KATEGORIJE

Predavanje „Rizici umjetne inteligencije“ otvorilo mnoga pitanja

13.05.2024. / vijesti / sveučilište i društvo

U ponedjeljak 13. svibnja u 18 sati u Gradskoj knjižnici Rijeka prof. dr. sc. Ivana Kunda s Pravnog fakulteta u Rijeci održala je predavanje Rizici umjetne inteligencije i kako nas štiti pravo EU  u sklopu programa YUFE akademije, događaja za zajednicu u povodu obilježavanja Dana Europe koje organizira YUFE alijansa.

U uvodnom dijelu predavanja predstavljeni su neki od primjera korištenja umjetne inteligencije te je pružena definicija umjetne inteligencije u širem i pravnom smislu. Umjetna inteligencija već se koristi u različite svrhe – za brže procesuiranje određenih radnji, generiranje sadržaja, pomoć kod dijagnostike. No, s njom dolaze i mnogi rizici, poput automatskog donošenja odluka. Već postoje primjeri korištenja umjetne inteligencije koji su automatskim odlučivanjem pojačali predrasude, primjerice davanje prednosti muškarcima pri zapošljavanju, strože kaznene sankcije na temelju boje kože, etničke pripadnosti, dobi ili spola. Tu su i drugi rizici poput društvene manipulacije, nadzora, ekonomske nejednakosti i generiranja lažnih informacija i sl.

Među prvima u svijetu, Europska unija ponudila je sveobuhvatni pravni akt za umjetnu inteligenciju, podržan s 523 glasa u EU parlamentu, a kojem je cilj poticanje pouzdane umjetne inteligencije u Europi i izvan nje osiguravanjem da sustavi umjetne inteligencije poštuju temeljna prava, sigurnost i etička načela te uklanjanjem rizika vrlo snažnih i utjecajnih modela umjetne inteligencije.

Aktom o umjetnoj inteligenciji otklanjaju se rizici koje posebno stvaraju primjene umjetne inteligencije, zabranjuju prakse umjetne inteligencije koje predstavljaju neprihvatljive rizik, utvrđuje popis visokorizičnih primjena i utvrđuju jasni zahtjevi za UI sustave za visokorizične primjene, definiraju obveze onih koji primjenjuju UI sustave i dr.

Akt prepoznaje različite vrste rizika, kazala je prof. Kunda, od minimalnog, preko ograničenog do visokog i nedopuštenog te za svaku pojedinu vrstu nudi mogućnosti njihova smanjivanja. Neke od zabranjenih funkcionalnosti koje Akt predviđa su UI sustavi koji primjenjuju namjerno manipulativne ili obmanjujuće tehnike, iskorištavaju bilo koju ranjivost osobe ili određene skupine i dr.

Predavanje je privuklo značajan interes sudionika koji su po završetku izlaganja prof. Kunda otvorili niz pitanja.

Program YUFE akademije traje do 27. svibnja 2024. godine i uključuje niz online, hibridnih i lokalnih događaja u zemljama partnerskih sveučilišta koji su dio YUFE alijanse. Cjeloviti program svibanjske YUFE akademije možete pronaći na poveznici.

Skip to content