KATEGORIJE

Otvoreni Dani Rajka Grlića u Art-kinu

24.09.2024. / vijesti / umjetnost i kultura

U Art-kinu Croatia u ponedjeljak, 23. rujna 2024. u večernjim je satima održano otvaranje Dana Rajka Grlića u Rijeci, dio kojih je retrospektiva filmova ovog poznatog hrvatskog redatelja. Tim je povodom razgovor s prof. art. Rajkom Grlićem održao dr. sc. Saša Stanić s Odsjeka za kroatistiku Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci.

Zahvaljujem rektorici Snježani Prijić Samaržiji koja me dodatno vezala uz Rijeku i počašćen sam svima što nam predstoji ovoga tjedna. Pokušavam sebe posložiti za sutra, a ne za jučer i zato ne gledam niti analiziram svojem filmove jednom kada su gotovi… Iznimka je jedino knjiga koju su me nagovorili da napravim, kazao je uvodno Grlić.

Na pitanje o odabiru filma kao profesije, Grliće je odgovorio kako njegova obitelj nije bila sretna njegovim odabirom u početku. ‘Ulica’ nam je bila veća škola nego akademija, a u mojim je početcima bavljenja filmom krenuo smjer razbijanja iluzije filma, možemo reći natruhe današnjih realitija. U startu sam pokušavao osloboditi se samog scenarija, a sada napravim i 10 verzija prije nego izađe film, istaknuo je.

U nastavku je Grlić govorio kako nema svoj najdraži film i kako mu je svaki obilježio dio života. Skoro puni sat ugodnog razgovora s publikom nastavio se temama poput redateljeva akademskog života, kontroverzi oko izlaska filma ”Samo jednom se ljubi”, nastalog u socijalističkom režimu, a nakon razgovora retrospektiva je započela upravo ovim filmom.

Program Dana Rajka Grlića u Rijeci, koji se održava tijekom cijeloga tjedna, dostupan je OVDJE.

Skip to content