KATEGORIJE

Sveučilište za 3. dob: Lomitelji kruha – Frankopani kao vječni čuvari Trsata 

07.10.2024. / vijesti / treća dob

U UTORAK, 8. listopada 2024. u 17 sati ispred Trsatskog kaštela održat će se terenska nastava Lomitelji kruha – Frankopani kao vječni čuvari Trsata izv. prof. dr. sc. Saša Potočnjak u sklopu programa Sveučilišta za 3. dob. Sudjelovanje je besplatno i nisu potrebne prijave.

Predavanje o Frankopanima te njihovoj neraskidivoj vezi s Trsatom, održat će se u Trsatskom kaštelu, a zatim uz svetište Gospe Trsatske. Čitanjem rukopisa i starih knjiga ispričat će se priča o oblikovanju identiteta obitelji Frankopan, o povijesti Trsata i Loreta, o danas živućim Frankopanima te o tome kako frankopansku baštinu  interpretiramo danas. 

O predavačici

Izv. prof. dr. sc. Saša Potočnjak, doktorirala je na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu u polju filologije. Radi kao izvanredna profesorica na Filozofskom fakultetu u Rijeci, na odsjeku za kroatistiku. Objavila je niz znanstvenih i stručnih radova te sudjelovala u različitim znanstveno-istraživačkim projektima kao što su primjerice FRANKOSTRUKCIJA: Istraživanje i rekonstruiranje književnopovijesnoga i kulturnoga kruga Alpe – Jadran u ranom novom vijeku u kontekstu djelovanja plemićkih obitelji Frankopana (2018.), Migracije, identiteti i kontekst srednjovjekovne umjetnosti Kvarnera (2019. – 2023.) i Predmoderna hrvatska književnost u europskoj kulturi: kontakti i transferi (2021. – 2025.). Voditeljica je Centra za istraživanje srednjovjekovne baštine Jadrana – Centar za istraživanje srednjovjekovne baštine Jadrana – RiMah.

Sveučilište za 3. dob projekt je Sveučilišta u Rijeci koji se provodi uz financijsku potporu Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu zaštitu i unapređenje kvalitete života Grada Rijeke te Primorsko-goranske županije, a namijenjen je osobama treće životne dobi iznad 55 godina sa završenom srednjom školom ili fakultetom.

Skip to content