KATEGORIJE

Sporazum o suradnji između Učiteljskog fakulteta u Rijeci i Filozofskog fakulteta u Tuzli

18.07.2024. / vijesti / međ. suradnja

Nakon uspješno uspostavljene inicijalne suradnje između Učiteljskog fakulteta u Rijeci i Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Tuzli rektorica prof. dr. sc. Nermina Hadžigrahić i dekanica Filozofskog fakulteta u Tuzli prof. dr. sc. Nihada Delibegović Džanić posjetile su Rijeku radi daljnjih razgovora o mogućim oblicima suradnje na fakultetskoj i sveučilišnoj razini. Na Rektoratu Sveučilišta u Rijeci gošće je dočekala rektorica prof. dr. sc. Snježana Prijić-Samaržija zajedno s izv. prof. dr. sc. Darkom Lončarićem, dekanom Učiteljskog fakulteta u Rijeci.

Kako se na Filozofskom fakultetu u Tuzli izvode studijski programi za odgojitelje i učitelje, dekan Lončarić nedavno je na poziv dekanice posjetio Tuzlu, a razgovarali su o mogućnostima produbljivanja suradnje u nastavi doktorskog studija. Osim s Filozofskim fakultetom u Tuzli, dekan Lončarić istaknuo je da bi radi daljnjeg širenja studija logopedije u Rijeci bilo vrlo korisno surađivati i s Edukacijsko-rehabilitacijskim fakultetom, posebno u poljima logopedije, socijalne pedagogije, specijalne edukacije i rehabilitacije te poremećaja u ponašanju. Zbog deficita defektologa i logopeda u Hrvatskoj rektorica Prijić-Samaržija dodala je da bi takva suradnja i razmjena stručnjaka bila itekako korisna. Rektorica Hadžigrahić, inače specijalistica dermatovenerologije i profesorica na Medicinskom fakultetu u Tuzli, izrazila je želju za uspostavom suradnje i u području medicine.

U svjetlu novog hrvatskog Zakona o visokom obrazovanju i znanstvenoj djelatnosti te aktualnih zbivanja nakon europskih izbora, u opuštenom razgovoru sugovornici su razmijenili iskustva o sustavu visokog obrazovanja, načinu izbora rektora, autonomiji sveučilišta i fakulteta, filantropiji, ali i o važnosti nastavka znanstvene suradnje unatoč političkim previranjima u Europi i svijetu.

Budući da Bosna i Hercegovina ima status partnerske zemlje u programu Erasmus+ (a ne programske), na sastanku je bilo riječi o načinu uspostave suradnje u okviru Erasmus+ K171 partnerstva. S konkretnim koracima i procesom prijave zajedničkog projektnog prijedloga rektoricu Hadžigrahić i dekanicu Delibegović Džanić upoznale su djelatnice Centra za međunarodnu mobilnost Sveučilišta u Rijeci, Maša Šašinka i Brigita Gašparović.

Nastavno na Sporazum o suradnji između Sveučilišta u Rijeci i Sveučilišta u Tuzli, potpisanog u veljači 2023., sastanak je poslužio kao izvrsna prilika za potpisivanje sporazuma između Učiteljskog fakulteta u Rijeci i Filozofskog fakulteta u Tuzli, kojim se detaljno utvrđuju konkretni oblici i područja suradnje na fakultetskoj razini.

Skip to content