KATEGORIJE

2.400 godina kozmologije

28.03.2024. / vijesti / znanstvenici

Prof. dr. sc. Vladis Vujnovć, doajen hrvatske astronomije i astrofizike održao je u srijedu, 27. ožujak 2024. Na Fakultetu za fiziku na Kampusu Sveučilišta u Rijeci zanimljivo predavanje naslova ”2.400 godina razvoja spoznaja iz kozmologije”. U ispunjenoj su se dvorani skupili brojni štovatelji astronomije, astrofzike i prof. Vujnovića, svih generacija, profesori i studenti Fakulteta, nastavnici i učenici riječkih gimnazija, umirovljenici, članovi Društva matematičara i fizičara, članovi Akademskog astronomskog društva Rijeka…

U najavi je dekanica Fakulteta prof. dr. sc. Rajka Jurdana Šepić, nekadašnja studentica prof. Vujnovića na doktorskom studiju, istaknula kako je Fakultetu osobita privilegija ugostiti legendarnog profesora Vujnovića, s karijerom dugom gotovo 70 godina, koji je doktorirao u Liverpoolu 1961. godine (prije Beatlesa) i potom donio astronomiju i astrofiziku na hrvatska sveučilišta. Prof. Vujnović autor je brojnih izdanja, od kojih je najnovije ”Sa svemirom na Ti” izdao lani u svojoj 90. godini. 

U godini kada u Rijeci slavimo 60 godina od osnivanja četverogodišnjeg studija matematike i fizike, dekanica Jurdana Šepić podsjetila je kako je prof. Vujnović više godina predavao astronomiju i astrofiziku na tom studiju.

Na početku predavanja profesor se našalio rekavši da otkako se on rodio svemir značajno ”narastao” s 2 milijarde svjetlosnih godina na 13,7 milijardi, aludirajući na razvoj znanstvene spoznaje o starosti, odnosno dimenzijama svemira kroz 20. i 21. stoljeće .

U predavanju koje je trajalo nešto više od sat vremena profesor je govorio o metodama kojima su otkrivane veličina i građa svemira, opisao modele svemira,  mjerenja i pogreške mjerenja, puteve i stranputice koje su se događale kroz povijest astronomije, otkrića koja su dovela do današnjih spoznaja o svemiru, njegovoj strukturi i građi.

Na kraju predavanja poklanjajući svoju novu knjigu nagradio je i odgovor na jedno svoje kviz-pitanje i odgovorio na nekoliko pitanja iz publike. Dekanica mu je u ime okupljenih zaželjela još novih izdanja i predavanja, a on je spremno odgovorio da će rado ponovno doći za 5 godine  te dobio veliki iskreni pljesak svih prisutnih.

Skip to content