KATEGORIJE

Dodjela priznanja počasnog profesora, Honoris professor

04.12.2020. / vijesti / Dies Academicus

Honoris Professor počasna je titula koju Sveučilište u Rijeci dodjeljuje od 2019. godine, temeljem odredbi  Pravilnika o nagradama i priznanjima Sveučilišta. Postupak pokreće i provodi Savjet za znanost Sveučilišta u Rijeci, a konačnu potvrdu donosi Senat Sveučilišta u Rijeci.

Prema odlukama Senata ovogodišnja su priznanja dodijeljena dvama vrhunskim znanstvenicima i profesorima iznimna međunarodnog ugleda čiji se doprinos riječkome sveučilištu mjeri iznimno aktivnom suradnjom i njegovom stalnom međunarodnom promocijom.

Izvanredne okolnosti u 2020. spriječile su svečanu dodjelu. U ime Sveučilišta u Rijeci, rektorica sa svojim timom upućuje čestitke na priznanju i zahvalu za sveukupni doprinos.

PROF. DR. RER. NAT.

Mato Knez

CIC nanoGUNE, San Sebastian, Španjolska

Mato Knez diplomirao je kemiju na sveučilištu u Ulmu (SR Njemačka), a potom i doktorirao prirodne znanosti (dr. rer. nat.) na Institutu Max Planck za istraživanja čvrstog stanja (MPI-FKF) u Stuttgartu. Nakon poslijedoktorske faze primio je nagradu „Nanofutur“ njemačkog Ministarstva za obrazovanje i istraživanje, pomoću koje je osnovao svoju istraživačku grupu na Institutu Max Planck za mikrostrukturnu fiziku u Halleu (Saale). Trenutačno drži istraživačku profesuru Ikerbasque, Baskijske zaklade za znanost, vodi istraživačku grupu na nanotehnološkom institutu CIC nanoGUNE u San Sebastianu (Španjolska) te predaje na Tehničkom sveučilistu pokrajine Navarre (TECNUN). Bavi se nanotehnologijom i razvojem funkcionalnih materijala za aplikacije kao što su baterije, tekstil, katalizatori, antimikrobijalne površine i slično. Svjetski je stručnjak u tehnologiji funkcionaliziranja materijala atomski tankim slojevima, tzv. „Atomic Layer Deposition“ (ALD). Prof. Knez razvio je i tzv. Vapor Phase Infiltration, metodu za spajanje anorganskih i organskih materijala u hibridne materijale, koji se smatraju budućnošću funkcionalnih materijala jer spajaju svijet polimera i keramike, čime ujedinjuju svojstva ovih dvaju svjetova materijala. Dobitnik je više prestižnih nagrada poput Gaede Prize i Marie Sklodowska-Curie Prize. Više podataka iz zavidnog životopisa može se pronaći na sljedećoj poveznici (https://bit.ly/37uiMrV).

PROF. DR. SC.

Bojan Čukić

Charlotte, NC, SAD

Bojan Čukić diplomirao je računarstvo u Ljubljani, magistrirao i doktorirao na Sveučilištu u Houstonu. Trenutačno je profesor i prodekan na College of Computing and Informatics na Sveučilištu Sjeverne Karoline u Charlotteu, gdje je do nedavno bio i predstojnik Odsjeka za računarske znanosti. U bogatoj karijeri vodio je istraživački laboratorij za verifikaciju i validaciju softwarea svemirskih misija, bio je direktor Centra za identifikacijsku tehnologiju, bavio se biometrijskom sigurnošću i pitanjima privatnosti. Sada radi kao kodirektor Centra za analitiku i automatizaciju kibernetske sigurnosti. Suosnivač je tvrtke NexID Biometrics, koja je sada dio Precise Biometrics. Prof. Čukić objavio je veliki broj recenziranih znanstvenih radova i često je citiran. Bavi se metodama vrednovanja pouzdanosti inteligentnih sustava, ali i njihova utjecaja na očuvanje privatnosti, pravičnosti i etičnosti društvenih i ekonomskih sustava u kojima se upotrebljavaju. Na dužnosti prodekana zadužen je za inovaciju nastave i kurikuluma, ali i ostvarivanje kulture jednakosti i uspjeha svih studenata. Više podataka iz zavidnog životopisa može se pronaći na poveznici (https://bit.ly/3lxyI1L).

Skip to content