KATEGORIJE

Radni sastanak s predstavnicima kineske tvrtke JSPDI

12.07.2024. / vijesti / međ. suradnja

Predstavnici kineske tvrtke China Energy Engineering Group Jiansgu Power Design Institute Co., Ltd. (JSPDI) posjetili su Sveučilište u Rijeci s ciljem razgovora o mogućnostima suradnje u području zelene energije, održivosti, zelene tranzicije i obnovljivih izvora energije. Na Rektoratu Sveučilišta ugostile su ih rektorica prof. dr. sc. Snježana Prijić-Samaržija i prorektorica za digitalizaciju i razvoj prof. dr. sc. Senka Maćešić. Sastanku su također prisustvovali Ante Simonić, professor emeritus Sveučilišta u Rijeci i bivši veleposlanik Republike Hrvatske u NR Kini, te Rita Zhao Simonić.

Budući da je Sveučilište u Rijeci sa svojim partnerima prošle godine postalo dijelom velikog projekta „Dolina vodika Sjeverni Jadran“, kontinuirano traži potencijalne partnere za suradnju i unaprjeđenje vodikovih tehnologija i omogućavanje razvoja održive ekonomije temeljene na vodiku. Razgovor s potencijalnim kineskim partnerima omogućava razmjenu znanja i ideja te još više pridonosi internacionalizaciji, otvorenosti i olakšava suradnju između akademske zajednice i poslovnog sektora.

Lingsong Tsai, direktor globalnog poslovanja JSPDI-a, ukratko je predstavio tvrtku i njihov projekt izgradnje novog pročišćivača otpadnih voda u Rijeci. Tvrtka Jiangsu Power Design Institute Co., Ltd. osnovana je 1958. godine, 2011. uključena u tvrtku China Energy Engineering Corporation Limited, a danas se nalazi među 100 najboljih kineskih poduzeća za istraživanje i projektiranje u smislu sveobuhvatne snage. Tvrtka zauzima prvo mjesto u istraživanjima i projektantskim poduzećima u provinciji Jiangsu te je među 60 najboljih inženjerskih projektantskih poduzeća u Kini. Gospodin Tsai dodao je da to nije njihov prvi projekt u Europi, ali jest u Hrvatskoj. Za praćenje ostalih projekata u Europi zadužen je Li Shu, predstavnik JSPDI-a za Srednju i Istočnu Europu i glavni upravitelj proračuna za globalno poslovanje.

Rektorica Prijić-Samaržija ukratko je predstavila Sveučilište u Rijeci, naglašavajući važnost suradnje s poslovnim sektorom i ulaganja u infrastrukturne projekte. S obzirom na to da lokalni i nacionalni resursi nisu dovoljni za postizanje energetske učinkovitosti i održivosti, rektorica je naglasila kako akademska zajednica sve više prepoznaje potrebu za suradnjom s poslovnim sektorom i tvrtkama koje studentima mogu omogućiti stjecanje novih vještina i znanja potrebnih za sve zahtjevnije tržište rada.

Predstavnici JSPDI-a tijekom ovoga tjedna službeno borave u Rijeci radi obilaska gradilišta novog uređaja za pročišćavanje otpadnih voda (UPOV) na Delti. Izgradnja uređaja dio je europskog projekta „Poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture na području aglomeracije Rijeka” vrijednog oko 327 milijuna eura (+PDV), što ga čini jednim od najvećih ulaganja u vodno-komunalnu infrastrukturu u Hrvatskoj. Radi lakšeg praćenja i koordinacije radova JSPDI otvorio je svoju podružnicu u Rijeci, koja trenutačno broji svega 10 zaposlenika, od čega tri kineska inženjera i stručnjaka za vodno-komunalnu infrastrukturu. Riječku podružnicu vodi Wei Shaolin, generalni direktor hrvatske podružnice, inače diplomirani inženjer građevine.

Kako će hrvatska podružnica JSPDI-a tijekom vremena rasti, bit će i sve veća potreba za širenjem tima i većim brojem zaposlenika. Gospodin Wei spomenuo je mogućnost uključivanja riječkih studenata u rad tvrtke – prvo kroz posjet riječkoj podružnici, radionice i predavanja, a onda i kroz stažiranje i moguće zaposlenje.

Skip to content