SVEUČILIŠTE I DRUŠTVO / PALAČA MOISE

Palača Moise

Patricijska gradska kuća Moise renesansna je palača stara 500 godina smještena unutar stare jezgre grada Cresa. Palača Moise registrirana je kao kulturno dobro Republike Hrvatske upisana u Registar kulturnih dobara (pod brojem Z-3957). U cilju obnove Palače, grad Cres (vlasnik) i Sveučilište u Rijeci (korisnik i nositelj edukacijskih i znanstvenih sadržaja) povezali su vodeći se dugoročnim održavanjem i gospodarenjem kulturnom vrijednošću.

Budućnost

Sveučilište u Rijeci će kroz pripremu i provođenje akademskih aktivnosti u Palači osigurati funkcionalnu iskorištenost ovog jedinstvenog prostora kulture, a te aktivnosti otoku Cresu i široj regiji pružaju nove sadržaje, ali i razvojni poticaj s ciljem unaprjeđenja kvalitete života i rada. Istraživačke i obrazovne aktivnosti u sjeverno-jadranskom spomeniku kulture od neprocjenjivog značaja – u jednoj od najmonumentalnijih građevina iz ranog 16. stoljeća i najvećoj patricijskoj renesansnoj gradskoj palači u Republici Hrvatskoj– predstavljaju privilegiju koju Sveučilište u Rijeci pruža nacionalnim i internacionalnim institucijama i partnerima,  znanstvenicima, nastavnicima i studentima te svim zainteresiranim građanima Cresa i okolice.

Sveučilište u Rijeci ovime nastoji ispuniti svoju misiju i društvenu odgovornost doprinošenja zajednici, kako kroz razvoj kvalitetnih istraživanja u području humanističkih i društvenih znanosti, tako i kroz organizaciju obrazovnih programa za zainteresirane građane. Kao Sveučilište koje se ponosi svojom otvorenošću i internacionalnom prepoznatljivošću, Palaču Moise vidimo kao prostor slobode, suradnje, kreativnosti i društvenih inovacija na dobrobit građana i njihove kvalitete života.

Program događanja povodom 50. godina Sveučilišta u Rijeci

Na poveznicama možete pronaći preko 150 različitih događanja koja se zbivaju kroz 2023. godinu. Veselimo se podijeliti ih s vama te pozvati vas da u njima sudjelujete.

Program u Palači Moise >

Semper magis program >

Više o cijelom programu kroz 2023. godinu na poveznici.

 

Predavanja u palači Moise, 2022.

U Palači Moise, znanstveno-edukacijskom centru Sveučilišta u Rijeci do kraja 2022. godine bit će održan niz znanstveno-popularnih predavanja, čiji raspored donosimo niže.

NAPOMENA: Zadržavamo pravo izmjene navedenih termina predavanja

LISTOPAD 2022.

  • 27. 10. 2022.; Virtualna stvarnost – izv. prof. Ingeborg Fülepp
  • 29. 10. 2022.; Inženjer u virtualnom i stvarnom svijetu – izv. prof. dr. sc. Kristina Marković i izv. prof. dr. sc. Željko Vrcan

STUDENI 2022.

  • 9. 11. 2022.; Pametna tehnološka rješenja – temelj napretka društva – prof. dr. sc. Saša Zelenika i doc. dr. sc. Ervin Kamenar
  • 12. 11. 2022.; Nula – doc. dr. sc. Marija Maksimović
  • 24. 11. 2022.; Poljski survival – osnove poljskoga jezika s elementima poljske kulture – Agnieszka Rudkowska, prof.
  • 26. 11. 2022.; Tehničko crtanje – jezik tehnike – izv. prof. dr. sc. Sanjin Troha

PROSINAC 2022.

  • 1. 12. 2022.; Primjena tehnologija u dijagnostici i liječenju šećerne bolesti – prof. prim. dr. sc. Dubravka Jurišić-Eržen
  • 8. 12. 2022.; Reklame – prof. dr. sc. Diana Stolac i izv. prof. dr. sc. Anastazija Vlastelić
  • 10. 12. 2022.; Boje – prof. dr. sc. Diana Stolac
  • 17. 12. 2022.; Što to čujem i slušam – Aleksandra Smolić Batelić, mag. mus. i Sanja Minić, mag. mus., viši predavač

Povijest

Kroz pismo namjere akademika Daniela Rukavine od 5. rujna 2008. i pismo namjere Filozofskoga fakulteta u Rijeci od 20. listopada 2010. Sveučilište u Rijeci izrazilo je svoju podršku projektu obnove Palače Moise, najveće renesansne građevine na Cresu, te se kao nositelj edukacijskih i znanstvenih sadržaja povezalo s Gradom Cresom kao vlasnikom Palače.

Odlukom Senata Sveučilišta u Rijeci od 21. prosinca 2010. zaključen je Sporazum s Gradom Cresom o namjeni Palače. U rujnu 2012. tadašnji rektor Pero Lučin potpisuje Ugovor o partnerskom osnivanju edukacijskog centra u Palači i stvaraju se uvjeti kojim će se Palača Moise koristiti kao edukacijski centar za razvoj i provođenje akademskih sadržaja. Svečanom primopredajom ključeva, održanoj 26. travnja 2019. godine, rektorica Snježana Prijić-Samaržija u ime Sveučilišta u Rijeci preuzima obvezu provedbe znanstvenog i obrazovnog rada u Palači Moise na rok od 30 godina.

U medijima

Primopredaja

Nakon završetka radova na obnovi najveće renesansne kuće u Cresu, poznate kao Palača Moise, 26. travnja 2019. je održana njezina primopredaja. Obnovljenu zgradu su od izvođača radova, zagrebačke tvrtke „Ing-grad“, preuzeli Središnja agencija za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije kao potpisnik ugovora za izvođenje radova obnove, korisnik projekta Ministarstvo kulture, vlasnik palače Grad Cres te krajnji korisnik Sveučilište u Rijeci. Više na linku.

Dani otvorenih dana

Sveučilište u Rijeci 1. listopada obilježilo je početak akademske godine otvorenim vratima Palače Moise. U okviru otvorenih vrata Palače Moise Centar za napredne studije jugoistočne Europe predstavio je novu generaciju mladih istraživača. Riječ je o 10. generaciji mladih istraživača koji su svoj rad i temu istraživanja predstavili građanima i uzvanicima. Okupljene goste i prijatelje pozdravila je rektorica Sveučilišta u Rijeci prof. dr. sc. Snježana Prijić- Samaržija, a uz rektroicu Sveučilišta prisutnima su se obratili državni tajnik Ministarstva Kulture Krešimir Partl, gradonačelnik Grada Cresa Kristijan Jurjako i direktorica Friedrich Ebert Stiftung-a Zagreb Türkan Karakurt. Više na linku.

Skip to content