KATEGORIJE

Jesenska sjednica Generalne skupštine YERUN-a

14.10.2024. / vijesti / YERUN

Sveučilište u Konstanzu bilo je domaćin ovogodišnje jesenske Generalne skupštine YERUN-a, okupivši čelnike i koordinatore 21 sveučilišta člana YERUN-a. Od 9. do 11. listopada članovi YERUN-a raspravljali su o budućnosti europskog istraživanja i obrazovanja, mogućnostima financiranja i nadolazećim istraživačkim prioritetima i politikama istaknutima u Političkim smjernicama Ursule von der Leyen za novu Komisiju 2024.-2029.

Prvog dana trodnevnog druženja članove YERUN-a pozdravio je prof. dr. sc. Dirk Leuffen, prorektor za istraživanje, inovacije i utjecaj na Sveučilištu u Konstanzu, koji je ukratko predstavio sveučilište i njemačku strategiju izvrsnosti. Trodnevnim sjednicama predsjedao je predsjednik YERUN-a, rektor Sveučilišta u Tromsøu prof. dr. sc. Dag Rune Olsen, a Sveučilište u Rijeci predstavljao je prof. dr. sc. Saša Zelenika, prorektor za strateške projekte.

Povodom obilježavanja 10. obljetnice YERUN-a, koja će se proslaviti u Bruxellesu u lipnju sljedeće godine, koordinatori YERUN-a radili su na mapiranju i planiranju aktivnosti koje će biti uključene u program obilježavanja 10. obljetnice, uključujući komunikacijsku kampanju (unutarnju i vanjsku), publikaciju povodom 10. obljetnice (ocrtava povijest i identitet YERUN-a) i slavljeničku konferenciju u Bruxellesu.

Tijekom rektorske radionice čelnici sveučilišta imali su priliku naučiti više o pristupu Europske komisije međunarodnoj suradnji, i to zahvaljujući Nienke Buisman, voditeljici Odjela za međunarodnu suradnju u Glavnoj upravi za istraživanje i inovacije, koja je dala pregled svega što možemo očekivati ​​pod novim vodstvom Komisije. Kako bismo pokrenuli rasprave o europskoj perspektivi međunarodnih partnerstava, YERUN je ugostio Veroniku Kupriyanovu, zamjenicu ravnatelja Udruge za akademsku suradnju (Academic Cooperation Association).

U sklopu glavnog dijela sjednice čelnici i koordinatori sveučilišta obaviješteni su o daljnjem razvoju istraživačke platforme (CONNECT by YERUN). Od ožujka 2024. programeri aktivno uključuju povratne informacije dobivene od beta testnih korisnika, a do lipnja 2024. srebrna verzija platforme bila je spremna. Baza podataka Platforme sada uključuje informacije o 34.000 istraživača i 972.000 publikacija. Platforma se redovito ažurira, a programeri i dizajneri Platforme redovito organiziraju brojne promotivne aktivnosti i webinare kako bi se istraživači upoznali s Platformom i dobili odgovore na najčešće postavljena pitanja.

Glavna tajnica YERUN-a, Silvia Gomez Recio, predstavila je glavne ciljeve vezane uz proces izrade nove YERUN-ove Strategije 2026.-2030., a u nastavku sjednice čelnici YERUN-a prihvatili su financijsko izvješće za 2024. i financijski plan za 2025. godinu.

Budući da sadašnjim članovima Izvršnog odbora mandat istječe u studenom ove godine, članovima YERUN-a predstavljeni su kandidati čije su prijave pristigle tijekom trotjednog razdoblja. Na temelju pristiglih prijava Odbor je predložio četiri kandidata te su svi jednoglasno izabrani u Izvršni odbor, i to:

  • Adam Kola, Vice-Rector for Research, Nicolaus Copernicus University
  • Barbara Höhle, Vice-President for Research, Early Career Researchers and Equal Opportunities, University of Potsdam
  • Jens Ringsmose, Rector, University of Southern Denmark
  • Sophie Vanhoonacker, Professor of EU Administrative Governance and former dean of our Faculty of Arts and Social Sciences (FASoS), University of Maastricht.

Čelnici i koordinatori sveučilišta ponovno će se sastati u ožujku 2025. na Sveučilištu u Rijeci!

Skip to content