KATEGORIJE

EUROPSKI FORUM: OTPORNA BUDUĆNOST ZA MARITIMNE INOVACIJSKE EKOSUSTAVE

10.06.2024. / vijesti / sveučilište i društvo

17/ 6 / 2024
GRAĐEVINSKI FAKULTET

SVEUČILIŠTE U RIJECI

Sveučilište u Rijeci i Lürssen Design Centre Kvarner / Maritime Centre of Excellence s ponosom najavljuju drugi Europski forum, posvećen temi održivosti inovacijskih ekosustava. Nakon prošlogodišnjeg foruma posvećenog budućnosti sveučilišta, ovogodišnji forum usmjeren je na raspravu o suradnji na razvoju inovacija u kontekstu društveno odgovornog djelovanja sveučilišta i poslovnog sektora, s naglaskom na multilateralne inicijative.

Naš je cilj, u suradnji s Lürssen Design Centre Kvarner/Maritime Centre of Excellence, predstaviti međunarodne i domaće partnere iz područja visokog obrazovanja i znanosti te poslovnog sektora, s kojima zajedno tražimo odgovore na globalne izazove održivosti maritimnih gradova i regija. Teme čiste energije i plave ekonomije te javnih urbanih prostora bit će u središtu naših rasprava. 

Program

17 / 6 / ponedjeljak

9:30 –10:00 / KAVA DOBRODOŠLICE

___________________________________________________

10:00 –10:15 / OTVORENJE

Snježana Prijić Samaržija, rektorica, Sveučilište u Rijeci
Peter Lürssen, izvršni direktor, Grupacija Lürssen
Marko Filipović, gradonačelnik Rijeke
Petar Mamula, zamjenik primorsko-goranskog župana

___________________________________________________

10:30 –11:15 / PLENARNO PREDAVANJE: GREEN HYDROGEN ECONOMY

Radenka Marić, predsjednica, Sveučilište u Connecticutu

Predstavlja i moderira Snježana Prijić Samaržija, rektorica Sveučilišta u Rijeci.

___________________________________________________

11:15 –11:30 / PAUZA ZA KAVU

___________________________________________________

 

11:30 –12:15 / PLENARNO PREDAVANJE: SENSEABLE CITIES

Carlo Ratti, voditelj, MIT SENSEable City Lab

Predstavlja i moderira Snježana Prijić Samaržija, rektorica Sveučilišta u Rijeci.

___________________________________________________

12:15–13:15 / DRUŠTVENA ODGOVORNOST ISTRAŽIVANJA I INOVACIJA

Snježana Prijić Samaržija, rektorica, Sveučilište u Rijeci
Peter Lürssen, izvršni direktor, Grupacija Lürssen
Radenka Marić, predsjednica, Sveučilište u Connecticutu
Carlo Ratti, voditelj, MIT SENSEable City Lab

Govornike predstavlja i raspravu moderira Teuta Duletić, glavna direktorica Lürssen Design Centre Kvarner/Maritime Centre of Excellence.

___________________________________________________

13:15 –13:30 / SLUŽBENO POKRETANJE ZAKLADE LÜRSSEN

___________________________________________________

13:30 –14:30 / ZAJEDNICE ZNANJA I INOVACIJA: GRADOVI NA VODI

Justus Reinke, glavni direktor, Fr. Lürssen Werft GmbH & Co. KG
Manuel Orazi, Academy of Architecture of Mendrisio
Manfred Kainz, predsjednik, TCM-International GmbH
Vjekoslav Jukić, načelnik Sektora za energetsku politiku i planiranje, MINGOR
Ivana Katurić, direktorica, Urbanex / Sveučilište u Rijeci

Govornike predstavlja i raspravu moderira Ana Odak, članica Uprave, Gitone Kvarner.

___________________________________________________

14:30 –15:30 / RUČAK I DRUŽENJE

___________________________________________________

Panelisti

PREDSJEDNICA

Radenka Marić

University of Connecticut

Radenka Marić profesorica je održive energije u sklopu Connecticut Clean Energy Funda u Odjelu za kemijsko i biomolekularno inženjerstvo te Odjelu za znanost o materijalima i inženjerstvo na Sveučilištu u Connecticutu. Godine 2022. odlukom Upravnog odbora imenovana je 17. predsjednicom Sveučilišta u Connecticutu. Od 2017. godine bila je potpredsjednica UConn-a za istraživanje, inovacije i poduzetništvo. Na Sveučilištu također nosi počasnu titulu istaknute profesorice, koju dodjeljuje Upravni odbor, a zadužena je za praćenje sveučilišnog istraživačkog pothvata vrijednog 375 milijuna dolara na glavnom kampusu u Storrsu, UConn Health Campus, Farmington, Pravnom fakultetu u Hartfordu i četirima regionalnim kampusima diljem države. Prije je bila inauguralna izvršna direktorica UConn-ove zgrade za inovacijska partnerstva vrijedne 132 milijuna dolara, koja sadržava najsuvremeniju specijaliziranu opremu i istraživačke centre izvrsnosti te služi kao središte za industrijsko-akademska partnerstva.

