku projektu obnove Palače Moise, najveće renesansne građevine na Cresu, te se kao nositelj edukacijskih i znanstvenih sadržaja povezalo s Gradom Cresom kao vlasnikom Palače.

Odlukom Senata Sveučilišta u Rijeci od 21. prosinca 2010. zaključen je Sporazum s Gradom Cresom o namjeni Palače. U rujnu 2012. tadašnji rektor Pero Lučin potpisuje Ugovor o partnerskom osnivanju edukacijskog centra u Palači i stvaraju se uvjeti kojim će se Palača Moise koristiti kao edukacijski centar za razvoj i provođenje akademskih sadržaja. Svečanom primopredajom ključeva, održanoj 26. travnja 2019. godine, rektorica Snježana Prijić-Samaržija u ime Sveučilišta u Rijeci preuzima obvezu provedbe znanstvenog i obrazovnog rada u Palači Moise na rok od 30 godina.

U medijima

Primopredaja

Nakon završetka radova na obnovi najveće renesansne kuće u Cresu, poznate kao Palača Moise, 26. travnja 2019. je održana njezina primopredaja. Obnovljenu zgradu su od izvođača radova, zagrebačke tvrtke „Ing-grad“, preuzeli Središnja agencija za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije kao potpisnik ugovora za izvođenje radova obnove, korisnik projekta Ministarstvo kulture, vlasnik palače Grad Cres te krajnji korisnik Sveučilište u Rijeci. Više na linku.

Dani otvorenih dana

Sveučilište u Rijeci 1. listopada obilježilo je početak akademske godine otvorenim vratima Palače Moise. U okviru otvorenih vrata Palače Moise Centar za napredne studije jugoistočne Europe predstavio je novu generaciju mladih istraživača. Riječ je o 10. generaciji mladih istraživača koji su svoj rad i temu istraživanja predstavili građanima i uzvanicima. Okupljene goste i prijatelje pozdravila je rektorica Sveučilišta u Rijeci prof. dr. sc. Snježana Prijić- Samaržija, a uz rektroicu Sveučilišta prisutnima su se obratili državni tajnik Ministarstva Kulture Krešimir Partl, gradonačelnik Grada Cresa Kristijan Jurjako i direktorica Friedrich Ebert Stiftung-a Zagreb Türkan Karakurt. Više na linku.

Skip to content