KATEGORIJE

Sveučilište u Rijeci na Times Higher Education Impact Rankings ljestvici

28.04.2022. / vijesti / o sveučilištu

U sklopu Times Higher Education Impact & Innovation Summit događanja održanog 27. travnja 2022. u Stockholmu objavljena je Impact Rankings ljestvica sveučilišta na kojoj je Sveučilište postiglo izvnarednih 72.3 od 100 bodova te se pozicioniralo između 301. i 400. mjesta od ukupno 1409 svjetskih sveučilišta obuhvaćenih ovom važnom rang-ljestvicom.

Dok većina drugih sustava rangiranja mjeri postignuća sveučilišta u temeljnim djelatnostima – obrazovanju, istraživanju, transferu znanosti i internacionalizaciji – THE Impact Rankings mjeri posvećenost i postignuća sveučilišta u UN-ovim ciljevima održiva razvoja. Ti ciljevi usmjereni su na borbu protiv gladi i siromaštva, osiguravanje zdravlja, blagostanja i kvalitetnog obrazovanja, rodne ravnopravnosti, mira, pravde i snažnih institucija, a imaju i zadaću očuvanja života na kopnu i pod vodom te odgovornost za klimatske promjene. Postignuća sveučilišta u tim ciljevima kako kroz istraživanja tako i kroz djelovanje u zajednici uistinu pokazuju posvećenost sveučilista najvažnijim vrijednostima koje suvremena društva prepoznaju. Sveučilište u Rijeci predočilo je dokaze svoje posvećenosti u čak 12 od 17 ciljeva održiva razvoja, a najbolje rezultate postigli smo u sljedećim ciljevima: kvalitetno obrazovanje (94. mjesto od 1409), rodna ravnopravnost, zdravlje i blagostanje te partnerstvo u ciljevima.

Svjetsku ljestvicu predvodi Western Sidney University (Australija), dok je iz Hrvatske rangirano i Sveučilište u Splitu na poziciji 401-600. Od YUFE partnera Sveučilište u Essexu nalazi se na 76. mjestu, Sveučilište u Maastrichtu nalazi se u skupini sveučilišta 301-400, a Sveučilište Carlos III. u Madridu 201-300.

Skip to content