KATEGORIJE

79. sjednica Senata Sveučilišta

21.02.2023. / vijesti / o sveučilištu

Na 79. sjednici Senata Sveučilišta u Rijeci potvrđen je izbor naslovnog redovitog profesora u trajnom izboru – naslovni prof. dr. sc. Renatu Filjaru s Filozofskog fakulteta u Rijeci i Maruški Vizek s Ekonomskog fakulteta u Rijeci.

Senat je potvrdio izbor dr. sc. Vjerana Pavlakovića s Filozofskog fakulteta u Rijeci na znanstveno-nastavno radno mjesto redovitog profesora – prvi izbor, kao i dr. sc. Vanje Vasiljev i dr. sc. Vesne Šendula-Jengić s Medicinskog fakulteta u Rijeci. Potvrđen je izbor naslovnog redovitog profesora – naslovni prof. dr. sc. Peri Draganiću s Odjela za biotehnologiju i Hrvoju Štefančiću s Fakulteta za fiziku.

Počasno zvanje i naslov professor emeritus dodijeljen je prof. dr. sc. Serđu Kosu, redovitom profesoru u trajnom izboru u mirovini, za posebne zasluge, za razvoj i napredak Pomorskog fakulteta u Rijeci i Sveučilišta u Rijeci te za međunarodno priznatu nastavnu i izvannastavnu izvrsnost.

Priznanje počasni profesor (Honoris professor) Sveučilišta u Rijeci dodijeljeno je prof. dr. sc. Robertu Živadinovu, nastavniku i znanstveniku iznimna međunarodnog ugleda koji aktivno surađuje i doprinosi aktivnostima i koji je spreman i dalje aktivno surađivati i doprinositi aktivnostima Sveučilišta u Rijeci.

U nastavku sjednice prihvaćeno je izvješće stručnog Povjerenstva za ocjenu prijedloga za dodjelu počasnog doktorata te je uvaženoj članici Međunarodnog znanstvenog savjeta prof. dr. sc. Danici Kragić Jensfelt dodijeljen počasni doktorat Sveučilišta u Rijeci za istaknuti doprinos od trajnog značaja svjetskoj znanosti, nastavi, gospodarskim i javnim djelatnostima te uključivosti, rodnoj ravnopravnosti i popularizaciji znanosti, kao i izuzetan doprinos Sveučilištu u Rijeci.

Senat je donio zaključak kojim se prihvaćaju pravno neobvezujuće radne definicije Međunarodnog saveza za sjećanje na Holokaust (IHRA): radna definicija antisemitizma, radna definicija poricanja i iskrivljavanja istine o holokaustu i radna definicija antiromskog rasizma i diskriminacije. Preporuke IHRA-e za prepoznavanje i suzbijanje iskrivljavanja istine o holokaustu objavljene su i na mrežnim stranicama Sveučilišta (pod ‘Različitost i uključivost’).

Skip to content