KATEGORIJE

Otvorenje Dana Sveučilišta 2020.

01.12.2020. / vijesti / Dies Academicus

Riječ rektorice Sveučilišta u Rijeci povodom Dies Academicusa 2020.

Poštovane kolegice i kolege, 

profesorice i profesori, studentice i studenti, zaposlenici i zaposlenice Sveučilišta u Rijeci, 

Dan Sveučilišta u Rijeci, Dies Academicus, ove godine nismo uspjeli organizirati na način da se susretnemo, porazgovaramo, predstavimo one kojima je prošla godina bila iznimno akademski uspješna i one koji su naše Sveučilište učinili boljim mjestom za istraživanje, učenje, poučavanje, kvalitetnijim mjestom za život i rad. 

Pandemija uzrokovana koronavirusom COVID-19 izazvala je globalni društveni šok, život je na neko vrijeme prešao u neke nove formate, a mi smo postali svjesniji fragilnosti društva, kao i potrebe da razvijemo neki otporniji, uistinu vrli svijet. Takav svijet u kojemu ćemo s veseljem pozdraviti uspjehe drugih, u kojem ćemo im u našim mislima pljeskati snažno kao što će i oni jednom zapljeskati nama. Svijet u kojem će izvrsni, bez taštine i straha, obavljati posebnu dužnost onih koji znaju – da djeluju više i bolje, podupiru, osnažuju i oplemenjuju. I ovaj Dies Academicus 2020. godine mora biti poruka svima nama da ne zaboravimo koliko smo važni jedni drugima i koliko su uspjesi nekih među nama uspjesi svih nas.  

Iako nismo imali prilike jedni drugima stisnuti ruku, kraj godine je i ove godine prilika da rezimiramo učinjeno, zahvalimo onima koji su nam doprinijeli više i čestitamo onima koji su učinili neke iznimno bitne korake i iskorake u svojim akademskim karijerama. I ovaj je prosinac prilika da nadoknadimo propušteno i zahvalimo se našem novom počasnom doktoru, našim počasnim profesorima, novim profesorima emeritusima, novim redovitim profesorima u trajnom zvanju, novim doktorima znanosti, studenticama i studentima dobitnicima rektorovih nagradastudentici generacije, nastavnicima koji su, prema mišljenju studenata, bili najbolji nastavnici u protekloj godini i našim sastavnicama koje su ove godine dobile povelje Senata Sveučilišta u Rijeci.   

Od 1. do 15. prosinca na našim mrežnim stranicama predstavljat ćemo naše laureate, družit ćemo se virtualno, ali nećemo ni ove godine propustiti biti zajedno i poslati poruku uzajamnog uvažavanja i snage Sveučilišta. Nemogućnost pretvaramo u slavlje uma naših ljudi, trenutačno fizičko ograničenje u osvajanje novih prostora slobode i djelovanja.

Semper magis. 

Prof. dr. sc. Snježana Prijić-Samaržija 

Skip to content