KATEGORIJE

Susret dvaju europskih sveučilišta: Sveučilište u Rijeci i Sveučilište u Ljubljani osnažuju svoju suradnju

03.03.2022. / vijesti / o sveučilištu

Rektorica Sveučilišta u Rijeci prof. dr. sc. Snježana Prijić-Samaržija, u pratnji voditelja Doktorske škole Sveučilišta u Rijeci prof. dr. sc. Igora Prpića i direktora Centra za napredne studije jugoistočne Europe prof. dr. sc. Petra Bojanića, održala je sastanak s rektorom Sveučilišta u Ljubljani prof. dr. sc. Gregorom Majdičem. Uz rektora prof. dr. sc. Gregora Majdiča na sastanku su sudjelovali prorektor za internacionalizaciju i kvalitetu prof. dr. sc. Boštjan Markoli, prof. dr. sc. Ivan Svetlik, Katja Cerar, voditeljica ureda za internacionalizaciju, i Kristina Plavšak Krajnc, voditeljica Ureda rektora.

Sveučilište u Rijeci i Sveučilište u Ljubljani surađuju već duži niz godina, a uspješna suradnja vidljiva je kroz razne projekte. Ovaj susret je samo još jedno osnaživanje kroz nove projekte, istaknuli su rektorica prof. dr. sc. Snježana Prijić-Samaržija i rektor prof. dr. sc. Gregor Majdič. Rektorica Prijić-Samaržija naglasila je da je suradnja s Ljubljanom od velike važnosti, prvenstveno zbog geografskog položaja i zajedničkih interesa.

Na zajedničkom sastanku istaknulo se osnivanje podružnice Centra za napredne studije jugoistočne Europe na Sveučilištu u Ljubljani. Novi zajednički projekt Sveučilišta u Rijeci i Sveučilišta u Ljubljani vodi osnaživanju akademske suradnje, osnaživanju poslijedoktorskog istraživanja, razvoju institucijskih vrijednosti usmjerenih na mlade istraživače i razvoj internacionalizacije.

Rektor Sveučilišta u Ljubljani prof. dr. sc. Majdič također je istaknuo važnost internacionalizacije i iskazao veliko zadovoljstvo za zajednički razvoj predložene ideje. S obzirom na to da oba sveučilišta pripadaju mrežama sveučilišta YUFE i EUTOPIA, ideja zajedničkog centra doprinosi razvoju ideje zajedništva i jačoj suradnji između mreže sveučilišta istaknula je rektorica prof. dr. sc. Snježana Prijić-Samaržija. Rektor prof. dr. sc. Gregor Majdič složio se i zaključio je da oba sveučilišta pripadaju jakim mrežama i upravo tu međusobnu suradnju mreža treba osnaživati. Važno je da institucije surađuju i razvijaju zajedničke inicijative. 

Zaključno je dogovoreno da dva rektora organiziraju zajednički sastanak koji uključuje dekane Sveučilišta u Ljubljani i Sveučilišta u Rijeci, ali i gospodarske partnere dvaju sveučilišta. 

Skip to content