Carlo Ratti

Massachusetts Institute of Technology (MIT)

Carlo Ratti je znanstvenik, dizajner i javni intelektualac koji pokreće brojne javne rasprave o budućnosti gradova i izgrađenog okoliša. Kao jedan od deset najcitiranijih znanstvenika u području urbanog planiranja, predaje na Massachusetts Institute of Technology (MIT) u Bostonu, gdje vodi Senseable City Lab, a također je i istaknuti profesor urbanih studija na Politecnico di Milano. Jedan je od osnivača međunarodnog ureda za dizajn i inovacije CRA-Carlo Ratti Associati (New York City, Torino i London) te osnivač nekoliko tehnoloških start-upova u SAD-u i Europi. Kao plodan javni govornik, autor, kustos i konzultant vodećih nevladinih organizacija i vlada, Ratti oblikuje globalne rasprave o gradovima. Njegov rad uključuje utjecaj velikih podataka i digitalnih tehnologija na urbani život, budućnost mobilnosti, participativni urbani dizajn i konvergenciju između prirodnog i umjetnog svijeta. Nedavno je imenovan kustosom 19. Međunarodne izložbe arhitekture La Biennale di Venezia.

REKTORICA

Snježana Prijić Samaržija

Sveučilište u Rijeci

Snježana Prijić Samaržija redovita je profesorica filozofije na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci. Stručnjakinja je za socijalnu filozofiju, političku epistemologiju i primijenjenu etiku. Osnivačica je i prva ravnateljica Zaklade Sveučilišta u Rijeci, a na njezinu inicijativu osnovan je i Centar za napredne studije jugoistočne Europe. Članica je Strateškog odbora Europskog sveučilišta YUFE, članica Upravnog odbora za obrazovne politike i prakse pri Vijeću Europe te aktualna predsjednica Rektorskoga foruma JI Europe i Zapadnog Balkana. Dobitnica je brojnih nagrada i priznanja, među kojima su najistaknutije Chevalier dans l’Ordre National du Mérite (2023.), titula „Žene godine” 2022. te Nagrada za promicanje mirotvorstva, nenasilja i ljudskih prava „Krunoslav Sukić“.

IZVRŠNI DIREKTOR

Peter Lürssen

Lürssen Group

Peter Lürssen pomorski je arhitekt i izvršni direktor tvrtke Lürssen Werft GmbH & Co.KG, poznate tvrtke specijalizirane za mornaričke brodove i specijalna plovila te jednog od vodećih proizvođača luksuznih jahti. Studirao je brodogradnju i industrijsko inženjerstvo u Njemačkoj te poslovnu administraciju u SAD-u. Prije nego što se pridružio obiteljskom poslu 1987. godine, stekao je znatno profesionalno iskustvo radeći u industriji komercijalne brodogradnje, uključujući jednu godinu koju je proveo kao građevinski inspektor u različitim japanskim brodogradilištima.

ČLANICA UPRAVNOG ODBORA

Ana Odak

Gitone Kvarner

Ana Odak članica je Uprave tvrtke Gitone Kvarner d.o.o. u kojoj obnaša funkciju direktorice za strateške investicije i poticaje, a predsjednica je i Maritimnog inovacijskog klastera. Studirala je na Ekonomskom fakultetu i Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu, a profesionalno se usavršavala na Sveučilištu Harvard i Londonskoj školi za odnose s javnošću. U svojoj karijeri obnašala je razne funkcije u Ministarstvu unutarnjih poslova, Ministarstvu pravosuđa i Ministarstvu za regionalni razvoj i fondove EU.

IZVRŠNA DIREKTORICA

Teuta Duletić

Lürssen Design Centre Kvarner / Maritime Centre of Excellence

Teuta Duletić inženjerka je brodogradnje i izvršna direktorica Lürssen Design Center Kvarner, riječke ispostave poznate grupacije Lürssen. Diplomirala je na Tehničkom fakultetu Sveučilišta u Rijeci, a neko je vrijeme provela usavršavajući se u Londonu (University College London) i Portugalu (Instituto Superior Técnico). Njezini su interesi prirodne znanosti i inovacije, a karijeru je gradila radeći u američkom Metal Sharku i Brodosplitu, u kojem je kao produkt menadžer radila za jednu inozemnu off-shore tvrtku.

