KATEGORIJE

Otvorena međunarodna Mediteranska znanstvena konferencija na Učiteljskom fakultetu

06.06.2019. / vijesti / sveučilište i društvo

Na Učiteljskom fakultetu na Kampusu Sveučilišta u Rijeci danas je otvorena dvodnevna međunarodna Mediteranska znanstvena konferencija naziva Educational Systems and Societal Changes: Challenges and Opportunities – ESSCCO (”Obrazovni sustavi i društvene promjene: izazovi i perspektive”).Konferenciju su pozdravnim govorima otvorile dekanica Učiteljskog fakulteta prof. dr. sc. Lidija Vujičić i rektorica Sveučilišta u Rijeci prof. dr. sc. Snježana Prijić Samaržija. Uz Učiteljski fakultet Sveučilišta u Rijeci suorganizatori konferencije su Suorganizatori skupa Hrvatsko udruženje za obrazovna istraživanja i Učiteljski fakultet iz Malte (University of Malta, Faculty of Education).

”Događaju se brojne promjene, ali kakve god one bile, jadno je jasno – znanje nam je uvijek potrebno. Razvidno je da kadrovi koji će obrazovati ostale moraju dobiti najbolje moguće obrazovanje, jer djeca i mladi posebno su ranjive skupine i treba im posvetiti svu moguću pažnju”, istakla je dekanica Vujičić.

”Čestitam Učiteljskom fakultetu i dekanici, kao i Organizacijskom odboru i svima uključenima na organizaciji ove značajne konferencije. Danas postoje mnogi izazovi u obrazovanju i ovakvim se skupovima mogu pronalaziti potencijalna rješenja za te izazove”, poručila je rektorica Prijić Samaržija.

U ime Grada Rijeke i gradonačelnika mr. sc. Vojka Obersnela skup je pozdravila pročelnica Odjela za odgoj i školstvo Sanda Sušanj i naglasila: ”Obrazovanje je osnovni preduvjet za razvoj svakog pojedinca, ali i društva u cjelini.”

Ovaj znanstveni skup omogućuje suradnju i umrežavanje istraživača koji istražuju i propituju odgojne i obrazovne teme u sklopu različitih znanstvenih disciplina. Programom konferencije  obuhvaćena su predstavljanja najnovijih znanstvenih i stručnih dostignuća iz područja odgoja i obrazovanja, interaktivne rasprave, poster-prezentacije i ostali oblici međusobne razmjene iskustava.

Na konferenciji sudjeluju istaknuti znanstvenici koji se bave odgojno-obrazovnom problematikom, metodičari, pedagozi, psiholozi, sociolozi i edukacijski rehabilitatori iz devet europskih zemalja (Italija, Francuska, Španjolska, Slovenija, Srbija, Bosna i Hercegovina, Mađarska, Malta, Hrvatska), Sjedinjenih Američkih Država te Južnoafričke Republike. Osamdesetak je sudionika prijavilo 55 tematskih izlaganja. U Programskom odboru Konferencije sudjeluju eminentni europski stručnjaci humanističkih i društvenih znanosti.

Nakon pozdravnih govora prvo plenarno predavanje o novim izazovima u visokom obrazovanju naziva New Challenges for Higher Education in a Changing World održala je rektorica Prijić Samaržija.

Uslijedilo je drugo plenarno predavanje koje je održao prof. dr. Régis Malet sa Sveučilišta u Bordeauxu (senior member the Institut Universitaire de France), a naziv predavanja bio je: Empowering teachers for inclusion in schools: comparative perspectives on some challenges ahead.

Sva predavanja sudionika održavaju se na engleskom jeziku, koji je službeni jezik konferencije. Osim knjižice sažetaka odabrani znanstveni radovi bit će objavljeni u specijalnom broju časopisa Odgojno-obrazovne teme Učiteljskoga fakulteta u Rijeci.

Programom Mediteranske znanstvene konferencije predviđeno je otvaranje izložbe likovnih radova studenata Učiteljskoga fakulteta u Rijeci. Održavanje ovoga značajnoga skupa podržali su i financijski potpomogli Grad Rijeka i Primorsko-goranska županija.

Interdisciplinarnost znanstvenoga skupa Educational Systems and Societal Changes: Clallenges and Opportunities omogućava razmjenu spoznaja i rezultata istraživanja o različitim odgojnim i obrazovnim aspektima te afirmaciju odgojnih i obrazovnih znanosti u europskom prostoru, najavljujući bogata zbivanja koje očekuju Rijeku kao europsku prijestolnicu kulture.

Detaljne obavijesti o konferenciji, načinima sudjelovanja te prijavi radova mogu se pronaći na mrežnoj stranici https://esscco.uniri.hr/                   

                

Skip to content