KATEGORIJE

Zeleno i digitalno: Počinje nova akademska godina

04.10.2021. / vijesti / o sveučilištu

U Akvariju Studentskog centra Rijeka na Kampusu Sveučilišta u Rijeci danas, 4. listopada 2021. održana je konferencija za medije povodom početka nove akademske godine 2021./2022. Rektorica Sveučilišta prof. dr. sc. Snježana Prijić Samaržija najavila je sa svojim prorektorskim timom aktivnosti kojima će se Sveučilište baviti u predstojećem razdoblju te koje će institucijske politike i programi biti prioriteti.

U sklopu aktivnosti ‘Zeleni Kampus’ Sveučilište će raditi na dekarbonizaciji te uređenju zelenih površina i rekreativnih zona na Kampusu, a kroz aktivnost ‘Virtualni Kampus’, radit će se na razvijanju naprednih e-alata i hibridnih modela, kako bi se kroz virtualnu mobilnost povećao broj internacionalnih studenata. Kroz program UNIRI CLASS, koji zajedno financiraju Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Primorsko-goranska županija, Grad Rijeka i Sveučilište u Rijeci, radit će se na personaliziranima internacionalnim kurikulima, odnosno 10 tzv. ‘minora’ – programa za širenje i stjecanje kompetencija. Kreirat će se 30 novih online kolegija na hrvatskom i engleskom jeziku. Kroz program ‘Oporavak i otpornost’ vodit će se računa o mentalnom zdravlju i karijernom savjetovanju kroz razvijanje kompetencija za zapošljavanje studenata. U području istraživanja i inovacija radit će se na intenziviranju istraživačkih aktivnosti te povećanju i osnaživanju ljudskih kapaciteta. Motom ‘otvorena znanost’ nastavljamo borbu protiv elitizma u znanosti te razvijamo transparentnost, interdisciplinarnost i popularizaciju znanosti. Inovacijski ekosustavi u kojima razvijamo suradnju s gospodarskim sektorom su zdravlje i maritimna industrija. Donijeli smo i Plan rodne ravnopravnosti, čime smo se profilirali kao lider u regiji. Nastavljamo također s unaprjeđivanjem studentskog standarda pa mogu najaviti da će u prostorijama nekadašnjeg ‘Stribora’ (‘Slatko i Slano’) biti otvoren Studentski klub u središtu grada. Intenzivno se radi i na otvaranju laboratorija za farmaciju u zgradi Sveučilišnih odjela na Kampusu, a dokumentacija za izgradnju 3. studentskog smještajnog paviljona sprema je, no ta će investicija ovisiti o dostupnosti sredstava iz europskih fondova. Kroz, odnosno saveze YUFE i YERUN, gradimo europska sveučilišta budućnosti, koja će studentima osiguravati studiranje u europskom okruženju. Čast mi je što sam nedavno postala predsjednicom YERUN-a, kao i članicom Ureda Upravnog vijeća za obrazovne politike i prakse Vijeća Europe, a kao trenutna predsjednica Rektorskog zbora Republike Hrvatske, članica sam i Savjeta European University Association, izložila je rektorica.

Prorektorica za studije, studente i osiguravanje kvalitete prof. dr. sc. Marta Žuvić istaknula je kako je novu akademsku godinu dočekujemo izvođenjem novog, dugo očekivanog studija Farmacija, koji je upisalo 30 izvrsnih studenata te koji su upravo startali s svojim fakultetskim obrazovanjem. Dodala je i kako UNIRI ove godine objavljuje novi Pravilnik o kvaliteti studiranja, koji donosi niz novosti i poboljšanja u elementima osiguravanja kvalitete u izvođenju online nastave u hibridnom modelu. Također je istaknula kako će trebati snažnije poduprijeti rad Sveučilišnog savjetovališnog centra, zbog rastuće potrebe studenta za psihološkom pomoći.

Prorektorica za digitalizaciju i razvoj prof. dr. sc. Senka Maćešić kazala je: ‘Pratim rangiranja UNIRI na U-Multirank, QS, RUR i THE ljestvicama te je 2021. prva godina nove strategije i nove aplikacije za prikupljanje podataka. Portfelj djelatnika bit će prisutan na hrvatskom i engleskom jeziku. Ovu će godinu obilježiti i početak korištenja znanstvenog oblaka, novih superračunalnih resursa te novi informacijski sustav za online upise.

Kako je prorektor za znanost i umjetnost prof. dr. sc. Gordan Jelenić bio odsutan, zbog službenih obveza, najave iz njegova portfelja iznijela je rektorica te naglasila kako će naglasak biti na doktorskoj i poslijedoktorskog edukaciji: Sveučilište će ustrojiti Stručno vijeće i Savjetodavni odbor Doktorske škole, koji će biti na usluzi doktorandima i mentorima. Kroz linije kompetitivnih projekata stavljamo posebni naglasak na mlade voditelje projekata te dajemo dodatnu podršku provedbi vrhunskog istraživanja. Također, putem programa zapošljavanja istraživača povratnika do kraja 2021. bit će zaposleno ukupno 15 mladih kolegica i kolega, kazala je.

Prof. dr. sc. Davor Vašiček, prorektor za financije i poslovanje, naglasio je kako je Sveučilište u stabilnoj financijskoj situaciji. Financirani smo od strane Državnog proračuna, no limitirano zbog. tzv. ‘pendemijskog’ proračuna. Financiramo se također i putem programskih ugovora, koje su u prethodnom razdoblju s Ministarstvom znanosti potpisali jedino Sveučilište u Rijeci i Sveučilište u Puli. U održavanju vrijedne laboratorijske opreme, ranije nabavljene sredstvima europske unije, za sada nam ne može pomagati MZO, ali to ćemo riješiti vlastitim sredstvima. Nažalost, za sada će izostati kapitalna ulaganja u opremu, jer MZO ima prioritete za područja oštećena potresima. Prenamjenom sredstava iz Programa kreditiranja studenata, osigurana su značajna sredstva za daljnje unaprjeđenje studentskog standarda i potporu izvrsnim studentima, kao i studentima slabijeg socio-ekonomskog statusa, rekao je prorektor Vašiček.

Prorektor za strateške projekte prof. dr. sc. Saša Zelenika opisao je inovacijske ekosustave i strateške projekte na području inovacija – EDIH Adria te internacionalno umrežavanje na području inovacija i poduzetništva, projekte YUFERING DIOSI i Inno4YUFE, kao i aktivnosti na jačanju sustava otvorene znanosti i rad na modelima razvoja akademskih karijera. Zahvaljujuć članstvu u YUFE i YERUN mrežama nikada nismo imali više projekata, zaključio je.

Za kraj je novoizabrani predsjednik Studentskog zbora Sveučilišta u Rijeci Neven Pintarić, student Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci ukratko predstavio projekte SZ-a: RiBroo – kamp za brucoše i SDF – popularni Student Day Festival te zaželio svim studentima, posebno brucošima, sretan početak nove akademske godine.

Skip to content