KATEGORIJE

10 godina Fakulteta zdravstvenih studija

19.03.2024. / vijesti / o sveučilištu

U utorak, 19. ožujka 2024. svečanom je sjednicom Fakultetskoga vijeća obilježena 10. obljetnica osnutka Fakulteta zdravstvenih studija Sveučilišta u Rijeci. Tom je prigodom velika dvorana na Fakultetu imenovana po nedavnom preminulom prof. dr. sc. Alanu Šustiću, prvom dekanu te institucije te je svečano otkrivena ploča s njegovim imenom. Dekanica Fakulteta prof. dr. sc. Danijela Malnar podnijela je izvješće o radu Fakulteta, a predstavljena je i monografija te su uručene nagrade najboljim znanstvenicima i studentima, kao i zahvalnice partnerima. Svečanost je predvodio prof. dr. sc. Amir Muzur, koji je uz doc. dr. sc. Željka Jovanovića, urednik monografije.

Dekanica Malnar i članovi obitelji prof. Šustića otkrili su ploču s njegovim imenom, koja će ostati kao trajno sjećanje na nemjerljiv doprinos koji je prof. Šustić upisao u temelje ovog Fakulteta. Njegove ideje, zanos i polet s kojima ih je realizirao zauvijek će nas nositi i tjerati prema naprijed; da rušimo barijere i ostvarujemo nove rezultate, kazala je dekanica.

U ime uprave Sveučilišta u Rijeci i rektorice prof. dr. sc. Snježane Prijić Samaržije svečanosti je prisustvovala prorektorica za digitalizaciju i razvoj prof. dr. sc. Senka Maćešić te se obratila prigodnim govorom: Uprava Sveučilišta tu je da vas podupire u sjajnom poslu koji obavljate. Vaše struke iziskuju ne samo iznimnu pamet i znanje, nego i veliku količinu empatije i hrabrosti. Nastavimo zajedno jačati ovaj Fakultet, Sveučilište, grad i regiju, istaknula je. Uz prorektoricu Maćešić, svečanosti je nazočio je i prorektor za strateške projekte Sveučilišta u Rijeci prof. dr. sc. Saša Zelenika.

Ako ti tako kažeš – idemo! To je bio najčešći odgovor Alanu Šustiću koje je dobivao ne samo od mene, nego od mnogih, kada bi nešto predložio. Zahvaljujući upravo njemu radio sam na ovom Fakultetu 5 godina, a danas kada on već postoji 10 godina, otklonjena je svaka sumnja da se Fakultet uistinu trebao odvojiti od Medicine i samostalno razvijati neliječnička zvanja, naglasio je dekan Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci izv. prof. dr. sc. Goran Hauser.

U ime uprave Kliničkog bolničkog centra Rijeka i ravnatelja prof. dr. sc. Alena Ružića obratila se pomoćnica ravnatelja za kvalitetu prof. dr. sc. Renata Dobrila Dintinjana, a u ime Doma zdravlja Primorsko goranske županije glavna sestra Rozmari Tusić.

Gradonačelnik Rijeke Marko Filipović obratio se pozdravnom riječi i prisjetio se svojih studentskih dana koje je provodio upravo u zgradi današnjega FZSRI-a (zgradu je do izgradnje Kampusa na Trsatu i nove zgrade Fakulteta, koristio Građevinski fakultet).

Prodekanica za nastavu prof. dr. sc. Gordana Brumini dodijelila je Nagradu Fakultetskog vijeća najboljim studenticama: Anamariji Bjelajac (prijediplomska razina) te Natali Žgombi (diplomska razina) te Priznanje najbolje ocijenjenom nastavniku od strane studenata, koja je pripalo doc. dr. sc. Silviju Šegulji.

Prodekan za znanost i poslovne odnose doc. dr. sc. Željko Jovanović dodijelio je Priznanje najcitiranijoj znanstvenici Fakulteta prof. dr. sc. Sandri Kraljević Pavelić.

U ime Studentskog zbora Fakulteta zdravstvenih studija i predsjednice Klaudije Kamenar obratila se zamjenica predsjednice Ana Džonlić, predstavila studentske aktivnosti i održala prigodni govor.

Dekanica Malnar podijelila je i zahvalnice najvažnijim partnerskim institucijama, a to su: Sveučilište u Rijeci, Medicinski fakultet Sveučilišta u Rijeci, Klinički bolnički centar Rijeka, Thalassotherapia Opatija, Thalassotherapia Crikvenica, Dom zdravlja Primorsko-goranske županije, Nastavni zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije i Dom za starije osobe ”Kantrida”.

Svečanosti su nazočili brojni ugledni uzvanici: raniji rektor Sveučilišta u Rijeci prof. dr. sc. Pero Lučin, voditelj Zavoda za biomedicinske znanosti u Rijeci Hrvatske Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Stipan Jonjić, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije doc. dr. sc. Željko Linšak, dekanica Fakulteta za fiziku Sveučilišta u Rijeci prof. dr. sc. Rajka Jurdana Šepić, dekan Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci izv. prof. dr. Mladen Bulić, dekanica Fakulteta dentalne medicine Sveučilišta u Rijeci prof. dr. sc. Sonja Pezelj Ribarić, pročelnik Katedre za anesteziologiju, reanimatologiju, hitnu i intenzivnu medicinu Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci i predstojnik Klinike za anesteziologiju, intenzivnu medicinu i liječenje boli prof. dr. sc. Alen Protić, raniji dekan Medicinskog fakulteta i pročelnik Katedre za socijalnu medicinu i epidemiologiju prof. dr. sc. Tomislav Rukavina i ostali ugledni gosti.

Skip to content