KATEGORIJE

Obilježen Međunarodni dan ljudskih prava

13.12.2021. / vijesti / diversity

U petak 10. prosinca 2021., povodom obilježavanja Međunarodnog dana ljudskih prava, na Pravnom fakultetu u Rijeci održana je panel rasprava na temu „Ljudska prava u Republici Hrvatskoj – pogled kroz perspektivu pravobraniteljskih ureda“, a u povodu 15. godišnjice Konvencije o pravima osoba s invaliditetom okrugli stol „Studenti s invaliditetom u sustavu visokog obrazovanja“.

Panel rasprava „Ljudska prava u Republici Hrvatskoj – pogled kroz perspektivu pravobraniteljskih ureda“

Cilj panela bio je pružiti studentima dodatna znanja i informacije o kodifikaciji međunarodnopravne zaštite prava čovjeka i njihovoj implementaciji u pravni poredak Republike Hrvatske, kao i o ulozi i nadležnostima pravobraniteljskih ureda prema područjima rada. Panel su zajednički, a na inicijativu Pravobraniteljice osobe s invaliditetom, organizirala četiri pravobraniteljstva Republike Hrvatske – Pučka pravobraniteljica, Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom, Pravobraniteljica za djecu i Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova.

Okrugli stol „Studenti s invaliditetom u sustavu visokog obrazovanja“

Na okruglom stolu sudjelovali su Lidija Pongrac Vincelj i Branka Meić Salie, savjetnice pravobraniteljice za osobe s invaliditetom, Sandra Nuždić, voditeljica Ureda za studente s invaliditetom Sveučilišnog savjetovališnog centra Sveučilišta u Rijeci, Aleksandra Janković i Mihaela Kokorović, studentice integriranog studija prava Pravnog fakulteta u Rijeci, Mladen Bošnjak i Tino Vodanović, alumni Filozofskog fakulteta u Rijeci te Natali Žgomba, najuspješnija studentica s invaliditetom Sveučilišta u Rijeci u ak. god. 2020./21., a moderirala ga je izv. prof. dr. sc. Sandra Fabijanić Gagro, koordinatorica za studente s invaliditetom Pravnog fakulteta u Rijeci. Studenti s invaliditetom su na okruglom stolu imali priliku iznijeti svoja iskustva sa svim razinama obrazovanja u Republici Hrvatskoj s naglaskom na visokoškolskom obrazovanju.

Skip to content