STUDIRANJE / COURSERA

Coursera

Upiši Courseru, profesionalni i osobni razvoj studenata, nastavnika i djelatnika.

Sveučilište u Rijeci sklopilo je strateško partnerstvo s Courserom, vodećom platformom za online učenje, i time postalo prvo sveučilište u Republici Hrvatskoj i u ovom dijelu Europe koje kroz ovu vrstu suradnje omogućava svojim studentima, nastavnicima te nenastavnom osoblju stjecanje vještina i kompetencija potrebnih za uspješnije uključivanje u brzo mijenjajuće i konkurentno tržište rada odnosno priliku za kvalitetniji i učinkovitiji rad sa studentima ili obavljanje poslovnih zadataka. 

Coursera for Campus (C4C) program je osmišljen upravo za sveučilišta. Pilotiran je na više od 20 sveučilišta diljem svijeta, uključujući Duke University, University of Illinois i Manipal Academy of Higher Education, a sada i na riječko sveučilište!  

Sudjelovanjem u programu sveučilišta dobivaju pristup tečajevima, specijalizacijama i profesionalnim certifikacijskim programima vodećih svjetskih sveučilišta i tvrtki iz industrije za unaprjeđenje osobnih i profesionalnih vještina i kompetencija koje mogu integrirati u svoje nastavne planove i programe, ili ih samo ponuditi studentima s ciljem razvoja fleksibilnih puteva učenja, i na taj način odgovoriti na aktualne zahtjeve tržišta rada ili pak izazove digitalne transformacije.  

Tečajevi (Courses) obično traju nekoliko tjedana, u potpunosti su online i sačinjeni su od videopredavanja, čitanja zadane literature i zadataka. Specijalizacije (Specializations) su niz povezanih individualnih tečajeva osmišljenih da korisniku pomognu svladati određenu temu, vlastitim tempom. Neke kraće specijalizacije uključuju samo tri (3) tečaja, a neke duže specijalizacije mogu uključivati deset (10) ili više tečajeva. Profesionalni certifikacijski programi (Professional Certificate) osmišljeni su kako bi korisniku bez prethodnog iskustva pomogli da se pripremi za posao.  

Osim pristupa visokokvalitetnim edukacijskim sadržajima korisnicima C4C programa omogućeno je korištenje Courserinih online alata za procjenu i kreiranje vlastitog sadržaja (Private Authoring), uključujući analitičke alate, Coursera Labs za praktične zadatke te projektni rad kroz vođene projekte (Guided Projects). Sveučilište/sastavnice mogu objavljivati ​​predavanja, praktične projekte i tečajeve za svoje studente. 

Pristup Courserinim sadržajima moguć je na dva načina:

Sadržaji za sve studente i djelatnike Sveučilišta

Pravo na izravan pristup individualiziranoj UNIRI – Coursera platformi imaju svi studenti i djelatnici riječkog sveučilišta putem OVE poveznice isključivo prijavom uniri.hr odnosno student.uniri.hr korisničkim podatcima.

Na platformi se nalazi četiri skupa sadržaja koje po ciljnim skupinama svojim studentima i osoblju preporuča Sveučilište, a omogućen je i pristup C4C Basic plan katalogu koji sadrži preko 5 000 tečajeva prestižnih sveučilišta i tvrtki, vođenih projekata, procjena i kvizova (> 5 000).

Studenti i djelatnici Sveučilišta mogu upisati bilo koji od ponuđenih sadržaja te imaju pravo stjecanja jednog certifikata godišnje po uspješnom završetku tečaja bez naknade.

Svi se studenti i djelatnici pozivaju i potiču na ostvarivanje prava stjecanja besplatnog certifikata o završenom tečaju tijekom jedne godine.

Dodatne pogodnosti za izvrsne

Drugi način pristupa platformi i sadržajima je po pozivu, korištenjem osobne licencije u trajanju od četiri mjesecakojom se nagrađuju izvrsni studenti i djelatnici koji doprinose razvoju i ugledu Sveučilišta i njegovih sastavnica. Tijekom razdoblja korištenja licencije nominirani korisnici imaju pravo ostvarivanja neograničenog broja certifikata.

Korisnici licencija primit će poziv za pristup jednom od četiri personalizirana programa učenja, ovisno o tome u kojuciljne skupinu pripadaju – studenti, nastavno osoblje, nenastavno osoblje i donosioci odluka.

U okviru svakog programa učenja (UNIRI-Coursera for StudentsUNIRI-Coursera for Academic Staff, UNIRI-Courserafor Non-Academic Staff i UNIRI-Coursera for Management Staff), nalazi se skup tečajeva, specijalizacija i vođenih projekata koje za njih preporuča Sveučilište u Rijeci s obzirom na potrebe prepoznate kroz ispitivanja zadovoljstva studenata i osoblja, no edukacijske sadržaje korisnici licencija mogu birati i iz cjelovitog Courserinog kataloga koji broji preko 8 400 različitih sadržaja.

Korisnici osobnih licencija, dodatno, imaju prioritetni pristup tehničkoj podršci, mogućnost postavljanja i konfiguriranja ciljeva i vještina te praćenja svog napretka i stečenih vještina.

Od korisnika osobnih licencija koje su nominirale matične sastavnice očekuje se stjecanje najmanje jednog certifikata u periodu korištenja licencije.

Courserinim sadržajima moguće je pristupiti direktno s UNIRI-Coursera platforme (C4C Basic Plan), a pretraživati ih možete i putem sljedećih kataloga:

  • C4C katalog – katalog tečajeva pretraživ po područjima, vještinama, nazivu, razini, s istaknutim najtraženijim sadržajima te praktičnim vođenim projektima
  • Funcion-wise Curation Collections – zbirka tečajeva kreirana uz pomoć Courserinog internog mehanizma za strojno učenje Skills Graph koji povezuje vještine s tečajevima na temelju podataka prikupljenih od korisnika (70+ milijuna polaznika) i više od 2400 poslovnih klijenata (sveučilišta i tvrtki)
  • Professional Certificates – zbirka profesionalnih certifikacijskih programa
  • DigCompEdu Skill Recommendation – zbirka preporučenih Courserinih tečajeva usklađena s Europskim okvirom za digitalnu kompetenciju nastavnika (DigCompEdu), općim referentnim okvirom za podršku razvoju digitalnih kompetencija specifičnih za nastavnike

Više o Courseri, načinu pristupanja platformi, odabira edukacijskih sadržaja i mogućnostima koje Coursera pruža pronađite u Coursera Learner Guideu ili putem Learner Help Centera.

Za dodatna pitanja i pojašnjenja možete se javiti e-poštom na coursera@uniri.hr

Skip to content