DIREKTOR

Justus Reinke

Fr. Lürssen Werft GmbH & Co. KG

Justus Reinke upravni je direktor Fr. Lürssen Werft GmbH & Co. KG. Stručnjak za ekonomiju s doktoratom, Reinke je odgovoran za sve aktivnosti usmjerene na tržište i kupce u Lürssenu, uključujući prodaju i marketing, planiranje tehničkih projekata, ugovaranje, izmjene, unutarnje opremanje i jamstveno upravljanje. Prije svoje pozicije u Lürssenu, bio je voditelj korporativnog razvoja i strategije u Boston Consulting Group i voditelj projekta u istoj tvrtki.

Manuel Orazi

Academy of Architecture of Mendrisio

Manuel Orazi povjesničar je arhitekture, a trenutačno kao urednik radi za talijansku izdavačku kuću Quodlibet, sa sjedištem u Macerati, i predaje na Akademiji za arhitekturu USI u Mendrisiu, Švicarska. Zajedno s Yonkom Friedmanom objavio je knjigu The Dilution of Architecture (Zurich, Park Books 2015), a uredio je knjigu Rema Koolhaasa, Études sur (ce qui s’appelait autrefois) la ville (Pariz, Payot 2017). Od 2020. godine zajedno s Marcom Vanuccijem (South Bank University of London) istražuje Jadran, a njihova je suradnja rezultirala esejom The Adriatic: An ancient door to a new world order, objavljenim u knjizi Michaela Obrista i Antoniette Putzu, The Last Grand Tour: Contemporary Phenomena and Strategies of Living in Italy (Zurich, Park Books 2023). Orazi također piše za časopise “Log”, “Domus” i “Volume”.

PREDSJEDNIK

Manfred Kainz

TCM International Tool Consulting & Management GmbH

Manfred Kainz osnivač je i izvršni direktor TCM International Tool Consulting & Management GmbH, tvrtke sa sjedištem u Austriji. Iskusni je vođa sa strašću za automobilsku industriju i proizvodnju vozila i dokazanim uspjehom. Nakon 36 godina na čelu tvrtke odstupio je s pozicije glavnog izvršnog direktora 2022. godine i sada je predsjednik skupštine dioničara. Prethodno je radio u Državnom saboru Štajerske kao zastupnik u Štajerskom parlamentu, a nosi i titulu počasnog konzula Poljske u Štajerskoj.

NAČELNIK SEKTORA

Vjekoslav Jukić

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja

Vjekoslav Jukić načelnik je Sektora za energetku politiku i planiranje Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja. Njegov rad, između ostalog, uključuje programiranje EU fondova, pripremu i provedbu Nacionalnog plana oporavka i otpornosti (NPOO), Modernizacijskog fonda i PKK-a. Posebno je uključen u rad na temu gospodarstva temeljenog na vodiku te razvoj novih tehnologija vezanih uz dekarbonizaciju i zelenu tranziciju. Jukić je također član Upravnog vijeća Energetskog instituta ‘Hrvoje Požar’.

DR. SC.

Ivana Katurić

Urbanex / Sveučilište u Rijeci

Ivana Katurić direktorica je Urbanexa, neovisnog think tanka, savjetodavne i istraživačke organizacije specijalizirane za politike i istraživanja održivog urbanog razvoja. Radi kao stručnjakinja za Zajednički istraživački centar Europske komisije na temu novog europskog Bauhausa i kao stručnjakinja ICOMOS-a za UNESCO-va mjesta svjetske baštine i klimatske promjene. Doktorirala je na Sveučilištu u Milanu, Bicocca sa završenim ESPD-om na KU Leuven. Trenutačno je docentica Urbanih studija na Sveučilištu u Rijeci. U suradnji s nizozemskim PBL-om i njemačkim BBSR-om provela je opsežno istraživanje o politikama nulte neto upotrebe zemljišta u Europskoj uniji. Njezino istraživanje posebno se fokusira na pomorsko prostorno planiranje i lučke gradove, s projektima razvijenim za Svjetsku banku, Europsku banku za obnovu i razvoj i razne druge institucije.

Organizirano u suradnji Sveučilišta u Rijeci i grupacije Lürssen.

Skip to content