KATEGORIJE

Godišnja Europska ljestvica uspjeha u inoviranju za 2024.

12.07.2024. / vijesti / inovacije

Europska komisija objavila je 4. srpnja novu Europsku ljestvicu uspjeha u inoviranju (EIS-European Innovation Scoreboard). Riječ je o komparativnoj analizi učinka inovacija u zemljama EU, drugim europskim zemljama i određenim zemljama izvan Europe.

Ljestvica pomaže u procjeni relativne snage i slabosti nacionalnih inovacijskih sustava i u identificiranju izazova s kojima se zemlje moraju suočiti. Prema rezultatima, zemlje Europske unije svrstane su u četiri grupe: lideri inovacija (Innovation Leaders), jaki inovatori (Strong Innovators), umjereni inovatori (Moderate Innovators) i inovatori u nastajanju (Emerging Innovators).

Danska je zadržala prvo mjesto kao najinovativnija država članica, ispred Švedske koja je bila vodeća država članica EU-a od 2017. do 2022. godine. U usporedbi s prošlogodišnjim izdanjem, učinak država članica ostao je relativno stabilan. Samo su dvije zemlje doživjele promjene u svojoj skupini rezultata. Estonija je postala jaki inovator nakon stalnog trenda rasta od 2017., dok je Belgija, koja je bila lider inovacija u EIS 2023, postala jaki inovator, iako je zadržala svoju petu poziciju na ljestvici.

Hrvatska se nalazi u grupi inovatora u nastajanju zajedno sa Poljskom, Slovačkom, Latvijom, Bugarskom i Rumunjskom, na 69,6% prosjeka EU i ima iznadprosječne performanse u odnosu na prosjek grupe koje se povećavaju po stopi višoj od one u EU. Time razlika u učinku Hrvatske u odnosu na EU postaje sve manja.

Više o European Innovation Scoreboard metodologiji možete pročitati na mrežnim stranicama Europske komisije, a dokument možete preuzeti na poveznici.

Skip to content