KATEGORIJE

Izvješće o učinku znanosti, istraživanja i inovacija EU

12.07.2024. / vijesti / inovacije

Europska komisija objavila je Izvješće o učinku znanosti, istraživanja i inovacija u Europskoj uniji za 2024. godinu (Science, Research and Innovation Performance of the EU (SRIP) Report).

Novo, peto izdanje izvješća nudi opsežan i detaljan pregled trenutnih rezultata EU u području znanosti, istraživanja i inovacija te analizira ključne čimbenike tog učinka. Izvješće ističe kako su ulaganja u istraživanje i inovacije porasla u posljednja dva desetljeća, što je značajno pridonijelo konkurentnosti EU, ekološkoj održivosti i poboljšanju kvalitete života.

Snažna uloga istraživanja i inovacija pomoći će EU povećati svoju učinkovitost u tim područjima te, u sinergiji s privatnim ulaganjima u istraživanje i razvoj, smanjiti jaz između visoko inovativnih regija i umjerenih inovatora, kao i tehnološki jaz prema globalnim konkurentima.

Izvješće također ističe tri glavna izazova u području istraživanja i inovacija:

  1. Nedovoljno iskorišteni ekosustavi istraživanja i inovacija: EU je vodeći globalni igrač u znanstvenom istraživanju, ali se suočava s nekoliko prepreka u potpunom iskorištavanju svog bogatog ekosustava istraživanja i inovacija.
  2. Trajna podjela u području istraživanja i inovacija: aktivnosti istraživanja i inovacija obično se koncentriraju na određena područja, što je obrazac koji se može ojačati pružanjem podrške aktivnostima i dionicima s najboljim rezultatima.
  3. Tehnološki jaz u usporedbi s drugim regijama svijeta: složenost povećanja ulaganja privatnog sektora za istraživanje i inovacije na razini EU-a također doprinosi ovom problemu. Iako je EU ostvarila snažan napredak u zelenoj tranziciji, još uvijek je potreban napredak u digitalnom području.

Izvješće je predstavljeno 27. lipnja, a snimku predstavljanja možete pogledati ovdje.

Skip to content