KATEGORIJE

U Maastrichtu održana jesenska sjednica Generalne skupštine YERUN-a

30.11.2022. / vijesti / YERUN

Druga ovogodišnja sjednica Generalne skupštine YERUN-a održana je u Maastrichtu od 28. do 30. studenoga. Službeni početak sjednice označila je predsjednica YERUN-a i rektorica Sveučilišta u Rijeci prof. dr. sc. Snježana Prijić-Samaržija, a u ime domaćina sve rektore i institucijske koordinatore pozdravila je predsjednica Sveučilišta u Maastrichtu prof. dr. sc. Rianne Letschert.

U središtu dvodnevne sjednice i popratnih radionica bila je rasprava o inicijativi čiji je cilj promjena procjene istraživanja na nacionalnoj i europskoj razini. Kao primjeri nacionalnih inicijativa spomenuti su nizozemski projekt Initiative Room for Everyone’s Talent i norveški NOR-CAM, dok je na europskoj razini naglasak stavljen na CoARA-u (engl. Coalition for Advancing Research Assessment).

Na sjednici je potvrđen novi sastav Izvršnog odbora. Uz predsjednicu YERUN-a Odbor čine već stari članovi prof. dr. sc. Hildegard Schneider (Sveučilište u Maastrichtu) i prof. dr. sc. Florian J. Schweigert (Sveučilište u Potsdamu), a kao novi članovi radu Odbora pridružit će se prof. dr. sc. João Amaro de Matos (Sveučilište NOVA u Lisabonu) i prof. dr. sc. Neville Wylie (Sveučilište u Stirlingu).

Čelnici članica YERUN-a osvrnuli su se i na promjenjive zahtjeve i sve veća očekivanja od sveučilišta. Razgovarali su o doprinosima sveučilišta i dodanoj vrijednosti koju pridaju različitim područjima obrazovanja, istraživanja, vodstva, inovacija i društvenog utjecaja – kako iz perspektive vlastitih institucija tako i iz perspektive svih zaposlenih.

Na sjednici je također istaknuta važnost utjecaja sveučilišta, njihova društvenog angažmana i partnerstava koja uspostavljaju s drugim sektorima s ciljem da postanu ključni akteri u regionalnim inovacijskim inicijativama. Velika prilika pruža se mladim sveučilištima jer su često smještena ondje gdje ima dovoljno prostora za napredak, a postoje i očekivanja da će preuzeti aktivniju ulogu u svojoj regiji. Sveučilišta i dalje moraju raditi na razvoju talenata, privlačiti mlade talente i pobrinuti se da buduće generacije posjeduju vještine nužne za nove vrste poslova i karijere.

Sljedeća sjednica Generalne skupštine održat će se sredinom ožujka 2023., a za domaćina je izabrano Sveučilište u Limericku, Irska.

Više informacija o zaključcima jesenske sjednice dostupno je na službenoj stranici YERUN-a.


Skip to content