KATEGORIJE

26. travnja – Svjetski dan intelektualnog vlasništva

26.04.2024. / vijesti / inovacije

Uoči obilježavanja dana intelektualnog vlasništva, Svjetska organizacija za intelektualno vlasništvo – WIPO (The World Intellectual Property Organization ) objavila je novo izvješće o patentima i globalnim ciljevima održivog razvoja (SDG), naslovljeno Mapping Innovations Patents and the Sustainable Development Goals.

Kako ističu, Svjetski dan intelektualnog vlasništva 2024. prilika je da istražimo kako intelektualno vlasništvo potiče i može pojačati inovativna i kreativna rješenja koja su od ključne važnosti za izgradnju zajedničke budućnosti. Baš kao što su izazovi s kojima se suočavamo višestruki i složeni, 17 ciljeva održivog razvoja međusobno je ovisno, pri čemu djelovanje u jednom području utječe na rezultate u drugim. Moramo djelovati sada i koristiti sve alate koji su nam dostupni, posebno našu domišljatost i intelektualno vlasništvo kako bismo omogućili održivu budućnost.

Riječima glavnog direktora WIPO-a, Darena Tanga:

„Godine 2015. svijet se ujedinio s povijesnim obećanjem da će izgraditi bolju i pravedniju budućnost. Rezultat su bili UN-ovi ciljevi održivog razvoja ili SDGs, globalno obećanje da će se boriti protiv gladi, ublažiti siromaštvo, smanjiti emisije, poboljšati zdravlje, promicati jednakost i poduprijeti održivi razvoj posvuda. Ali napredak u SDG-u je zaustavljen sa samo 15% ciljeva na putu. Ovo treba promijeniti. Tijekom povijesti, kad smo bili suočeni s izazovima, ljudska genijalnost, ideje i inovacije omogućile su nam da prevladamo i uspijemo.

Dakle, da bismo SDG-ove vratili na pravi put, moramo iskoristiti intelektualno vlasništvo kao katalizator za oslobađanje snage inovacije i kreativnosti za rješavanje zajedničkih globalnih izazova. Od električnih vozila do lijekova koji spašavaju živote, čiste i zelene tehnologije, umjetne inteligencije i digitalnih tehnologija i mnogih drugih, intelektualno vlasništvo može biti sredstvo za pretvaranje smjelih novih ideja u stvarni učinak.

Stoga na ovaj Svjetski dan intelektualnog vlasništva okupimo se kao globalna zajednica i iskoristimo snagu intelektualnog vlasništva za postizanje ciljeva održivog razvoja kako bismo izgradili bolju budućnost za sve nas.“

Sveučilište u Rijeci uključeno je u niz projekata iz područja inovacija, valorizacije i transfera znanja i tehnologije i intelektualnog vlasništva te kontinuirano radi na jačanju institucijskih kapaciteta u navedenim područjima. Središnja točka za pitanja intelektutualnog vlasništva pri Rektoratu je Centar za inovacijske inicijative (CII) koji djeluje u okviru Sveučilišnog centra za istraživanje i inovacije. Aktivnosti CII usmjerene su na poticanje inovacijske kulture i poduzetništva temeljenog na znanju te komercijalizaciju znanja i rezultata znanstvenih istraživanja, a više informacija o uslugama koje Centar pruža dostupno je na poveznici.

Skip to content