KATEGORIJE

Riječ rektorice

20.03.2020. / vijesti / o sveučilištu

Poštovane studentice i studenti Sveučilišta u Rijeci,  

U izvanrednoj situaciji izazvanoj pandemijom koronavirusa COVID-19, dopustite mi da Vam se obratim i na ovaj način. Prije svega, želim se zahvaliti svim studenticama i studentima Sveučilišta u Rijeci na razumijevanju i strpljivosti u novonastalim okolnostima. Cjelovita provedba nastave na način nastave na daljinu nije jednostavna kako za vas tako niti za nas, vaše profesore. Cilj nam je i na ovaj način, bez učioničke nastave, osigurati sve planirane ishode učenje i kvalitetu poučavanja. Izazove vezane uz nacionalnu i sveučilišnu infrastrukturu koja nije pripremljena za ovako izvanredne okolnosti, pristup literaturi, ali i za vještine snalaženja u virtualnom svijetu poučavanja i učenja – nastoje se rješavati brzo i kvalitetno. Nakon prvih tjedana, provest ćemo ankete među studentima i nastavnicima kako bismo utvrdili moguće prepreke, a s ciljem njihovog uspješnijeg rješavanja. Molimo vas da nam se odazovete na ankete jer o tome će ovisiti naše daljnje mjere unaprjeđenja rada.   

Želim se posebno zahvaliti i svim studenticama i studentima koji su se prijavili za volontiranje i sudjelovanje u drugim humanitarnim aktivnostima koje organizira Studentski zbor i Sveučilište u Rijeci, a kojima želimo biti na raspolaganju našim bivšim i sadašnjim djelatnicima koji pripadaju ugroženim skupinama, kao i zajednici u cjelini. Hvala i svim studentima koji su se uključili u druge volonterske mreže u organizaciji drugih institucija i civilnog društva. Ponosni smo na vas u nadi da smo i mi doprinijeli Vašoj senzibiliziranosti za angažman u zajednici.       

Jučer smo, od strane Ministarstva unutarnjih poslova, Ravnateljstva civilne zaštite, a temeljem zaključka Stožera civilne zaštite RH, dobili nalog za mobilizacijom svih objekata Studentskog naselja „Ivan Goran Kovačić“ za potrebe boravka osoba u karanteni, s ciljem provedbe mjera zaštite zdravlja od koronavirusa. Iako će priprema objekata u Studentskom naselju „Ivan Goran Kovačić“ teći postupno, odlučili smo da odmah i bez odgode premjestimo sve studente koji su ostali u Studentskom naselju „Ivan Goran Kovačić“ na lokaciju Studentskog naselja „Trsat“. Treba naglasiti da je u Rijeci ostalo malo studenata, ukupno 170, i to 70 u Studentskom naselju „Ivan Goran Kovačić“, te 100 u Studentskom naselju „Trsat“.  Tijekom dana očekujemo da će se svi studenti koji žele i dalje ostati u studentskom smještaju preseliti u Studentsko naselje „Trsat“. Kako bismo osigurali provedbu mjera, sve osobne stvari studenata u Studentskom naselju „Trsat“ već su adekvatno pohranjene i sobe pripremljene za useljenje studenata iz Studentskog naselja „Ivan Goran Kovačić“. Sve osobne stvari na obje lokacije nadležne osobe će spremiti uz nadzor posebnih skupina u kojima su predstavnici Studentskog zbora i Sveučilišta u Rijeci, pohraniti na sigurno mjesto te će biti dostupne za preuzimanje u svakom trenutku. Međutim, iz zdravstvenih razloga ne savjetujemo studentima koji su otišli kućama da se u ovoj situaciji vraćaju po stvari, jer će ih moći preuzeti kada se steknu uvjeti za nastavak nastave. Prilikom uspostave nastave, svaka studentica i student vraća se u svoju sobu. 

Molim sve studentice i studente koji su korisnici studentskog smještaja u Studentskom centru u Rijeci, na oba lokaliteta, za razumijevanje i strpljenje. Prioritet nam je njihovo zdravlje i zaštita od moguće zaraze te osiguravanje njihovih prava u izvanrednim okolnostima. Svi studenti koji su otišli svojim kućama ne trebaju brinuti kako za pravo povratka u svoje sobe, tako i za svoje stvari. Svi studenti koji su ostali imat će osigurane sve uvjete za boravak i rad, kao i do sada. Studentski centar i Sveučilište u Rijeci učinit će sve da u ovom izvanrednim okolnostima osiguraju potporu studentima, ali istodobno izvrše svoju dužnost prema zajednici i našim sugrađanima, kako bismo doprinijeli sprječavanju širenja zaraze i olakšali provedbu drugih mjera Stožera civilne zaštite PGŽ i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.   

Hvala vam svima na razumijevanju i građanskoj solidarnosti.              

Prof. dr. sc. Snježana Prijić-Samaržija 
Rektorica                     

Skip to content
Pitaj me!
Virtualna sova URI