KATEGORIJE

Proslavljen Dan Akademije

06.12.2019. / vijesti / o sveučilištu

Na Akademiji primijenjenih umjetnosti na Kampusu Sveučilišta u Rijeci održana je proslava 14. Akademijinog rođendana. U izložbenom prostoru – Galeriji Akademije okupljenima su se obratili rektorica Akademije, rektorica Sveučilišta te ostali uvaženi gosti. Otvorena je i izložba Alumni APURI – izbor te je održana projekcija radova međunarodnog projekta ”Empatija – problem ili rješenje?”, koji se provodi u organizaciji Međunarodnog regionalnog Crvenog križa u suradnji s Fakultetom primijenjenih umjetnosti u Beogradu i Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci. Održano je i otvaranje izložbenog prostora ”Koridor” u suterenu zgrade. Svirkom je proslavu popratio Organ Duo – Denis Razz i Karlo Lovrić.

Okupljene su pozdravili:

•          prof. dr. sc. Snježana Prijić Samaržija, rektorica Sveučilišta u Rijeci

•          izv. prof. mr. art. Letricija Linardić, dekanica Akademiji primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci

•          Ivan Šarar, pročelnik Odjela za kulturu Grada Rijeke

•          prof. dr. sc. Rajka Jurdana Šepić, voditeljica Kampus kreativnog tima, ”27 susjedstava”, Europska prijestolnica kulture Rijeka 2020.

•          Katarina Mažuran Jurešić, voditeljica programa razvoja publike, Hrvatsko narodno kazalište Ivana pl. Zajca

•          doc. art. Darija Žmak Kunić, prodekanica za umjetničko-znanstvenu djelatnost Akademije primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci

”Protekla godina bila je prepuna izazova. Povećana je mobilnost studenata, provedeno je 19 studentskih projekata, a 25 projekata je u realizaciji. Suradnja s EPK je u tijeku. HNK Ivana pl. Zajca i KBC Rijeka postale su nastavne baze Akademije. Održano je 17 predavanja stranih umjetnika, postavljeno je 30 izložbi Akademije te ostvareno 10-ak gostovanja. Redovito se također sudjeluje na kolonijama, u organizacijama festivala, organiziraju se radionice i dr. U prošlo godini je dodijeljeno 20 strukovnih nagrada ljudima s Akademije, a naš student Ivan Botički dobitnik je Rektorove nagrade i proglašen je studentom generacije. Zahvaljujem svima koji su svojim angažmanom doprinijeli razvoju Akademije, posebno rektorici Snježani Prijić Samaržiji, koja uvijek, pored znanosti, ističe i važnost umjetničkog rada”, rekla je uvodno dekanica Linardić.

”Posebno mi je drago doći na Akademiju, jer ovdje proslave izgledaju malo drukčije nego što je to uvriježeno i obilježene su s pregršt aktivnosti. Brojke koje ne navela dekanica lijepe su, ali još više od njih govori nam to kako se vi osjećate u svojem radu i kako na dimenzionirate porukom kako je umjetnost važna jednako kao i znanost i kako nas svakodnevno obogaćuje. Čestitam svima koji u tome sudjelujete. Čeka na 2020. godina, puna izazova zbog predstavljanje Rijeke kao Europske prijestolnice kulture, a upravo vi ćete odigrati važnu ulogu u tome. Slobodna sam i najaviti vam kako u suradnji s prorektorom za znanost i umjetnost prof. dr. sc. Alenom Ružićem razrađujem sustav kojim bismo od iduće godine financirali projekte namijenjene upravo umjetnosti i to kao zasebnu liniju potpora prilagođenu periodu od 6 mjeseci. Također moram spomenuti kako zgradu Rektorata krase djela upravo vaših umjetnika, a kada se delegacijama odlazim u inozemstvo uvijek se kao darovi nose vaši radovi. Samo tako naprijed i sretan vam 24. rođendan”, poručila je rektorica Prijić Samaržija.

”Ponosan sam što sam studirao na tadašnjoj Pedagoškoj akademiji, čiji su likovni studiji kao prethodnik ove Akademije, bili dio. Ova je ustanova jedina umjetnička ustanova na riječkom Sveučilištu i zato nam je iznimno važna. Godina pred nama iziskuje sulude veći angažman od uobičajenog, a kada ona završi i dalje ćemo surađivati na brojnim umjetničkim projektima. Trebamo jedni druge.”, kazao je pročelnik Šarar.

”Umjetnost je, kao i znanost, dio kulture, ‘uzgajanje’ kulture”, rekla je prof. Jurdana Šepić te citirana Tina Ujevića: Umjetnost nikada ne prima svijet kakvim ga je našla, niti ga ostavlja takvim.

Katarina Mažuran Jurešić iz HNK poručila je: ”Vi ste naša publika, ali i naš sastavni dio. Kazalištu je iznimno važan vaš stručni i umjetnički doprinos. Najavljujem danas projekt, za koji će uskoro biti raspisan natječaj, a tu očekujemo vaš angažman… Kao što znate u Kazalištu je svojedobno prilikom restauracije pronađena vremenska kapsula. Inspirirani time želimo napraviti novu kapsulu, a treba nam pomoć u osmišljavanju kako će zapravo ta kapsula izgledati i kakve forme sadržaja će moći pohraniti”.

Obraćanja je zaključila prodekanica Darija Žmak Kunić porukom studentima: ”Za izabrati danas umjetnost kao profesiju potrebna je, uz talent, hrabrost i umjetnička odgovornost, ali i hrabrost i iskra ludila.”

Skip to content