KATEGORIJE

Tri scenarija digitalne transformacije i budućnost sveučilišta

07.04.2022. / vijesti / o sveučilištu

Rektorica Sveučilišta u Rijeci prof. dr. sc. Snježana Prijić-Samaržija u srijedu 6. travnja 2022. sudjelovala je, kao pozvani predavač, na stručnoj konferenciji Srca Dani e-infrastrukture Srce DEI 2022 koja je ujedno i konferencija nacionalnog strateškog projekta Hrvatski znanstveni i obrazovni oblak (HR-ZOO).  

U svojem predavanju Digitalna transformacija hrvatskih sveučilišta rektorica se osvrnula na stanje digitalne transformacije hrvatskih sveučilišta te posebno na promjene koje predstoje istima, pa tako i Sveučilištu u Rijeci te na mogućnosti i izazove koje digitalna transformacija donosi sveučilištima danas i sutra. Kroz svoje predavanje rektorica je istaknula tri ključne stvari: 1. Koja je Europska agenda za digitalnu transformaciju sveučilišta,  2. Koje je stanje stvari: iskustva i prakse sveučilišta, 3. Digitalna transformacija i budućnost sveučilišta: tri scenarija. 

Nakon održanog predavanja rasprava se nastavila u okviru središnjeg događanja prvog dana konferencije: Foruma čelnika iz sustava znanosti i visokog obrazovanja na kojem se raspravljalo na temu “E-infrastruktura za znanost i visoko obrazovanje kakve želimo”. U raspravi su sudjelovali: Sandra Bezjak, v. d. ravnateljice Agencije za znanost i visoko obrazovanje, Stjepan Lakušić, novoizabrani rektor Sveučilišta u Zagrebu, dekan Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Ivan Marić, ravnatelj Sveučilišnog računskog centra Sveučilišta u Zagrebu, Snježana Prijić-Samaržija, rektorica Sveučilišta u Rijeci, predsjednica Rektorskog zbora Republike Hrvatske, Hrvoje Puljiz, ravnatelj CARNET-a, David M. Smith, ravnatelj Instituta Ruđer Bošković,a moderatorica foruma bila je Tanja Ivančić iz Večernjeg lista.

Skip to content